Hidrocarburi Aciclice Saturate (Alcani)

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Hidrocarburi Aciclice Saturate (Alcani).
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Streche Laurentiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria omoloaga se deosebeste de termenul vecin, printr-o grupa CH2.

I. Nomenclatura si izomerie de catena

Nomenclatura alcanilor, ca si a altor compusi organici trebuie sa permita fie denumirea lor daca se cunoaste formula de structura sau scrierea formulei de structura daca se cunoaste denumirea.

Primii alcani din seria omoloaga sunt numiti: metan CH4, etan H3C—CH3, propan H3C—CH2—CH3, butan H3C—CH2—CH2—CH3.

Incepand cu al cincelea termen din serie, denumirea alcanilor se obtine prin adaugarea sufixului an la numele grecesc corespunzator numarului de atomi de carbon continuti in molecula: pentan H3C—(CH2)3—CH3, octan H3C—(CH2)6—CH3, decan H3C—(CH2)8—CH3.

Acestor denumiri generice pentru hidrocarburi neramificate si ramificate li s-au adaugat prefixul n- pentru hidrocarburile neramificate (normale) si prefixul i- sau izo- pentru hidrocarburile ramificate (izomere).

Prefixul izo- este folosit pentru a defini o hidrocarbura cu doi radicali metil alaturati iar prefixul neo- este folosit pentru a defini trei radicali metil la sfarsitul unei catene ca de exemplu:

CH3—CH2—CH2—CH2—CH2—CH3 n-Hexan

CH3

CH3—CH—CH2—CH2—CH3 Izohexan

CH3

CH3—C—CH2—CH3 Neohexan

CH3

Pentru a cuprinde denumirea izomerilor de catena, se considera toti alcanii ca derivati ai metanului, in care unul sau toti cei patru atomi de hidrogen sunt substituiti cu radicali monovalenti. Se alege ca atom de carbon „metanic” atomul de carbon legat de un numar maxim de atomi de carbon.

Numele radicalilor monovalenti se obtin prin inlocuirea sufixului an cu il in denumirea alcanilor corespunzatori.

Fisiere in arhiva (1):

  • Hidrocarburi Aciclice Saturate (Alcani).doc

Alte informatii

Am obtinut 7 cu el