Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine

Referat
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 7028
Mărime: 10.59MB (arhivat)
Publicat de: Vlaicu Grigore
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Şef lucrari dr. ing. Raluca Elena Dragomir
UNIVERSITATEA DE PETROL SI GAZE PLOIESTI FACULTATEA TEHNOLOGIA PETROLULUI ŞI PETROCHIMIE CATEDRA: INGINERIA PRELUCRĂRII PETROLULUI ŞI PETROCHIMIE SPECIALIZAREA: INGINERIA PROTECŢIEI MEDIULUI

Cuprins

  1. 1 INTRODUCERE 5
  2. 1.1 Generalitaţi 5
  3. 1.2 Scopul procesului 5
  4. 1.3 Materii prime 6
  5. 1.4 Tipuri de procese de tratare cu hidrogen 7
  6. 1.4.1 Procese de hidrotratare 7
  7. 1.5 Factorii care influenteaza procesul de hidrofinare 7
  8. 1.5.1 Catalizatori 8
  9. 1.5.2 Temperatura 10
  10. 1.5.3 Presiunea 10
  11. 1.5.4 Raportul hidrogen/materie prima 10
  12. 1.5.5 Influenta vitezei volumare 11
  13. 1.6 Tipuri de reactii 11
  14. 1.6.1 Reactii de hidrogenare 11
  15. 1.6.2 Reactii de hidrodeciclizare 11
  16. 1.6.3 Reactii de hidroizomerizare 11
  17. 1.6.4 Reactii de hidrogenoliza 12
  18. 1.6.5 Reactiile compusilor cu oxigen cu ruperea legaturii C-O, cu generare de apa: 13
  19. 1.7 Realizarea industriala a hidrofinarii 13
  20. 2 TEMA PROIECTULUI 17
  21. 2.1 Date de proiectare 17
  22. 3 DETERMINAREA CURBELOR CARACTERISTICE MATERIILOR PRIME 19
  23. 4 DIMENSIONAREA TEHNOLOGICA A REACTORULUI DE HIDROFINARE 25
  24. 4.1 Elaborarea modelului matematic 25
  25. 4.2 Determinarea parametrilor MM: 26
  26. 4.3 Solutionarea modelului matematic 29
  27. 4.4 Estimarea sarcinilor termice ale aparatelor de schimb de caldura 39
  28. 4.5 Calculul inaltimii si diametrul reactorului 43
  29. 5 SĂNATATEA ŞI SECURITATEA ÎN MUNCĂ, INTERVENŢIA RAPIDĂ, PREVENIREA ŞI MANAGEMENTUL SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ ÎN INSTALAŢIILE DE HIDROFINAREA BENZINEI 43
  30. 5.1 Reglementari generale în domeniu 43
  31. 5.2 Riscuri si pericole posibile 44
  32. 5.3 Masuri specifice 44
  33. 6 SURSE DE POLUANŢI ŞI PROTECŢIA FACTORILOR DE MEDIU 44
  34. 6.1 Reglementări generale în domeniu 44
  35. 6.2 Surse de poluanti: 45
  36. 6.2.1 Surse de emisii fugitive: 45
  37. 6.2.2 Apa 46
  38. 6.2.3 Sol si apa subterana 47
  39. 6.2.4 Măsuri de protecţie 48
  40. 6.2.5 Zgomot 48
  41. 7 ANEXĂ 49
  42. 8 BIBLIOGRAFIE 53

Extras din referat

1 INTRODUCERE

1.1 Generalitaţi

Procedeele de tratare cu hidrogen au evaluat foarte rapid şi s-au dezvoltat în domenii foarte variate ale industriei de prelucrare, de la rafinarea fracţiunilor petrolifere cu hidrogen sub denumirea de "hidrofinare", până la hidrogenarea însoţită de reacţii de cracare şi disproporţionare, sub denumirea de "hidrocracare".

