Terapia de Chelare cu EDTA

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Terapia de Chelare cu EDTA.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gh. Nechifor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Cuprins

PROCESUL DE CHELARE ESTE FOARTE COMUN IN NATURA 3
BENEFICIILE TERAPIEI CHELARE 4
ISTORIA RADICALILOR LIBERI 5
BENEFICIILE TERAPIEI CHELARE 6
1. Blocheaza absorbtia calciului, repara muschi atrofiati, imbunatateste producerea energiei celulare. 6
2. Cum afecteaza perfuzia cu EDTA acest scenariu 7
3. Reduce vascozitatea sangelui sau coagularea sangelui 7
4. Normalizeaza colesterolul anormal si nivelurile HDL 8
5. Inlatura calciul si placa 8
6. Sanatate mentala 8
7. Alte beneficii 9
CUM ESTE ADMINISTRATA TERAPIA DE CHELARE 9
Tratamentul cu EDTA 10
Alte substante care sunt administrate cu EDTA in timpul terapiei chelarii 10
Efectele secundare ale terapiei chelare 11
1. Dureri de cap 11
2. Iritare locala a pielii 11
3. Greata sau dureri de stomac 11
4. Diaree 12
5. Senzatii de lesin 12
6. Fatigabilitatea extrema 12
7. Febra 12
8. Crampe 12
9. Dureri articulare 12
MASURI DE SIGURANTA 13
1. Toxicitatea rinichilor 13
2. Inlaturarea excesiva de calciu 13
3. Inflamarea unei vene 13
4. Socul insulinic si hipoglicemia 14
5. Insuficienta cardiaca congestiva 14

Extras din document

Cuvantul chelare este derivat din cuvantul grecesc chele care inseamna cleste (ca acela a unui scorpion sau crab). Conceptul chelare este bazat pe faptul ca atunci cand un anumit complex aminoacid numit EDTA vine in contact cu anumite metale incarcate pozitiv sau alte substante cum ar fi Pb si Mg le capteaza si le indeparteaza. Chelarea este indepartatea materialului ionic nedorit din corp prin perfuzie sau luand pe cale orala un compus organic care are proprietati adecvate chelarii. EDTA este un aminoacid sintetic folosit pt. prima oara in ani 40 pt. tratarea intoxicarii cu metale grele. Este recunoscut ca fiind eficient si in acest sens dar si pt. alte probleme incluzand tratamentul de urgenta a hipercalcemiei si controlul aritmiilor ventriculare asociate cu toxicitatea digitalica. Studiile facute de Academia Nationala de Stiinte / Consiliul de Cercetare Nationala de la sfarsitul anilor ’60 au indicat ca EDTA era considerat posibil eficient in tratarea bolilor vasculare ocluzive cauzate de ateroscleroza. EDTA capteaza cationul metalic cum ar fi Pb sau Ca din corp si formeaza un compus stabil care este apoi excretat din sistem. Stabilitatea acestei legaturi este vitala in succesul terapiei de chelare. Daca legatura este slaba, alte elemente chimice pot sparge aceasta legatura pentru a forma compusii lor proprii.

PROCESUL DE CHELARE ESTE FOARTE COMUN IN NATURA

Procesul digestiv la om este foarte bun exemplu care ne indica modul in care are loc chelarea Digestia si asimilarea alimentelor implica chelarea substantelor proteice (aminoacizi) cu minerale pentru transportarea spre destinatiile lor, sau in care celulele sanguine se compacteaza si astfel asimileaza fier. Hemoglobina este un produs (chelat) al fierului (cum este enzima catalaza care este folosita de corpul nostru pentru a intrerupe activitatea radicalilor liberi ai hidrogenului peroxid ). Cand mancati carne sau legume verzi care contin fier ,dupa ce procesul digestiv a eliberat fierul din mancarea in care este prezent, acesta trebuie combinat (chelat ) cu aminoacizi astfel incat sa poata fi transportat prin membranele mucoasei intestinale in fluxul sanguin.

Daca bei ceai la masa, acidul tanic din ceai se va combina cu fierul (formand tanatul de fier insolubil) inainte de a fi absorbit In acest caz, corpul nu asimileaza fier din mancare. Pe de alta parte daca mincam alte alimente care sunt bogate in vitamina C (sau luam supliment de vitamina C ) impreuna cu alimente bogate in fier, acidul ascorbic (sau vitamina C ) va chela sau se va combina cu fierul si va mari si accelera absorbtia sa. Fierul odata ajuns in fluxul sanguin, este eliberat din proteinele cu care a fost combinat pentru a fi transportate.

BENEFICIILE TERAPIEI CHELARE

Reduce activitatea radicalilor liberi din sange

Inauntrul celulei are loc procesul digestiv. Asta inseamna convertirea materiei prime in energie si compusi proteici. Exista mecanisme de a transporta materia in celule ca si mecanisme de a transporta materia la si de la celule. In corpul nostru aceste mecanisme sunt efectuate de activitatea complexa a enzimelor.

Invelisul care incercuieste o celula controleaza ce intra si ce iese din ea. Membrana celulei este formata din lipide (colesterol ), proteine si apa. Dupa cum este explicat in “Istoria radicalilor liberi “radicali liberi pot cauza peroxidarea lipidelor (grasimile devin rancede ). In corp asta este inceputul degenerarii celulei.

Asta se intampla cand ateroscleroza incepe in peretele arterial. Majoritatea activitatii peroxidarii lipidelor implica prezenta ionilor metalici cum ar fi fierul, cuprul sau calciul. EDTA urmareste acesti ioni prevenind actiunea lor distructiva.Sustinatorii terapiei chelare spun ca EDTA poate reduce producerea radicalilor liberi cu pana la 1000000 de ori.

Cercetarile din ultimii 30 de ani au confirmat beneficiile EDTA-ului. Aceasta influenta protectiva a EDTA-ului ar fi marita de o prezenta apreciabila a nutrientilor antioxidanti ca vitaminele A, C, E ,seleniu, si complexul de aminoacizi cum ar fi peroxidaza glutationica. Acestea nu numai ca inlatura radicalii liberi ci si ajuta intarirea stabilitatii membranelor celulare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Terapia de Chelare cu EDTA.doc

Alte informatii

Universitatea Politehnica Bucuresti Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor