Studii privind Obtinerea si Utilizarea Materialelor Modificate Chimic Folosite in Depoluarea si Monitorizarea Apei

Imagine preview
(5/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Studii privind Obtinerea si Utilizarea Materialelor Modificate Chimic Folosite in Depoluarea si Monitorizarea Apei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 36 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Georgeta Burtica

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Cuprins

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I. STRATEGII CARE SE IMPUN ÎN TRATAREA APEI
ÎN SCOP POTABIL, EVALUAREA UNOR TEHNOLOGII NOI 2
1.1. Modalitatile de evaluare 2
1.2. Combaterea poluarii apelor 4
1.2.1. Metode si tehnici de depoluare a apelor 4
1.2.2. Metode de analiza a poluantilor 5
CAPITOLUL II. TEHNICI DE TRATARE SPECIALE A APELOR 10
2.1. Aerarea 10
2.2. Tratarea apei cu schimbatori de ioni 10
2.3. Tratarea apei cu carbune activ 12
2.4. Osmoza inversa 12
2.5. Nanofiltrarea 14
2.6. Ultrafiltrarea 14
2.7. Electrodializa 15
CAPITOLUL III. MATERIALE PE BAZA DE ALUMINOSILICATI UTILIZATE
ÎN TRATAREA APEI 16
3.1. Consideratii generale 16
3.2. Obtinerea zeolitilor modificati 19 3.2.1. Activarea termica 20
3.2.2. Activarea chimica 20
3.2.3. Regenerarea termica 21
3.2.4. Regenerarea chimica 22
3.3. Proces tehnologic de obtinere a zeolitului natural activat 22
3.4. Utilizarea zeolitilor 24
3.4.1. Utilizarea zeolitilor în industrie si activitati social
economice 24
3.4.2. Tratarea apei în scop potabil 26
3.4.3. Epurarea apelor uzate 27
3.4.4. Decontaminarea apelor radioactive 28
3.4.5. Purificarea gazelor 29
3.4.6. Utilizarea zeolitilor în agricultura 30
3.4.7. Perspectivele utilizarii zeolitilor 31
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

INTRODUCERE

Având în vedere gravele probleme de poluare cu care ne confruntam si problemele pe care le ridica deseurile industriale, tinând cont de abundenta zeolitilor naturali, cât si de insuficienta lor valorificare se impune evitarea poluarii mediului si limitarea efectelor ei . Actiunile de prevenire a poluarii apelor si de combatere a efectelor poluarii se impun a fi coordonate în toate tarile, pe baza unei legislati menita sa protejeze resursele de apa ale tarilor respective.

Apele de suprafata constituie principala sursa pentru obtinerea apei potabile, dar în ele sunt deversate majoritatea apelor reziduale. Apa de suprafata nu trebuie sa contina poluanti care dauneaza sanatatii si care nu pot fi eliminati în statiile de potabilizare a apei.

Pentru epurarea apelor reziduale industriale se utilizeaza procese tehnologice adecvate naturii poluantilor si caracteristicilor apelor reziduale. În faza de epurare avansata a apelor reziduale, schimbul ionic s-a impus ca proces tehnologic specific. Pe lânga faptul ca schimbul ionic permite epurarea avansata a apelor reziduale, în procesul de regenerare, ionii metalelor grele pot fi retinuti sub forma unor produse utile.

Utilizarea zeolitilor naturali cu capacitate de schimb ionic sensibil îmbunatatita prin activare chimica, în procesele de epurare avansata a apelor reziduale cu continut de ioni ai metalelor grele, constituie o metoda eficienta si de perspectiva. Zeolitii epuizati pot fi utilizati în alte scopuri fara a produce poluarea mediului.

CAPITOLUL I.

STRATEGII CARE SE IMPUN ÎN TRATAREA APEI ÎN SCOP POTABIL, EVALUAREA UNOR TEHNOLOGII NOI

Cercetarile recente privind concentratiile în urme de substante organice din apa potabila, împreuna cu studiile epidemiologice, asociate cu cresterea riscului de producere a cancerului precum si de reglementarile promulgate de EPA, au contribuit la intensificarea preocuparilor privind metodele de evaluare a poluantilor organici din apa în vederea gasirii unor metode corespunzatoare de tratare.

1.1.Modalitatile de evaluare

- evaluarea sursei de apa;

- evaluarea riscului posibil asupra consumatorului de apa potabila;

- posibilitati de analiza si modalitati de control periodic;

- analiza a costului tratarii.

- Evaluarea sursei include activitatile necesare pentru a determina daca sursa este contaminata, intensitatea si cauza contaminarii, precum si modul de protejare a sursei. Aceasta implica cunoasterea activitatilor industriale din perimetrul de captare precum si calitatea apei brute existente.

Cercetarile trebuie sa includa identificarea surselor de impurificare din amonte, clasificarea impurificatorilor în functie de riscul potential, analiza impurificatorilor.

- Evaluarea riscului pe care îl presupune consumarea apei potabile de catre populatie se refera la studii privind toxicitatea unor compusi organici continuti în apa potabila, efectuate pe animale care ar putea fi utilizate prin extrapolare la nivel uman precum si efectele antagoniste si sinergetice dintre diferiti compusi.

Daca evaluarea riscului si a sursei demonstreaza ca apa este furnizata în conditii de siguranta este necesar sa se supravegheze în timp functionarea instalatiei de tratare a apei.

Daca din studii rezulta ca apa furnizata în mod curent nu este corespunzatoare vor fi luate în considerare cinci alternative:

- Depistarea unei noi surse de apa de calitate, protejata.

- Eliminarea poluantilor din sursa existenta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studii privind Obtinerea si Utilizarea Materialelor Modificate Chimic Folosite in Depoluarea si Monitorizarea Apei.doc

Alte informatii

Sustinut in cadrul doctoratului la Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului, Universitatea Politehnica Timisoara sub conducerea d-nei Prof. Burtica G. Referatul contine metode si tehnici de tratarea a apei precum si descrierea aluminosilicatilor, materiale de baza in dezinfectia apei.