Alchine

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Alchine.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihai Chirita

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Organica

Extras din document

Definiţie

Alchinele sunt hidrocarburi aciclice nesaturate care conțin în molecula lor o triplă legătură între doi atomi de carbon (–C≡C–) și în care raportul dintre numarul atomilor de C și H este exprimat prin formula CnH2n-2, în care n este numărul de atomi de C din moleculă. Denumirea ramasa înca uzuală de acetilene provine de la prima hidrocarbura a seriei, acetilena.

Formula

Nomenclatura

Numele alchinelor deriva din numele alcanilor corespunzatori, la care s-a inlocuit sufixul -an prin sufixul -ina. De exemplu: propan - propina; butan-butina. Pentru CH ≡CH se retine numele de acetilena. Pentru indicarea pozitiei triplei legaturi, catena se numeroteaza astfel incat triplele legaturi sa aiba numerele cele mai mici posibile. De exemplu:

CH3-CH2-CH2-C ≡C-CH3 este 2-hexina

Uneori multe alchine sunt denumite sub forma de produse de substitutie ai acetilenei; de exemplu dimetilacetilena in loc de 2-butina. Radicalii derivati de la alchine se numesc alchinili, de exemplu:

CH3-C≡C - propinil .

Fisiere in arhiva (1):

  • Alchine.doc

Alte informatii

alchinele.prezentare ,formule,reactii,utilizari