Complexul Vitaminic B

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Complexul Vitaminic B.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Organica

Cuprins

Introducere 3
Nomenclatura şi clasificare 3
Vitamine hidrosolubile 4
Vitaminele din complexul B. 5
Vitamina B1 5
Vitamina B2 6
Vitamina B3 8
Vitamina B6 9
Vitamina B7 11
Vitamina B9 11
Vitamina B12 12
Bibliografie 14

Extras din document

Introducere

Vitaminele sunt substanţe chimice de origine exogenă, indispensabile funcţionării normale a organismului animal. Alături de enzime şi hormoni ele se găsesc în organism în cantitate mică, influenţează creşterea, dezvoltarea şi desfăşurarea normală a proceselor metabolice; participă la reglarea funcţiilor celulare, îndeplinesc rol de cofactori enzimatici, intervin în procesele de oxido-reducere din organism, etc. Principala sursă de vitamine pentru organism o constituie plantele; ca sursă secundară de vitamine trebuie menţionată flora bacteriană intestinală precum şi o serie de organe, ţesuturi, lichide de origine animală în care vitaminele se concentrează sau depozitează. Organismul îşi procură vitaminele ca atare sau sub formă de provitamine. Lipsa sau insuficienţa vitaminelor din organism determină tulburări metabolice şi apariţia unor boli numite avitaminoze sau hipovitaminoze. O serie de vitamine joacă un rol important în reacţiile biochimice catalizate de enzime, funcţionând în calitate de cofactor (intră în structura enzimelor). Vitaminele cu rol de cofactor participă direct în manifestarea activităţii enzimelor respective fie ca vitamine propriu-zise, fie ca derivaţi ai acestora sub formă de esteri fosforici sau pirofosforici şi nucleotide.

Nomenclatura şi clasificare

Sub aspect chimic, vitaminele sunt substanţe micromoleculare foarte heterogene. Prima vitamină a fost descoperită de C. Funk în 1911, care a reuşit să izoleze din tărâţele de orez o substanţă ce vindeca boala beri-beri şi care a fost numită vitamină, adică vitamină vitală. I s-a dat numele de vitamină deoarece substanţa respectivă (vitamina B1) conţinea azot aminic şi era considerată indispensabilă. Vitaminele se denumesc cu ajutorul literelor mari din alfabetul latin (A, B, C, D, E, F, etc.). În cadrul aceleaşi clase, vitaminele se denumesc cu ajutorul indicilor: De exemplu, vitamina D se găseşte sub mai multe forme: D2, D3, complexul de vitamine B cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B6, B12 După structura chimică se denumesc: - acid ascorbic (vitamina C); - tiamină (vitamina B1);

4

- riboflavină (vitamina B2); - piridoxină (vitamina B6); După rolul fiziologic ce-l îndeplinesc în organism, vitaminele se clasifică astfel: - vitamina antihemoragică (vitamina K); - vitamina antiberi-beri (vitamina B1); - vitamina antirahitică (vitamina D); - vitamina antisterilităţii (vitamina E); - vitamina antiscorbutică (vitamina C). După solubilitatea acestora în apă sau în solvenţi organici, vitaminele se clasifică în:

- vitamine hidrosolubile

Fisiere in arhiva (1):

  • Complexul Vitaminic B.pdf

Alte informatii

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi Facultatea de chimie