Formaldehida

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Formaldehida.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sarbu Roxana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Chimie Organica, Alte Domenii

Extras din document

Formaldehida

Compusul chimic denumit formaldehida (cu denumirea stiintifica corecta metanal sau aldehida metilica,solutia apoasa de formaldehida 37% fiind cunoscuta si sub numele de formol), este un gaz incolor cu miros întepator. Este cea mai simpla aldehida.

Formula chimica este H2CO sau CH2O.

Formaldehida rezulta din arderea materialelor continatoare de carbon. În Atmosfera terestra, formaldehida este produsa de actiunea luminii solare si a oxigenului asupra metanului si a altor hidrocarburi. Fumul de tigara contine, de asemenea, cantitati mari de formaldehida, poate fi gasita în focuri forestiere, în esapmentul automobilelor.

Cantitati mici de formaldehida sunt produse de metabolismul multor organisme, inclusiv de cel al omului.

Formaldehida este o substanta toxica si a fost inclusa de catre oamenii de stiinta in clasa substantelor probabil cancerigene.

Formaldehida este daunatoare

In concentratie mare, formaldehida este daunatoare sistemului respirator, sistemului nervos, sistemului imunitar si ficatului, putand duce chiar la cancer si deformatii genetice. Persoanele care locuiesc in incaperi neventilate, unde exista surse de formaldehida sufera iritatii ale ochilor, nasului, gatului, pielii, dureri de cap, tulburari de somn si digestive.

In cazul in care omul este expus la o cantitate mare de formaldehida in timp scurt, adica atunci cand lucreaza sau doarme in camere slab ventilate in care exista surse care emit aceasta substanta, poate sa sufere de iritatii ale ochilor, nasului, gatului, sau pielii, de dureri de cap sau tulburari de somn,

pot aparea reactii alergice, crize de astm bronsic, la persoanele sensibile. In cel mai grav caz pot aparea cancere pulmonare, dar riscul este mic.

Foarte sensibili sunt copiii. Daca la cateva zile dupa ce a fost cumparat un mobilier nou, la copii care stau in preajma mobilierului nou apar semne similare cu cele intalnite in raceala, gripa sau da semne de alergie, nu trebuie lasat sa mai stea in camera in care este pusa mobila , pana mirosul neplacut al acesteia nu dispare.

Tumorile cancerigene provocate de formaldehida apar, de obicei, in fosele nazale, cavitatea bucala, caile respiratorii, piele si tubul digestiv. Riscul imbolnavirii creste proportional cu durata expunerii. Iar durata expunerii este, de obicei, mare, daca tinem cont de faptul ca formaldehida se gaseste nu doar in fumul de tigara, ci si in mobila lacuita (in special cea obtinuta din semifabricate din lemn - pal, PFL, placaj, panel etc.), in materialele utilizate la zugravit, in placile din fibre de lemn sintetice, in tapet, in diferite tipuri de vopsele, lacuri, dezinfectanti, spume poliuretanice, covoare sintetice, plastic etc. Toate acestea polueaza in permanenta aerul din locuinte. Desigur, dozajul formaldehidei variaza enorm, in functie de calitatea mobilierului si a materialelor pomenite. Un mobilier de calitate proasta este la fel de nociv ca fumatul.

Fisiere in arhiva (1):

  • Formaldehida.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI FACULTATEA DE COMERT