Contribuții la stabilirea compoziției chmice a uleiului extras din squalus achantias

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 13 în total
Mărime: 30.05KB (arhivat)
Publicat de: Carmen Miron
Puncte necesare: 5

Cuprins

  1. CAP.1. PARTE TEORETICA.pg1
  2. CAP.2. PARTE EXPERIMENTALA
  3. 2.1. Reactivi chimici.pg3
  4. 2.2. Analiza chimica calitativa a claselor
  5. caracteristice din compusii din uleiul
  6. extras din ficatul rechinilor(UFR).pg3
  7. 2.3. Analiza indicilor fizico-chimici din UFR.pg4
  8. 2.4. Determinarea cantitativa a vitaminelor
  9. liposolubile in UFR.pg4
  10. 2.5. Separarea si identificarea acizilor grasi
  11. UFR prin analiza cromatografica.pg7
  12. 2.6. Rezultate si discutii.pg8
  13. 2.7. Concluzii.pg10
  14. BIBLIOGRAFIE.pg11

Extras din referat

CAP.1. PARTE TEORETICA

Organismele marine sunt o sursa de substante bioactive, cu efect terapeutic [1,2]. S-au dezvoltat mult, in ultimii ani, cercetarile in scopul obtinerii unor medicamente cu rol terapeutic. Acestea se refera la izolarea, purificarea si determinarea structurii chimice a substantelor obtinute din organismele marine.

Uleiul extras din ficatul de rechin (Squalus achantias) face obiectul acestei lucrari. El este bogat in vitamine liposolubile (A,D,E), alchilgliceroli, squalen, acizi grasi polinesaturati. Cei mai importanti sunt urmatorii: acidul eiconsapentaenoic (EPA), acidul decosahexaenoic (DHA), percursori ai prostaglandinelor, substante cu rol in numeroase procese biochimice [2,3].

Ultimele cercetari a evidentiat efectele uleiului in ameliorarea afectiunilor inflamatorii, efectul cicatrizant, hipolipemiant, de scadere a incidentei acidentelor cardio-vasculare in procesul de regenerare hepatica, de crestere a imunitatii, precum si un efect benefic in unele afectiuni dermatologice [4,9].

Uleiul extras din ficatul de rechin are o compozitie complexa, de unde rezulta si efectele sale benefice amintite. Compozitia chimica a uleiului variaza in functie de specie , sex, sezon, surde de hrana, localizare geografica si adancime.

Exista 25 de acizi grasi saturati si nesaturati a compusilor carbooxigenati saturati si nesaturati, evidentiati prin spectrofotometrie in IR

Prin urmare, studiul compozitiei chimice a acestui ulei extras din ficatul de rechin, este extrem de important.

CAP.2. PARTE EXPERIMENTALA

2.1. Reactivi chimici

Reactivii chimici sunt urmatorii: cloroform, benzen, eter etilic, eter de petrol, alcool etilic, hexan, diclorometan, hidroxid de potasiu, silicagel Merck 60M. Analizele calitative si cantitative ale uleiului au fost efectuate la Institutul de Cercetari Marine “Grigore Antipa” din Constanta.

Proba de ulei este un lichid limpede, de culoare galben-aurie, cu miros caracteristic, usor solubil in cloroform, benzen, eter etilic, eter de petrol, greu solubil in alcool etilic si insolubil in apa.

2.2. Analiza chimica cantitativa

a claselor de compusi din uleiul extras din ficatul de rechin (UFR)

Pentru analiza cantitativa, mai intai a avut loc saponificarea UFR cu KOH 0,5N. Apoi s-a efectuat extractia cu amestec de eter de petrol si eter etilic (1:1). Dupa extractie, in solutie alcalina s-au identificat sarurile acizilor grasi si gliceroli.

Conținut arhivă zip

  • Contributii la Stabilirea Compozitiei Chmice a Uleiului Extras din Squalus Achantias.ppt

Ai nevoie de altceva?