Lipide

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Lipide.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Lipidele sunt molecule organice care există în cele mai multe lucruri vii. Aceste molecule se combină pentru a forma grăsimi şi uleiuri. Când ne referim la produsele alimentare, „lipide” este un alt termen pentru grăsime. Aceste grăsimi şi uleiuri sunt clasificate în funcţie de structura lor.

Grasimile saturate

Lipidele cunoscute ca grasimi saturate sunt solide la temperatura camerei. Conform Federaţiei Culinare Americane (ACF), cele mai multe lipide găsite în produsele de origine animală sunt grasimi saturate, cum ar fi untul, smantana si untura. Un alt tip de grasimi saturate il reprezinta uleiurile tropicale, cum ar fi uleiul de nuca de cocos si ulei de palmier.

Grăsimi monosaturate

Potrivit ACF, unele lipide care provin din surse vegetale sunt cunoscute ca grasimi mononesaturate, care sunt lichide la temperatura camerei. Exemple de astfel de lipide: margarină, ulei de masline, ulei de avocado, ulei de arahide şi ulei de rapita.

Grăsimi polinesaturate

Al treilea grup de lipide este cunoscut sub numele de grasimi polinesaturate, care sunt, de asemenea, lichide la temperatura camerei, în conformitate cu ACF. De asemenea, ele provin din surse vegetale, cum ar fi laptele de soia, ulei de floarea soarelui, ulei de şofrănaş, ulei de seminţe de bumbac şi ulei de seminte de in.

Omega-3 acizii grasi

Un tip special de grasimi polinesaturate sunt Omega-3 acizi graşi. Cele mai multe dintre aceste lipide se găsesc în peşte, cum ar fi macrou, somon, păstrăv, sardine, scrumbie şi ton. Potrivit ACF, s-a dovedit ca aceste lipide reduc tensiunea arteriala.

Lipidele si colesterolul

Potrivit ACF, doar 30 % din caloriile noastre trebuie să provină din lipide în fiecare zi . Doar 10 % din aceastea ar trebui să provină din grăsimi saturate, deoarece acestea sporesc nivelul colesterolului din sânge, care poate duce la obezitate şi boli de inima. Grasimile mononesaturate si polinesaturate, pe de altă parte, ajuta la scaderea unor tipuri de colesterol daunator şi creşterea colesterolului sănătos. Omega-3 lipide ajută la controlul nivelului de colesterol.

Ce functii indeplinesc lipidele?

Potrivit site-ului Wisegeek, lipidele indeplinesc trei scopuri principale:

1) de stocare a energiei;

2) dezvoltarea membranei celulelor;

3)acţioneaza ca o componentă de hormoni şi vitamine in organism.

În plus, lipidele sunt găsite în stratul adipos, un tip de tesut conjunctiv care acţionează în stocarea energiei şi ca un fel de "scut moale" în jurul organelor vitale. Intr-o măsură, tesutul adipos pastreaza caldura corpului la temperaturi extrem de reci.

Exemple de alimente care conțin lipide

Ulei de peste

Uleiul de peşte este o lipida nesaturata care provine de la consumul de macrou, scrumbie, ton, halibut, somon, ficat de cod, grăsimea de balena sau grasimea de foca sau suplimente de ulei de peşte. Uleiul de peşte este o lipida extrem de dezbătuta, Rxlist.com sustine că uleiurile de peşte "pot reduce semnificativ nivelul sanguin al unui tip de grasimi numite trigliceride. Acest lucru ar putea ajuta la scaderea şanselor dezvoltarii bolilor de inima."

Carne de porc

Carnea de porc este mancarea cu cel mai înalt nivel de grame de grasimi saturate si total de grăsime. Carnea provine sub formă de bacon, coaste, cârnaţi de porc şi şuncă. Consumul ridicat de carne de porc, care este bogata in grasimi saturate, conduce la un nivel ridicat de trigliceride in sange. Nivelul ridicat de trigliceride este de multe ori un semn de obezitate sau de colesterol ridicat.

Carne de vita

Carne de vită este o forma de grasimi saturate sau lipidice. Ca si carnea de porc, carnea de vită este mancarea cu cel mai înalt nivel de grame de grasimi saturate si total de grăsime. Desi carnea de vită este o sursă mare de energie, ea poate fi, de asemenea, o sursă de colesterol ridicat.

Ouale

Ouale sunt o excelenta sursa de proteine. Din păcate, ele sunt au si un conţinut ridicat de lipide, şi pot duce la cresterea colesterolului daca sunt consumate prea des. Regula FDA este de a evita consumul mai mult de patru-cinci oua pe saptamana.

Uleiurile de gatit

Unt, ulei de palmier, nucleu de ulei de palmier şi ulei de nucă de cocos, toate sunt bogate in colesterol şi grăsimi saturate. Există o serie mai sanatoasa, cu un continut mai mic de lipide in uleiurile de gatit, cum ar fi uleiul de masline, ulei de floarea-soarelui şi ulei de soia. In special uleiul de măsline extra virgin este un ulei de gătit extrem de popular şi versatil, care este uşor accesibil şi extrem de sănătos (din păcate, această popularitate este adesea reflectta de preţ).Pentru reţetele de gătit cu unt, încercaţi să le înlocuiti cu uleiul de măsline extra virgin.

Nucile

Legumele

Unele legume sunt bogate in grasimi, inclusiv măslinele şi avocado. Cu toate acestea, ele conţin grăsimi mononesaturate şi sunt sanatoase pentru inima.

Fisiere in arhiva (1):

  • Lipide.docx