Tetracloretilena

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tetracloretilena.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Formula moleculara: C2Cl4

Descriere generală:

Tetracloretilena sau percloretilena este un lichid incolor cu miros eteric. Este insolubil in apa; solubil in alcool, eter si uleiuri. Se descompune lent in atmosfera umeda si calda si in prezenta luminii rezultand acizi tricloroacetici si hidroclorici, care ar putea coroda containerele din metal.

Tetracloretilenă a fost produs comercial de la începutul anilor 1900 în primul rând pentru curatare uscata si de prelucrare textilă.

Poate reactiona violent sau exploziv cu anumite metale alcaline, hidroxidul de sodium si aluminiul. Percloretilena este un solvent clorurat folosit, de obicei, ca substanta de curatare uscata, pentru indepartarea petelor si ca agent de degresare.

Poate produce prin inhalare intoxicatii profesionale acute si cronice, de natura accidentala in terapie, in cadrul conditiilor de utilizare.

Proprietati specifice:

Aspect: lichid limpede fara impuritati mecanice

Densitate la 20 o C, g/cm3: 1,623

Temperatura de fierbere: 121 o C

Miros: caracteristic, de eter

Reziduu la evaporare: <10 ppm;

Aciditate : <20 ppm

Masa moleculara (g/mol): 165,83

Solubiltatea in apa (g/l): solubil

Domenii principale de utilizare:

• ca anestezic in microchirurgie si stomatologie

• solvent de curatire si degresare a metalelor;

• solvent pentru curatarea uscata;

• solvent pentru lacuri si vopseluri, grasimi, uleiuri, gudroane, cauciuc, adezivi, chituri, lubrifianti si siliconi;

• intermediar in sinteza organica;

• agent de curatare chimica a textilelor sintetice si naturale

• în producerea de clorofluorocarburile (agenţi de răcire).

Toxicocinetica:

In principal patrunde in organism pe cale respiratorie si in secundar pe cale cutanata si digestiv; se biotransforma pe cale hidrolitica si oxidativa. Tetracloretilena se biotransforma in acid tricloracetic si acid oxalic.

Eliminarea are loc pe cale respiratorie (fractiunea netransformata ) si lent pe cale renala (metabolitii).

In general,substantele inhalate sunt rapid absorbite in plamani, trecand in circulatia sanguina, dupa care sunt distribuite rapid la nivelul sistemului nervos central si catre alte organe.

La cateva secunde de la inhalare, consumatorul resimte efectele proprii ale intoxicatiei impreuna cu alte efecte asemanatoare celor produse de alcool - vorbire neclara, incapacitatea de a-si coordona miscarile, euforie si ameteli. In plus, consumatorii pot avea o senzatie de cap usor, halucinatii si autoiluzionari.

Deoarece intoxicatia dureaza doar cateva minute, consumatorii cauta adesea sa-si prelungeasca starea de "narcoza" continuand sa inhaleze substanta pe parcursul catorva ore. Aceasta practica este foarte periculoasa, deoarece acestia pot sa-si piarda cunostinta sau sa moara.

Consumatorii de inhalanti se simt mai putin inhibati si mai putin controlati. Dupa utilizarea excesiva a inhalantilor, acestia prezinta o stare de moleseala (sunt vlaguiti) timp de cateva ore si au dureri de cap prelungite.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tetracloretilena.doc