Surse Alternative De Energie

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6814
Mărime: 2.24MB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: C. Parvu
Pentru orice serie de la electronica an 1

Cuprins

CUPRINS

1) Introducere pag 2

2) Energia solară pag 4

3) Energia eoliană pag 6

4) Energia geotermică pag 7

5) Energia nucleară pag 9

6) Hidrogenul pag 11

7) Surse alternative de energie pag 14

8) Bibliografie pag 19

Extras din document

1) Introducere

Societatea actuală este un mare consumator de energie sub diferite forme, în industrie, transporturi, agricultură, în domeniul casnic etc. Consumul de energie pe cap de locuitor este considerat un indicator al nivelului de trai.

Descoperirea unor noi surse de energie i-a permis omului să treacă la etape superioare de dezvoltare, caracterizate prin creșterea productivității, a performanțelor tehnice, a gradului de confort, prin scăderea gradului de poluare.

În acest moment undeva, pe glob, se naşte un copil. O maşină pe benzină a dus-o pe mama lui în câteva clipe la maternitate. O termocentrală pe cărbune a iluminat spitalul în care micuţul a venit pe lume. O centrală termică pe gaz a încălzit salonul în care a respirat el pentru prima oară. Dacă vreuna dintre aceste surse convenţionale n-ar fi furnizat energia necesară, viaţa micuţului ar fi putut fi în pericol.

Lumea civilizată în care trăim depinde în totalitate de diverse surse de energie. În fiecare zi, depindem într-un fel sau altul de combustibilii fosili – când mergem la serviciu, când gătim ori când ne iluminăm, încălzim sau răcim locuinţa.

Energia este indispensabilă vieții pe Pământ. Ea există pretutindeni și reprezintă cauza producerii unor numeroase fenomene: mișcare, lumină, sunet, căldură etc. Există mai multe forme de energie, dar aproape întreaga energie de pe Pământ provine direct sau indirect de la Soare.

Spre deosebire de sursele de energie artificiale, obținute de om prin transformarea unei forme de energie în altă formă de energie (exemple: motoare, centrale termice, centrale eoliene etc.), sursele de energie primară sunt sursele de energie existente în natură și care pot fi folosiste în mod direct.

Spre exemplu, puţini ştiu că producerea hranei în întreaga lume depinde acum de petrol. Petrolul şi gazele naturale sunt indispensabile fiecărei etape a agriculturii moderne, de la producerea îngrăşămintelor până la transportul recoltelor. Dar cât de sigure sunt aceste surse de energie ce ţin în viaţă societatea modernă?

Dintre combustibilii fosili, cărbunele se găseşte în cele mai mari cantităţi. Se spune chiar că zăcămintele de cărbune vor putea fi exploatate încă 1000 de ani. Însă cărbunele e combustibilul fosil cu cel mai mare conţinut de carbon, eliberând în atmosferă în urma arderii cu 30 % mai mult carbon pe unitatea de energie produsă decât petrolul şi cu 80 % mai mult decât gazele naturale.

În cazul petrolului găsim alte neajunsuri. Pentru că până acum s-au consumat cantităţi enorme de barili, se crede că, în ritmul actual de e xtragere, rezervele de petrol vor dura încă 40 de ani. Totuşi, deşi unii analişti văd în scăderea rezervelor de petrol o problemă, alţii consideră că, cu cât sfârşitul dependenţei noastre de petrol vine mai repede, cu atât mai bine. Asta deoarece bioxidul de carbon rezultat în urma arderii de petrol continuă să încălzească planeta, dar, cu toate acestea, economia şi mediul încă sunt tratate de mulţi ca două lucruri separate.

