Reactia de Alchinare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Reactia de Alchinare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Procesul chimic prin care se inlocuiesc unul sau mai multi atomi de hidrogen, in molecula unui compus organic, cu radicali alchil, R , se numeste reactie de alchilare. In principal, acest proces se realizeaza pe urmatoarele cai:

a) Substituirea unui atom de hidrogen de la un atom de carbon aromatic, cu hibridizare sp2; de exemplu, alchilare arenelor cu halogenuri de alchil sau cu alchene in prezenta unui acid Lewis (clorura de aluminiu anhidra), numita reactia F r i e d e l-C r a f t s, a carei formulare globala este:

Al Cl3

C6H6+R—Cl C6H5—R+HCl

AlCl3

C6H6+R—CH=CH2 C6H5—CH – R

CH3

b) Substituirea unui atom de hidrogen de la un atom de carbon alifatic tertiar, cu hibridizare sp3, de exemplu , alchilarea izobutanului cu izobutena in cataliza acida (acid sulfuric concentrat)pentru obtinerea izooctanului:

CH3 CH3 CH3 CH3

H2SO4

H3C—C–H +H2C= C—CH3 H3C—C—CH2—C –CH3

CH3 CH3 H

c) Sustituirea unui atom de hidrogen legat de un alt atom decat cel de carbon cum este cazul alchilarii aminelor sau a fenolilor.In primul caz se obtin amestecuri de amine(secundare si tertiare). De exemplu, la alchilarea anilinei cu clorura de metil rezulta mrtilanilina si respectiv dimetilanilina:

C6H5—NH2 +CH3—Cl C6H5—NH—CH3 +HCl

C6H5—NH –CH3+CH3—Cl C6H5—N—CH3 +HCl

CH3

ambii compusi fiind intermediari importanti in sinteza unor coloranti.

In cazul fenolilor, care participa la reactie sub forma de fenoxizi alcani,se obtin eteri micşti ca , de exemplu,metil-fenil-eterul sau anisolul, folosit ca solvent:

C6H5—Ona +CH3I C6H5—O –CH3 +Na I

Fisiere in arhiva (1):

  • Reactia de Alchinare.doc