PH si Viata Sanatoasa

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie PH si Viata Sanatoasa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gabor Sorin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

pH si viatÎ sÎnÎtoasÎ

Toate procesele vitale din organism se desfasoara la valori exacte ale pH-ului. Caracterul acid sau bazic al unei solutii poate fi pus in evidenta folosind indicatori acido-bazici numiti si indicatori de pH. Un indicator de pH este o substanta care are o anumita culoare când se gaseste in forma sa de acid, si o alta culoare , diferita, când se gaseste in forma de baza conjugata.

In organismul animal precum si în organismul omului, multe dintre reactiile chimice sunt extrem de sensibile la pH-ul mediului de reactie. Pentru mentinerea constanta a pH-ului in mediul intern, organismul uman foloseste ca mecanisme functionale:

- Neutralizarea acizilor si a bazelor de catre solutii tampon

- Eliminarea renala a excesului de acizi

- Eliminarea functionala a dioxidului de carbon, cel mai frecvent produs de metabolism.

Sângele uman are pH-ul cuprins între 7,38-7,52. Prin urmare el este usor bazic si numai in aceste conditii celulele sângelui isi pot indeplini functiile lor.

DacÎ valoarea pH-ului sângelui nu se incadreazÎ în intervalul amintit existÎ riscul mortii:

- Prin comÎ, dacÎ pH-ul este mai mic de 7;

- Prin tetanizare, dacÎ pH-ul este mai m are de 7,8 (tetanie contractii puternice involuntare ale muschilor).

Rinichiul este un organ cu rol foarte important în reglarea pH-ului. pH-ul urinei are valori normale intre 4,5-8. AceastÎ „plajΔ relativ largÎ a valorii pH-ului depinde de modul în care rinichiul eliminÎ excesul de aciditate sau bazicitate din sânge (valoarea normalÎ a pH-ului urinei este de 6,2). pH-ul urinei variazÎ în functie de alimentatie; este acid, în cazul alimentatiei bogate în carne, si bazic, în cazul unui regim vegetarian.

Stomacul este un organ care prezinta secretii foarte acide (pH~1) valoarea aceasta scazutÎ a pH-ului fiind legatÎ de functiile sale digestive.În timpul digestiei, alimentele sunt prelucrate si cu ajutorul bilei si a sucului pancreatic (pHH1) .Arsurile pe care le simtim uneori în stomac se datoresc cresterii aciditÎtii.

Hiperaciditatea este o tulburare functionalÎ care se manifestÎ prin cresterea excesivÎ a cantitÎtii de acid clorhidric din secretia gastricÎ, tulburare întâlnitÎ în cazul gastritei si a ulcerului duodenal.

Hipoaciditatea este o tulburare organicÎ datoratÎ scÎderii secretiei sucului gastric sub valorile normale si cauzatÎ de unele boli de stomac.

Uneori pentru a elimina excesul de aciditate unele persoane consumÎ „bicarbonat de sodiu” (carbonat acid de sodiu).

Gastritele acute sunt boli inflamatorii ale mucoasei gastrice cauzele lor fiind ingestia de alcool, bauturi concentrate, substante toxice ca amoniacul, mercurul, acidul sulfuric, soda caustica, medicamente.

PÎrul si pielea sunt si ele pÎrti ale organismului si se pare cÎ ar trebuii sÎ folosim produse cosmetice cu pH aproximativ 5,5 deci slab acid pentru a neutraliza alcalinitatea introdusÎ de apÎ sau detergenti. Firul de pÎr este format din catene lungi de aminoacizi iar între aceste catene apar legÎturi, formându-se un polimer, o moleculÎ uriasÎ formatÎ din foarte multi aminoacizi care se repetÎ unul dupÎ altul. Aminoacizii sunt substante organice, reprezentând unitatile structurale de bazÎ ale proteinelor.

Între lanturile de aminoacizi pot apÎrea legÎturi de hidrogen, de sulf, sau punti saline (de tip ionic).Când ne spÎlÎm pe cap, puntile de hidrogen se rup, ele se vor reforma in alte pozitii asigurând trainicia pÎrului nostru.

DacÎ samponul folosit este foarte acid (pH=1-2) puntile de hidrogen si cele saline nu se mai formeazÎ, pÎrul devine fragil si fÎrÎ strÎlucire. DacÎ pH-ul este unul bazic (8,5) dÎuneazÎ de asemenea pÎrului.

Natura

solutiei Suc de lÎmâie Otet

Must

Lapte

Bere

SalivÎ

Apa mÎrii ApÎ de spÎlare

Valoare pH 2 3 4 6,5 5 7 8,5 9

Pentru cÎ majoritatea tinerilor consumÎ mari cantitÎti de alcool (bere sau bÎuturi distilate) precum si tutun, toate acestea asociate cu o hranÎ necorespunzÎtoare cum ar fi: nu existÎ un program de masÎ, se consumÎ alimente gen fast food, foarte multe prajeli au drept efect deteriorarea mucoasei stomacale

Fisiere in arhiva (1):

  • PH si Viata Sanatoasa.doc