Hormoni Tiroidieni

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Hormoni Tiroidieni.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

1. Introducere

Situata in partea inferioara a gatului in fata traheei lipita de trahee deasupra marului lui Adam, glanda tiroida are forma literei H sau forma unui fluture. Cei doi lobi tiroidieni sunt uniti printr-o punte numita istm si cantaresc 25-30 de grame reprezentand 1/2000 din greutatea corpului. Rolul tiroidei este de a secreta hormoni tiroidieni, substante bogate in iod, care intervin in numeroase procse vitale ale organismului. Tiroida preia iodul din alimente, suplimenţi nutritivi şi sare iodată şi îl combină cu aminoacizi pentru a produce hormonii tiroidieni T3 şi T4 [tiroxina (T4) şi triiodotironina (T3)] sub controlul unui alt hormon numit TSH (Thyroid Stimulating Hormone), secretat de catre glanda pituitara. Pe cale sanguina hormonii tiroidieni sunt transportati cu usurinta pana in regiunile cele mai indepartate ale corpului, unde accelereaza sau franeaza activitatea organelor dupa nevoile momentane. Astfel organismul dispune de un mecanism de reglare foarte fin care echilibreaza activitatea organelor si asigura desfasurarea normala a proceselor vietii. Intreaga activitate hormonala este comandata si coordonata de catre hipofiza.

2. Secretia hormonilor tiroidieni

Din cantitatea de 100 - 200 mg iod absorbit zilnic din intestin, aproximativ 1/3 este captat de catre glanda tiroida, iar restul de 2/3 este elimintat prin rinichi si accesoriu prin secretiile digestive. Iodul este prezent in urmatoarele alimente: alge, soia, crustacee, peste, dar si in fasole verde si lactate.

Mecanismul iodocaptarii este enzimatic si se face printr-un transportor activ: "pompa" de iod, dependent de energia eliberata prin metabolismul aerob, intensificat de T.S.H. (hormon tireotrop). Iodul se gaseste inglobat intr-o substanta coloidala in interiorul foliculilor tiroidieni, constituind tireoglobulina, un prehormon, din care , printr-un proces de hidroliza se formeaza hormonii tiroidieni, care prin intermediul sangelui ajung la celulele corpului. Hormonii tiroidieni sunt reprezentati de: tiroxina, tetraiodotironina (T4) si triiodotironina (T3). Celulele parafoliculare secreta calcitonina: hormon cu actiune de scadere a calciului plasmatic.

Secretia hormonilor tiroidieni este determinata nu numai de prezenta iodului din alimentatie ci si de interventia hipofizei si a hipotalamusului. Lobul anterior al hipofizei elibereaza un excitant tiroidian TSH (THYROID-STIMULATING-HORMON) a carui secretie este influentata de nivelul hormonilor tiroidieni din sange printr-un mecanim de feed-back: creste atunci cand scade nivelul hormonilor tiroidieni si invers, scade in conditiile unei hipersecretii de hormoni tiroidieni. Eliberarea TSH hipofizar se realizeza sub controlul hipotalamusul prin produsul sau de secretie tiroliberina (T.R.H.).

Fisiere in arhiva (1):

  • Hormoni Tiroidieni.doc