Procesele de hidrotratare, în care reacţiile principale sunt reacţiile de hidrogenare a alchenelor şi a aromaticelor, de hidrogenoliză a compuşilor cu grupări funcţionale conţinând sulf, azot, oxigen, metale, precum şi reacţii de hidroizomerizare. Din această categorie fac parte procesele de hidrofinare, hidrogenare selectivă şi de hidroizomerizare.

Hidrotratarea a fost introdusă în practica industrială înaintea hidrocracării, iniţial fiind dezvoltate procedeele de hidrofinare a benzinelor pentru reformarea catalitică, pentru ca apoi să fie extinsă la aproape toate fracţiunile petroliere, de la benzine până la produsele grele reziduale.

În distribuţia capacităţilor de hidrofinare primul loc îl deţine hidrofinarea benzinelor utilizate ca materii prime pentru reformarea catalitică, însă este în continuă creştere capacitatea afectată hidrofinării petrolurilor, a motorinelor primare şi a celor provenite din procese distructive de prelucrare a uleiurilor, a parafinei, a distilatelor grele de vid, precum şi a hidrofinării reziduurilor.

În urmatorul deceniu, disponibilitatea stocurilor de ţiţei care să conţină cât mai puţin sulf va fi din ce in ce mai mică, iar cererea de distilate medii cu conţinut redus de sulf va fi în continuă crestere. Aceasta noua situatie va forţa companiile producatoare de combustibili să investeasca in modernizarea instalaţiilor deja existente si/sau sa construiască noi unitati pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor din ce in ce mai severe privind continuţul compuşilor indezirabili din combustibili, in special a celor cu sulf.

1.2 Scopul procesului

Prin hidrofinare (hidro-rafinare) si hidrotratare se inteleg procesele de tratare cu hidrogen a fractiunilor petroliere pe catalizatori monofunctionali sulfuri sau oxizi metalici, prin care se urmareste eliminarea compusilor heteroatomici, hidrocarburilor nesaturate si partial a aromaticelor din fractiunile petroliere. Hidrofinarea a aparut din necesitatea desulfurarii distilatelor atmosferice pentru respectarea normelor impuse produselor finale sau in cazul benzinelor, pentru a le face apte pentru alimentarea reformarii catalitice in scopul protejarii catalizatorilor platinici. Cresterea exigentelor calitative privind continutul de sulf si de azot in distilatele grele si cele de vid a condus la situatia in care hidrogenoliza legaturilor C-S si C-N, asigurata de hidrofinarea clasica sa nu mai fie suficienta. În plus a intervenit necesitatea indepartarii Ni si a V continuti in structuri chimice mai complexe, in special pentru a putea supune distilatele grele de vid cracarii catalitice.

Aceste cerinte noi au impus modificari ale sistemului catalitic si ale regimului tehnologic al hidrofinarii, pentru a se asigura hidrogenarea prealabila a unor legaturi C-C astfel incat heteroatomii de S, N, V, Ni continuti in fractiune sa poata deveni accesibili si sa poata fi eliminati.

Probleme si mai dificile au aparut odata cu inasprirea normelor privind continutul de sulf, azot si metale in combustibilii reziduali. Dificultatile erau determinate de faza mixta vapori/lichid in care au loc aceste procese, hidrogenul fiind nevoit sa difuzeze prin pelicula lichida pentru a atinge centrele active ale catalizatorului.

Hidrotatarea constituie o alta categorie de procese, in care, in afara reactiilor de hidrogenoliza, are loc hidrogenarea aromaticelor bi-si policiclice in hidrocarburi hidroaromatice.

În cazul motorinelor rezulta in urma procesului o crestere semnificativa a cifrei cetanice, motorine puternic aromatice cum sunt cele rezultate din cracarea catalitica devin apte pentru a fi folosite drept combustibil diesel.

În cazul uleurilor, hidrotatarea conduce la cresterea indicelui de viscozitate, in conditii ce sunt de multe ori de preferat solventarii selective.

Realizarea hidrogenarii partiale a hidrocarburilor aromatice policiclice impune hidrotratarii un regim tehnologic mai sever decat cel al hidrofinarii si folosirea unor catalizatori specifici.

