Cauciucul Natural

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cauciucul Natural.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Neagu Gina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Chimie Organica

Extras din document

1. GENERALITATI

Cauciucul este un produs tehnic constand dintr-un compus macromolecular cu catene liniare, lungi , flexibile si avand comportare de elastomer. Se produc si se utilizeaza numeroase tipuri de cauciuc ( cauciuc natural, cauciucuri sintetice ), fiecare dintre ele prezentand anumite avantaje si dezavantaje in utilizari specifice. Macromoleculele cauciucului se pot deplasa una una fata de alta la temperaturi relativ ridicate sau/si sub actiunea eforturilor mecanice.

Cauciucul natural este un produs de origine vegetala si se extrage din sucul lãptos (latex) al unor arbori tropicali: Arborele de cauciuc, Ficus elastica, ori din sucul unor plante care cresc în zona temperatã, cum sunt: tau-sacâzul, coc-sacâzul, si cram-sacâzul, în care latexul este depus în rãdãcini.

Arborele-de-cauciuc (Hevea brasiliensis) este un arbore tropical din familia Euphorbiaceae.

Hevea brasiliensis

Ficus elastica

Răspândire

Arealul de răspândire al arborelui a fost regiunea tropicală a bazinului Amazon, fiind numit "ca-hu-chu" (copacul plângător) din care după descrierea din secolul XV al portughezilor, băștinașii recoltau latexul pentru îmbrăcăminte impermeabilă. Folosirea latexului s-a răspândit mai ales după descoperirea în 1839 de către Charles Goodyear a vulcanizării. Brazilia a deținut decenii întregi

monopolul producerii latexului, ulterior prin anii 1900 au apărut plantaje de arbore de cauciuc și în Africa, Asia și Oceania. In prezent pe glob arborele de cauciuc este cultivat în așa numitul „Brâul Cauciucului” care se întinde în emisfera sudică și nordică de-a lungul paralelei de 30°. Țările mai importate producătoare de cauciuc natural sunt: Tailanda, Indonezia și Malaysia.

2. OBTINERE

Recoltare

Un arbore este apt pentru recoltarea latexului de la vârsta de 5 - 6 ani până la vârsta de 25 de ani (30-40 m înălțime cu diametrul trunchiului de 35 cm). Din plantele arborilor de cauciuc se obțin cca. ~50 mil. m³ pe an, lemnul lui este de o esență mai tare ca a fagului, paltinului sau stejarului fiind adecvat pentru fabricare de mobilă. De asemenea, seva lui este toxica. Originar din America tropicală și sudul Africii, arborele de cauciuc poate atinge o inăltime de 7-10 m. Este foarte potrivit pentru spații cu lumină multă. Vara se poate ține in aer liber dar trebuie ferit de razele puternice ale soarelui. Iarna se ține in spații răcoroase și se udă mai rar. Solul trebuie să fie aerisit, ușor nisipos iar primăvara la 2-4 ani se transplantează.

Pentru a obţine latexul, coaja arborelui de cauciuc este crestată, iar latexul se scurge în vasele de colectare fixate pe arbore sub tăietură. Latexul iese din tăietură şi este adunat într-un recipient mic. Întreaga cantitate de latex obţinută la fiecare bandă este de 30 ml. Mai apoi, o fâşie îngustă de scoarţă este luată de la baza copacului pentru a se reface tăietura originală în fiecare zi. Producţia anuală poate atinge 1.200 kg la un ha de plantaţie, uneori chiar mai mult. Latexul este un sistem dispers coloidal, întocmai ca o emulsie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cauciucul Natural.doc