Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4038
Mărime: 36.93KB (arhivat)
Publicat de: Marinel Duma
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA POLTEHNICA DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE CHIMIE APLICATĂ ŞI ŞTIINŢA MATERIALELOR

Cuprins

  1. 1.Introducere 2
  2. 2.Oxidarea anodică a cianurilor 2
  3. 2.1.Oxidarea directă a cianurilor 2
  4. 2.2. Oxidarea indirectă a cianurilor cu clor activ generat electrochimic 4
  5. 3.Oxidarea anodică pe anozi de diamant dopati cu bor 5
  6. 3.1.Oxidarea anodică a 1,4-dioxan 5
  7. 3.2.Oxidarea anodică a glicolilor 6
  8. 4. Oxidarea anodică cu electrozii Ti/SnO2 7
  9. 4.1. Mecanismul de oxidare anodică a 4-cloro-3-metil fenol în soluție apoasă 7
  10. 4.2. Oxidarea anodică a fenolului în prezența NaCl pentru tratarea apelor uzate 8
  11. 5. Tehnici de oxidare anodică 9
  12. 5.1. Reactoare electrochimice filtru –presă utilizate la oxidarea reziduurilor organice lichide 9
  13. 5.2. Serii de electrolizoare filtre – presă bipolare (FB) 10
  14. 6. Concluzii 11
  15. 7.Bibliografie 12

Extras din referat

1.Introducere

Scopul oxidării în tratarea apelor uzate este de a converti compuşii chimici nedoriţi în alţii care nu sunt, sau sunt mai puţin supărători. În acest scop nu este necesară oxidarea completă, de exemplu, în cazul substanţelor organice, nu este necesară transformarea lor până la bioxid de carbon, apa şi alţi oxizi. Oxidarea se aplică atât substanţelor anorganice (de exemplu Mn2+, S2- , CN-, SO32- etc) cât şi celor organice (de exemplu fenoli, amâne, acizi humici, diverse combinaţii cu însuşiri toxice, bacterii etc).

Oxidarea anodică este o metodă capabilă să suplinească în anumite cazuri incinerarea clasică, având o eficienţă energetică mult mai ridicată.

După modul în care se realizează oxidarea electrochimică a poluanţilor, metoda poate fi împărţită în oxidare anodică directă şi oxidare anodică indirectă. Oxidarea anodică directă se aplică în special apelor reziduale cu un conţinut ridicat de fenoli, crezoli, cianuri,cianaţi, tiocianaţi. Mecanismul şi natura proceselor de electrod care au loc în cazul oxidării directe sunt dependente de o serie de factori precum: natura speciei chimice supuse oxidării, tipul de electrod folosit, proprietăţile electrocatalitice ale anodului, natura electrolitului, pH-ul soluţiei. Oxidarea indirectă se bazează pe generarea unui agent oxidant la anod direct în electrolitul ce conţine poluantul respectiv.

2.Oxidarea anodică a cianurilor

Principiul metodei se bazează fie pe oxidare anodică directă a ionului CN- la azot şi dioxid de carbon, fie pe oxidarea cianurilor cu hipoclorit şi regenerarea continuă a hipocoritului pe cale electrochimică, din ionul Cl- rezultat din reacţia chimică de denocivizare.

2.1.Oxidarea directă a cianurilor

Aceasta metodă de denocivizare se utilizează la tratarea efluenţilor rezultaţi din băile de metalizare electrochimică pe bază de cianuri. Mecanismul de oxidare are la baza oxidarea anodică a ionilor CN- şi a compuşilor metalici cianurici până la faza de cianat, conform reacţiilor:

CN- + 2OH- - 2e- → CNO- + H2O (1)

[Cu(CN)3]2- + 6HO - 6e- → Cu2 + 3CNO- + 3 H2O (2)

[Zn(CN)4]2- + 8 HO- - 8e- → Zn2+ + 4CNO- + 4H2O (3)

Etapa următoare consă într-o reacţie cu viteza lentă a ionului de cianat format anterior cu ionii OH-

2CNO- + 4OH- - 6e- → N2 + 2CO2 + H2O (4)

Concomitet cu această reacţie are loc o reacţie secundară de hidroliza a ionului cianat:

CNO- + 2H2O → NH4+ + CO32- (5)

Este posibilă de asemenea şi reacţia competitivă de formare a oxalatului de amoniu ca urmare a formării şi hidrolizei dicianatului:

(CN)2 + 4H2O → C2O42- + 2NH4+ (6)

Valorile de pH la care are loc oxidarea sunt importante pentru menţinerea în parametrii optimi de operare. Valorile acestuia se situează între 9.5-13.5.