Pe de altă parte, în următorii 20 de ani se aşteptă ca principala sursă de energie în lume, cu cel mai rapid ritm de creştere a producţiei, să fie gazele naturale. E cel mai puţin poluant combustibil fosil şi se crede că în sol există mari zăcăminte. Totuşi, nimeni nu poate şti cu exactitate ce cantitate de gaze naturale există în realitate până când acestea nu sunt extrase. Fiecare estimare se bazează pe diverse seturi de ipoteze. Aşadar, e greu să se dea un răspuns clar la întrebarea cât de mari sunt zăcăminetele de gaze naturale.

Apoi, multe state continuă să se bazeze şi pe energia nucleară. Iar asta în pofida unor posibile dezastre (mărturie stă cel din 1986 de la Cernobâl, din fosta U.R.S.S.). Se ştie că reactoarele nucleare folosite pentru furnizarea energiei atomice se fisurează în timp, din cauza coroziunii, astfel că evenimente catastrofale pot apărea oricând.

Având în vedere că actualele surse de energie sunt limitate şi prezintă riscuri majore, apare următoarea întrebare: Este omul condamnat să distrugă planeta, încercând să-şi potolească „setea” de energie? E clar că trebuie căutate alternative sigure, nepoluante. Există astfel de surse ce pot fi folosite pe scară largă? Din fericire, da.

2) Energia solară

Soarele este doar una dintre miliardele de stele, dar este sursa de energie a tuturor ființelor vii de pe întregul Pământ. Energia solara care ajunge pe Pământ în 40 de minute ar fi de ajuns pentru a acoperi nevoia de energie pe un an a întregii omeniri.

Energia solară este energia radiantă produsă în interiorul Soarelui în urma reacțiilor de fuziune nucleară. Ea este transmisă pe Pământ într-o cuantă de energie numită foton, care interacționează cu atmosfera și suprafața Pământului. Puterea energiei solare într-un punct al planetei depinde, într-un mod complicat, de ziua anului, momentul zilei și de latitudinea acelui punct.

S-a demonstrat că sursele de energie care ar putea înlocui combustibilul fosil, energia solară oferă siguranța și acuratețea cea mai mare.

Preview document

Surse Alternative De Energie - Pagina 1
Surse Alternative De Energie - Pagina 2
Surse Alternative De Energie - Pagina 3
Surse Alternative De Energie - Pagina 4
Surse Alternative De Energie - Pagina 5
Surse Alternative De Energie - Pagina 6
Surse Alternative De Energie - Pagina 7
Surse Alternative De Energie - Pagina 8
Surse Alternative De Energie - Pagina 9
Surse Alternative De Energie - Pagina 10
Surse Alternative De Energie - Pagina 11
Surse Alternative De Energie - Pagina 12
Surse Alternative De Energie - Pagina 13
Surse Alternative De Energie - Pagina 14
Surse Alternative De Energie - Pagina 15
Surse Alternative De Energie - Pagina 16
Surse Alternative De Energie - Pagina 17
Surse Alternative De Energie - Pagina 18
Surse Alternative De Energie - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Surse Alternative De Energie.doc

Alții au mai descărcat și

Procese de transfer de căldură

Tema Proiectului : Dimensionarea tehnologica a unui schimbator de caldura de tip fascicul tubular in manta destinat racirii cu apa a unui produs...

Cit de Importante sint Oligoelementele pentru Sanatatea Noastra

Oligoelementele sint constituenti ponderali minori, descoperiti prin cercetari moderne alaturi de constituentii majori, care, pina atunci, erau...

Uscarea

Uscarea A. INTRODUCERE Uscarea reprezintă procesul de îndepartare pe cale termică sub formă de vapori a umidităţii (apă sau alte lichide) din...

Energia Nucleară

“O descoperire in sine nu este niciodata buna sau rea… Bun sau rau este numai modul in care oamenii o folosesc.” Karl Winnacker Energia...

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi Aciclice Saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Chimia Apei

În acest capitol este prezent unul dintre cei mai importanţi factori naturali de mediu –apa care împreună cu pământul, aerul şi focul sta la baza...

Ai nevoie de altceva?