Cu toate ca, asa cum rezulta din cele expuse, hidrofinarea distilatului si a reziduurilor si hidrotratarea prezinta deosebiri importante, multitudinea aspectelor comune permite tratarea in comun a bazelor teoretice.

1.3 Materii prime

Aplicarea hidrofinarii in industria de prelucrare a titeiului a fost stimulata de sursele de hidrogen disponibile in rafinarii prin dezvoltarea procesului de reformare catalitica. Se supun hidrofinarii o gama larga de produse petroliere : benzine de la distilarea atmosferica, benzine rezultate din procese distructive, motorine de diverse proveniente, distilate grele, uleiuri lubrifiante, parafine, cerezine, titei si reziduuri.

Scopul procesului de hidrofinare este pe de o parte, de a ameliora caracteristicile produselor finite astfel incat acestea sa fie in conformitate cu normele de poluare existente si pe de alta parte, de a furniza materii prime proceselor de izomerizare, reformare, cracare catalitica si hidrocracare.

1.4 Tipuri de procese de tratare cu hidrogen

Procesele de tratare cu hidrogen, aplicate in rafinarii , pot fi grupate in doua mari categorii :

• procese de hidrotratare : in care reactiile principale sunt reactiile de hidrogenare a alchenelor si a aromaticelor, de hidrogenoliza a compusilor cu grupari functionale continand sulf, azot, oxigen, metale precum si reactii de hidroizomerizare ;

• procesele de hidrocracare : in care reactiile principale sunt reactiile de disproportionare, pe catalizatori bifunctionali, avand drept rezultat modificarea sensibila a masei moleculare a fractiunilor obtinute.

1.4.1 Procese de hidrotratare

Hidrotratarea se aplica unei game foarte largi de fractiuni petroliere : benzine, petroluri, motorine, uleiuri, parafine, cerezine, reziduuri si titeiuri.

Hidrotratarea benzinelor se realizeaza in trei variante de proces :

• hidrotratarea benzinelor utilizate drept componenti pentru benzinele comerciale – cu reducerea continutului compusilor cu sulf ;

• hidrotratarea benzinelor folosite ca materii prime in procesul de reformare catalitică

reducerea continutului de hidrocarburi nesaturate si a compusilor cu sulf, azot oxigen, arsen, plumb;

Preview document

Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 1
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 2
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 3
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 4
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 5
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 6
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 7
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 8
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 9
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 10
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 11
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 12
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 13
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 14
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 15
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 16
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 17
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 18
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 19
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 20
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 21
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 22
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 23
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 24
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 25
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 26
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 27
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 28
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 29
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 30
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 31
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 32
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 33
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 34
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 35
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 36
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 37
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 38
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 39
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 40
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 41
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 42
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 43
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 44
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 45
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 46
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 47
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 48
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 49
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 50
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 51
Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea Tehnologica a Unei Instalatii de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine.doc

Alții au mai descărcat și

Instalația de Cracare Catalitică

Cracarea catalitică constituie unul din principalele procese industriale pentru producerea benzinelor cu cifră octanică ridicată (CO=86 92) şi...

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Te-ar putea interesa și

Mediul de Marketing la Rompetrol

1.Introducere. Descrierea generala a firmei Lider in domeniul petrolier regional, Rompetrol este o companie multinationala, cu activitati in 13...

Proiectarea unei instalații de hidrofinare a unui amestec de benzine de DA și CC

1.INTRODUCERE 1.1.CONSIDERATII GENERALE Prin hidrofinare şi hidrotratare se înţeleg procesele de tratare cu hidrogen a fracţiunilor petroliere pe...

Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine de DA și CC

DATE DE PROIECTARE %benz DA+CC S ppm N ppm Cifra brom g/100g DO %gr O %gr Ar %gr P+N= 100-x Di t/an H2/mp Nm3/m3 to oC i e i e i e x...

Proiectarea tehnologică a unei instalații de hidrofinare

1. INTRODUCERE Prin hidrofinare și hidrotratare se înțeleg procesele de tratare cu hidrogen a fracțiunilor petroliere pe catalizatori...

Ai nevoie de altceva?