Randamentul procesului creşte odată cu creşterea, concentraţiei cianurilor din apele supuse decianurarii electrochimice. Acesta implică fie evitarea diluării efluenţilor la punctul de descărcare, fie o etapă preliminară de concentrare a acestora. Din cauza volatilităţii şi toxicităţii ridicate a HCN, este de preferat prima variantă.

Un efect benefic asupra vitezei de decianurare îl au şi ionii de cationi metalici, cum ar fi: Cu2+ şi Ni2+, sau de anioni de halogeni, viteza reacţiei anodice crescând sensibil în prezenţa ionilor Cu2+.

În ceea ce priveşte anionii, ex. Cl-, efectul benefic al acestora se datorează participării competitive a acestuia în procesul anodic, având loc, simultan cu oxidarea CN-, şi oxidarea ionilor Cl-:

2Cl- - 2e- → Cl2 (7)

Temperatura are un efect redus asupra reacţiei electrochimice propiu-zise, dar o contribuţie însemnată asupra vitezei de oxidare anodică a ionilor CN-. Acesta influenţează o serie de etape şi procese intermediare cum ar fi: difuzia, adsorbţia, desorbţia, conductibilitatea electrică.

Catodul celulei de electroliză este confecţionat din oţel inoxidabil, iar anodul poate fi alcătuit dintr-o serie variată de materiale, cum ar fi: cupru, dioxid de plumb, grafit, grafit vitros, titanul,nichelul, oţelul inoxidabil, etc.

Bibliografie

1) Văireanu Dănuţ Ionel, Metode electrochimice aplicate în protecţia mediului, Bucureşti,Ed.Printech, 2007.

2) Shuang Song, Liyong Zhan, Zhiqiao He , Lili Lin, Jinjun Tu, Zhehao Zhang, Jianmeng Chen, Lejin Xu, Mechanism of the anodic oxidation of 4-chloro-3-methyl phenol in aqueous solution using Ti/SnO2–Sb/PbO2 electrodes,Journal of Hazardous Materials, Hangzhou and Beijing, Volume 175, Issues 1–3, 15 March 2010, Pages 614–621.

3) Jong Young Choi, You-Jin Lee, Jina Shin, Ji-Won Yang, Anodic oxidation of 1,4-dioxane on boron-doped diamond electrodes for wastewater treatment, Journal of Hazardous Materials, Daejeon, Volume 179, Issues 1–3, 15 July 2010, Pages 762–768.

4) Boulbaba Louhichi, Nasr Bensalah, and Abdellatif Gadri, Electrochemical oxidation of glycols on boron-doped diamond anodes, J. Environ. Eng. Manage., Gabes, 2008, 18(3), Pages 231-237.

5) Comninellis Ch. and Nerini A., Anodic oxidation of phenol in the presence of NaCI for wastewater treatment, Journal of Applied Electrochemistry, Lausanne, 25 (1995), Pages 23-28.

Preview document

Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică - Pagina 1
Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică - Pagina 2
Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică - Pagina 3
Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică - Pagina 4
Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică - Pagina 5
Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică - Pagina 6
Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică - Pagina 7
Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică - Pagina 8
Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică - Pagina 9
Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică - Pagina 10
Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică - Pagina 11
Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică - Pagina 12
Tratarea apelor uzate prin oxidare anodică - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Tratarea Apelor Uzate prin Oxidare Anodica.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unei instalații tehnologice pentru îndepărtarea ionilor de Pb (II) și Hg (II) din apele de proces provenite din industria extractivă

Rezumatul lucrării Lucrarea urmărește proiectarea unei stații de epurare a apelor uzate cu conținut de plumb și mercur provenite din industria...

Metoda conductometrică, potențiometrică, voltametria, electroforeza

Se bazeaza pe masurarea conductantei electrice a solutiilor. Conductanta (W) unui mediu e valoarea inversa rezistentei (R) acelui mediu. R=ρ*L/S ρ...

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Te-ar putea interesa și

Epurarea Electrolitică a Apelor Uzate

Dezvoltarea industriei în special a industriei chimice reclamă măsuri deosebite privind protecţia mediului înconjurător ; în acest context o...

Sisteme de epurare biologice compacte pentru locuințe individuale grupuri de clădiri unități industriale

1. Sisteme de epurare biologice compacte pentru locuinte individuale, grupuri de cladiri, unitati industriale 1.1. Sisteme dezvoltate de statii de...

Generalități asupra sistemelor de tratare a apelor reziduale

Tratarea apelor reziduale rezultate din atelierele de galvanizare se efectuează în instalații de neutralizare, care pot funcționa în: I. Sistem...

Procedee Electrice de Depoluare

Producerea de energie si în special a energiei electrice s-a dovedit a fi o sursa majora de poluare a biosferei. In acest sens, considerarea unor...

Ai nevoie de altceva?