Cauciucul

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cauciucul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Chimie Organica

Extras din document

Cauciucul natural

Cauciucul natural se extrage din sucul lãptos al unor arbori tropicali de genul Hevea brasiliensis, Ficus elastica, ori din sucul unor plante care cresc în zona temperatã, cum sunt: tau-sacâzul, coc-sacâzul, si crâm-sacâzul, în care latexul este depus în rãdãcini.

Din punct de vedere chimic, cauciucul natural este o hidrocarburã macromolecularã, cu formula brutã (C5H8)n, unde n variazã între 1000 si 5000. Moleculele cauciucului sunt formate din catene lungi ce au ca si component structural de bazã izoprenul

Izoprenul, produs în celulele arborelui de cauciuc în urma unor procese biochimice asemãnãtoare celor prin care se formeazã rãsina în conifere, are formula brutã: C5H8 sau 2-metil-butadienã:

Proprietãti

elasticitatea, care este optimã între 0 si 300

are o culoare slab gãlbuie

este insolubil în apã, alcool, acetonã

solubil în benzen, benzinã, sulfurã de carbon

elasticitatea sa variazã cu temperatura

sub actiunea oxigenului cauciucul devine sfãrâmicios si inutilizabil

Vulcanizarea

transformã cauciucul dintr-un material plastic într-un material elastic modificându-si comportarea la actiunea dizolvantilor:

Întrebuintãri

fabricarea anvelopelor, în industria constructoare de masini

tuburi, garnituri, curele de transmisie, articole sanitare, pãrti din aparate si din instalatii necesare industriei chimice, cleiuri de lipit, încãltãminte de cauciuc, izolatoare electrice, obiecte de uz casnic etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cauciucul.ppt