Vitamine liposolubile

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Vitamine liposolubile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Capitolul I

-GENERALITĂȚI-

Vitaminele sunt substanțe organice diferite ca structură și proprietăți care au un deosebit rol funcțional în doze mici, fiind indispensabile vieții organismelor.

Vitaminele liposolubile sunt substanțe solubile în grăsimi,în solvenți organici și insolubile în apă.Din această categorie fac parte vitaminele A,D,E,F și K.

Spre deosebire de vitaminele hidrosolubile,cele liposolubile au molecule apolare,hidrofobe.

Din punct de vedere structural,toate vitaminele liposolubile sunt derivați izoprenici.Ele se formează prin adiția izoprenei-2(metilbutadiena),ce joacă rolul unui bloc de construcție în sinteza diferitelor substanțe lipo- și cauciuco- asemănătoare de natură vegetală.

Una din proprietățile de bază constă în capacitatea lor de a se depune în cantități însemnate ca rezervă în organism,iar carența lor în rația alimentară poate să nu se manifeste timp îndelungat.

În organism,vitaminele liposolubile,provenite din alimentele ingerate,se comportă la fel cu grăsimile rației și utilizarea lor depinde,în mare măsură,de metabolismul lipidelor.Astfel,pentru a fi absorbite din intestin vitaminele liposolubile sunt transportate prin chilomicroni la ficat și apoi depozitate: în ficat vitaminele A,D si K,iar în țesutul adipos vitamina E.Vitaminele A și D se găsesc în plante sub formă de provitamine.

Este de remarcat că,spre deosebire de vitaminele hidrosolubile,vitaminele liposolubile sunt vehiculate prin sânge de către anumite lipoproteine(unite cu ele).

În organism vitaminele liposolubile îndeplinesc funcții importante foarte diferite. Astfel,vitamina A este necesară în procesul vederii,vitamina D este direct implicată în metabolismul calciului și fosforului,vitamina E joacă rol de antioxidant,iar vitamina K este strict necesară în coagularea sângelui. Trebuie subliniat faptul că,potrivit noilor concepții biochimice,actualmente vitamina D(colecalciferolul)nu se mai consideră vitamină propriu-zisă,ci pro-hormon.

Capitolul II

VITAMINA A

Rolul vitaminei A ca factor esențial al nutriției a fost elucidat de E.McCollum(1915).

Mai târziu,savantul a izolat retinolul din extractele lipidice ale ficatului de pește.

Există două forme de vitamina A: A1(retinolul) depistat în ficatul peștilor maritimi și A2(are în plus o legatură dublă în inel) izolată din ficatul peștilor de râu.Cea mai importantă și mai răspândită este vitamina A1,care se mai numește retinol,vitamină antixeroftalmică sau vitamina creșterii.

Din punct de vedere chimic,vitamina A este un derivat poliizoprenoidic care conține și nucleul ciclohexenului:

Fig.1. Structura vitaminei A1

În stare pură,vitamina A1 se obține sub formă de cristale de culoare galbenă,iar vitamina A2 sub formă de ulei galben. Ambele substanțe sunt autooxidabile,termostabile în lipsa aerului,sensibile la acțiunea oxidanților și a luminii,în special a radiațiilor ultraviolete.

Vitaminele A au un rol important în creșterea organismelor tinere,în protejarea țesuturilor epiteliale și în procesul vederii. În avitaminoza A se oprește creșterea organismelor tinere,se produc dereglări ale țesuturilor epiteliale din tubul digestiv,din aparatul respirator și urogenital.Lipsa vitaminei A în organismul omului determină incapacitatea de regenerare a rodopsinei,urmată de tulburări oculare specifice cum sunt pierderea vederii crepusculare sau tulburări de adaptare a vederii la întuneric.

În retină,la om și animale vertebrate,se găsesc celule fotoreceptoare: bastonașele(implicate în vederea crepusculară și nocturnă) și conurile(implicate în vederea diurnă și diferențierea culorilor).În bastonașe se gasește o substanță fotosensibilă,rodopsina,o carotenoproteină formată din retinol și opsină(proteină),de culoare roșie,responsabilă de vederea nocturnă.În conuri se gasește iodopsina,o carotenoproteină formată din retinol și iodopsină(proteină),de culoare violetă,responsabilă de vederea diurnă.

În regnul vegetal,vitaminele A se găsesc predominant sub formă de provitamine,care se numesc carotenoide.

Fisiere in arhiva (1):

  • Vitamine liposolubile.doc

Bibliografie

1.Gavril Neamțu,Gheorghe Cîmpeanu,Carmen Socaciu-BIOCHIMIE VEGETALĂ-
Editura Didactică și Pedagogică. R.A.-BUCUREȘTI
2.Veronica Dinu,Eugen Truția,Elena Popa-Cristea,Aurora Popescu-BIOCHIMIE
MEDICALĂ-MIC TRATAT.Editura Medicală București,1998
3.Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N.Testemițanu” L.LÎSÎI-BIOCHIMIE
MEDICALĂ, Chișinău 2007
4. http://library.usmf.md/old/downloads/ebooks/Ostrofet.Curs.de.igiena/5.vitaminele.pdf
5. https://www.csid.ro/