Acizii Nucleici

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Acizii Nucleici.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Raluca Stan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Organica

Extras din document

Acizii nucleici sunt substante macromoleculare greu solubile in apa rece, putin solubile in apa la cald si usor solubile in solutii alcaline diluate.

Degradarea hidrolitica succesiva a nucleoproteinelor in mediu acid sau alcalin, sau in prezenta unor enzime proteolitice specifice numite nucleoze realizeaza clivarea celor doua componente: acidul nucleic (ARN si ADN) si componenta proteica. Hidroliza in continuare a acizilor nucleici conduce la formare nucleotidelor care reprezinta unitatile lor structurale e o baza. La randul lor nucleotidele pot fi hidrolizate in continuare sub actiunea unor fosfoesteroze cu formare de nucleozide si fosfor anorganic. Degradarea nucleozidelor conduce la obtinerea unui amestec de baze azotate.

Deci, din punc de vedere structural acizii nucleici sunt polii nucleotidelor care in functie de natura pentozeise clasifica in poliribonucleotide (in ARN) si respectiv polideoxiribonucleotide (in ARN).

1. Bazele azotate purimice si pirimidinice

Bazele azotate din structura nucleozidilor si nucleohidelor sunt compusi heterociclici ce deriva de la doua cicluri de baza numite pirimidina si purina prin substituirea unor atomi de hidrogen.

Principalele baze azotate purinice sunt adenina si guanina, iar cele pirimidinice sunt citozina, timina si uracilul:

Aceste baze azotate, ca si altele care nu intra in structura acizilor nucleici pot exista in doua forme structurale: o forma enolica (sau forma lachim) sau forma atomica (sau forma lactam):

In afara de aceste baze azotate care intra constant in structura acizilor nucleici, mai exista si alte baze purinice pirimidice naturale. Astfel unii derivati naturali ai purinelor se gasesc in stare libera in cateva plante tropicale si au o puternica actiune farmocologica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Acizii Nucleici.doc