Catalaza

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Catalaza.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Organica

Extras din document

1. INFORMAŢII GENERALE

Clasa: face parte din clasa oxidoreductazelor;

EC: 1.11.1.6

NR.CAS: 9001-05-2

Nume sistematic: catalază;

Sinonime: peroxid de hidrogen, peroxid de hidrogen reductaza;

Reacţia catalizată:

a) 2H O 2H O + O

b) ROOH + DH ROH +D + H O

În cazul primei reacţii are loc descompunerea peroxidului de hidrogen, un proces redox în care o moleculă de este agent oxidant, iar cealaltă este agent reducător.

În cazul celei de-a doua reacţii are loc oxidarea unor donori de hidrogen ( metanol, etanol, acid formic, fenoli).

Surse biologice:

Catalaza este o enzimă întălnită în toate celulele animale(aerobe) şi vegetale. Este localizată mai ales în mitocondrii şi peroxizomi, ţesut conjunctiv. De asemenea, în ficat şi hematii se gaseşte o cantitate mare de catalază, ceea ce justifică implicrea ei în procesele unde se produc mari cantităţi de apă oxigenată.

2.CARACTERISTICI BIOCHIMICĂ

Masa moleculară: 240.000 Da;

Compoziţie, structură: conţine 4 grupări hematice/moleculă, având astfel un conţinut de Fe de 0,09%. Cu alte cuvinte, catalaza are o structura asemanatoare cu peroxidazele : este o enzimă feroporfirinica în a cărei structură intră 4 nuclee pirolice şi un ion Fe3+. Conţinutul în protohem este 1,1%. Atomul central de fier din hem este în stare trivalentă şi nu suferă modificari de valenţă în cursul reacţiei enzimatice.

http://metallo.scripps.edu/promise/IMAGES/1CAF_haem.gif

Coeficient molar de absorbţie:

pH izoelectric: 5,8

pH optim: aproximativ 7,0. Prezintă activitate optimă la valori ale pH-ului cuprinse între 5,3 şi 8,0, fiind denaturată în mediul puternic acid sau bazic.

Constantă de echilibru:

Constanta Michaelis Menten, Km: 25 mM

Inhibitori: anionii ascobat(acţiunea lui poate fi redusă prin prezenţa ionilor de Cu sau Fe), acetat, formiat, fluoroză, azidă şi cianură dar şi formamidă şi uree. Îngheţarea şi liofilizarea inactivează enzima, de asemenea şi razele soarelui.

Fisiere in arhiva (1):

  • Catalaza.doc