Determinarea mentolului prin spectrometrie de absorbție moleculară în domeniul vizibil

Referat
7/10 (1 vot)
Ă
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 16 în total
Mărime: 1.58MB (arhivat)
Publicat de: Varvara Fodor
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. dr. ing. Teodor Măluțan
Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului
Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", Iasi

Extras din referat

Introducere

Mentolul este un compus organic sintetic, obținut din mentă sau uleiuri de mentă. Prima dată s-a obținut mentolul sintetic în anul 1973. Până atunci se folosea doar extrasul din mentă.

Este o substanță ceroasă, cristalină, de culoare albă sau transparentă, care este solidă la temperatura camerei și se topește la temperaturi mai mari.

Principala formă de mentol care apare în natură este (-)-mentol. Mentolul este anestezic local și are proprietați medicinale și este utilizat pe scară largă în industia farmaceutică, cosmetică cât și alimentară.

Există dovezi care demonstrează că mentolul a fost cunoscut în Japonia cu 2000 de ani in urma, dar în Occident nu a fost cunoscut și studiat până în 1771 (de către Hieronymus David Gaubius). Caracterizări timpurii s-au făcut de Oppenheim, Beckett., Moriya și Atkinson .

Metoda ce s-a utilizat pentru analiza experimentală a mentolului este spectrometria de absorbție moleculară UV-VIS.

Spectrometria de absorbție moleculară în UV-VIS

Spectrometria de absorbție moleculară în UV-VIS este o metodă de analiză instrumentală care se bazează pe capacitatea moleculelor probei de analizat de a absorbi radiații electromagnetice din domeniul spectral ultraviolet-vizibil.

Prin interpretarea spectrelor de absorbție moleculară în UV-VIS se obțin informații calitative și cantitative despre proba de analizat. Fiecare specie chimică are un spectru de absorbție propriu, care caracterizează proprietățile sale absorbante. Spectrul de absorbție constă în reprezentarea grafică a absorbanței în funcție de lungimea de undă.

Aparatura utilizată

Spectrofotometrul este instrumentul care servește la obținerea spectrelor de emisie sau de absorbție ale substanțelor, cu ajutorul căruia se determină atât lungimile de undă ale liniilor, cât și intensitățile acestor linii.

Principiul spectrofotometrului constă în determinarea frecvențelor la care au loc tranziții: coeficientul de extincție prezintă un salt brusc pentru frecvențele cuantelor care provoacă tranziții.

Aparatura utilizată

La modul general, un spectrofotometru este alcătuit dintr-o sursă de radiații, o fantă de intrare reglabilă care modifică fluxul de lumină ce vine de la sursă, un element dispersiv (prisma sau rețea, dar mai des se folosește o rețea), mai multe oglinzi care asigură direcționarea fasciculului de lumină, departamentul probelor și elementul de măsură (un fotodetector și un amplificator).

Descrierea metodei de lucru specifice

Mod de lucru:

A. Efectuarea măsurătorilor:

1. Se pornește spectrofotometrul; se așteaptă 10-15 min înainte de a începe măsurătorile, până când lampa aparatului se încălzește și temperatura acesteia devine constantă.

2. Se selectează lungimea de undă; se va începe cu lungimea de undă: 470nm.

3. Calibrarea spectrofotometrului si citirea datelor. Se va proceda in felul urmator:

- prima cuvă se umple cu proba martor (Acidul sulfuric concentrat + alcool etilic + aldehida salicilică)

- se introduce cuva cu proba martor în spectrofotometru

- se introduc cuvele cu soluțiile de mentol (0% - 2%) în spectrofotometru

4. Valorile absorbanțelor se notează într-un tabel (coloane: absorbanța; linii: lungimea de undă).

5. Se repetă etapele anterioare pentru o altă lungime de undă, deoarece se vor efectua măsurători din 10 în 10 nm de la 470 - 540 nm.

Conținut arhivă zip

  • Determinarea mentolului prin spectrometrie de absorbtie moleculara in domeniul vizibil.pptx

Alții au mai descărcat și

Analize de coloranți organici

Identificarea unui colorant în substanta se poate face pe baza urmatoarelor criterii: a. solubilitate; b. nuanta si proprietati coloristice ale...

Structura benzenului și starea aromatică

IV. REACTII DE ADITIE ALE BENZENULUI. 1) Benzenul aditioneaza sase atomi de hidrogen, în prezenta catalizatorilor de hidrogenare, dând...

Zahărul

Aproape 85 milioane de tone anual de zahãr cristalizat se produc in prezent pe glob . Aceasta cantitate , raportatã la cele peste 4 miliarde de...

Lignină

1. Dezincrustarea prin procedeul sulfit Pentru dezincrustarea lemnului prin procedeul sulfit se utilizeaza solutii apoase de bisulfit de calciu,...

Ai nevoie de altceva?