Uscarea prin Atomizare

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Uscarea prin Atomizare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Chimie Generala

Cuprins

I Introducere - 3 -
II Uscarea prin atomizare (pulverizare) - 3 -
II 1. Avantajele uscarii prin pulverizare - 5 -
III Variante ale uscarii prin pulverizare - 6 -
IV Produse ce se pot usca prin atomizare - 6 -
IV 1. Uscarea laptelui - 6 -
IV 2. Uscarea extractului de cafea - 7 -
IV 3. Alte produse - 7 -
V Concluzie - 8 -

Extras din document

I Introducere

Uscarea este o operatie care consta in eliminarea apei sau a altui lichid dintr-un produs. Produsul final obtinut in urma uscarii este o substanta solida.

Uscarea se deosebeşte de deshidratare prin lipsa de reglare a temperaturii, umiditatii relative si miscarii aerului, scop in care se foloseste si expresia de uscare naturala, spre deosebire de deshidratare, care este o uscare artificiala.

Diferenta dintre uscarea naturala si cea artificiala consta in natura energiei termice folosite si anume energie solara (uscare naturala) şi energia rezultata din arderea unui combustibil oarecare (uscare artificiala sau deshidratare) şi viteza cu care se indepartează excesul de apa din materia prima respectiva. 1

II Uscarea prin atomizare (pulverizare)

Este unul din procedeele preferate pentru uscarea produselor usor alterabile , cum sunt unele solutii extractive care nu pot fi uscate cu sisteme comune fara a suferi modificari mai mult sau mai putin profunde.

Acest sistem este bazat pe dispersia lichidului sub forma de mici picaturi si o uscare rapida a acestora cu ajutorul unui curent de aer cald. Pulverizarea fina a lichidului are drept scop marirea suprafetei de contact cu aerul cald care constitue agentul de uscare.

Fig. 1. Componentele unui uscător prin pulverizare cu reciclare pulbere fină:

A-ventilator; B-filtru de aer; C-încălzitor de aer; D-camera (turn) de uscare;E-pompă de alimentare; F-tanc de alimentare; G-atomizor; H-valvă rotativă; I-transportor pentru produsul pulbere; J-conductă pentru evacuare aer din camera de uscare; K-separator aer/pulbere (ciclon); L-ventilator eliminare aer; M-valvă rotativă; N-linie pentru reciclare pulbere fină

Componentele principale ale unei instalatii de uscare prin pulverizare (fig. 1) la temperatura ridicata sunt urmatoarele:

Componenta de incalzire a aerului necesar uscarii – baterii de incalzire – unde aerul este incalzit cu abur sau gaze de aerare. Pentru uscare pot fi folosite si direct gazele de ardere, ceea ce imbunatateste eficienta termica a uscatorului, dar exista pericolul contaminarii produsului cu compusii nitraţi/nitriţi precum si cu N-nitrozodimetilamină.

Fisiere in arhiva (1):

  • Uscarea prin Atomizare.doc

Alte informatii

Universitatea “Politehnica” Bucuresti Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor