Măsurarea pH-ului

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5486
Mărime: 30.64KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Angela Benea

Cuprins

  1. Capitolul 1. Introducere
  2. Capitolul 2. Notiuni generale de pH
  3. Capitolul 3. Metode de masurare a pH-ului
  4. Capitolul 4. pH-metru electronic cu afisare numerica
  5. Capitolul 5. Aplicatii ale pH-metrelor
  6. Capitolul 6. Criterii de alegere a pH-metrelor
  7. Capitolul 7. Concluzii
  8. Bibliografie

Extras din referat

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE

Semnificatia si masurarea pH-ului ocupa un loc important in numeroase domenii practice si stiintifice: in analiza chimica, in controlul si reglarea proceselor tehnologice, in studierea echilibrelor chimice, etc.

Fiecare este familiarizat cu termenul de valoare a pH-ului de la ploile acide sau de la balanta pH-ului din cosmetice.

Pentru experti, valoarea pH-ului reprezinta una dintre cele mai importante valori ce caracterizeaza calitatea unui fluid.

De ce? Deoarece comportarea chimica a fluidului este determinata de natura sa acida neutra sau alcalina.

Cateva exemple: raurile sau lacurile care sunt prea acide nu sunt propice vietii animale sau vegetale; apa potabila care este prea acida este nesanatoasa si totodata corodeaza tevile de transport ale apei; si, in sfarsit, valoarea pH-ului este un factor decisiv pentru o mare varietate de procese din industria chimica, de la obtinerea plasticului pana la desulfurizarea gazului.

In lucrarea de fata se trateaza aspecte teoretice si practice ale pH-ului si metodelor de masurare ale acestuia, indicandu-se unele aplicatii ale acestuia in diferite domenii.

Aceasta lucrare este structurata pe sapte capitole, fiecare dintre ele tratand aspecte diverse ale studiului pH-ului si aplicatiilor sale.

Capitolul de fata aduce lamuriri de ordin general cu privire la scopul si cuprinsul lucrarii.

In capitolul doi se prezinta cateva notiuni teoretice de baza despre pH incepand cu definirea notiuni de pH, gradul de aciditate si alcalinitate al solutiilor, calculul si modul de reprezentare a pH-ului si caracteristicilor statice ale procesului de neutralizare.

Capitolul trei pune in evidenta cateva metode de conversie a pH-ului in semnal electric, tipurile de electrozi utilizati.

Masurarea pH-ului se poate realiza fie prin metode electromagnetice, care se bazeaza pe diferenta de potential care apare intr-o solutie care contine ionii sai si solutia respectiva, diferenta de potential care depinde de concentratia acestor ionii si temperatura; sau prin metoda curenta, metoda ce se bazeaza pe definitia operationala.

Elementul propriu-zis cu care se realizeaza masurarea se numeste electrod si este de fapt traductorul de pH.

Electrozii folositi in masurarea pH-ului sunt de doua tipuri, electrozi indicatori ai activitatii ionilor de hidrogen si electrozi de referinta.

In capitolul al patrulea este prezentat un pH-metru electronic termocompesat ce realizeaza compensarea variatiilor de temperatura cu ajutorul unui semnal ce provine de la o sursa de referinta de tensiune de mare precizie.

Capitolul al cincilea prezinta unele din aspectele masurarii pH-ului in instalatiile industriale,cum ar fi industria celulozei, alimentara sau in procesele de extractie si prelucrare a produselor petroliere.

Unele criterii de alegere a pH-metrelor sunt evidentiate in capitolul al saselea, criterii ce tin cont de eficacitatea operationala, de costurile de utilizare sau de caracteristicile aplicatiei si specifiarea performantelor de referinta.

CAPITOLUL 2.

NOTIUNI GENERALE DE pH

Notiunea de pH a fost introdusa de Sorensen in anul 1909 sub denumirea de exponent de hidrogen si a devenit familiara tuturor specialistilor chimisti si biochimisti, semnificatia ei ramanand insa si in prezent un subiect controversat.

Datorita unor inconveniente de ordin experimental al metodelor de determinare al pH-ului, s-a cazut de acord ca notiunea de pH sa fie definita pur experimental, in functie de metoda de masurare.

Diversitatea metodelor de determinare a pH-ului si alegerea, dintre acestea, a celei mai adecvate, in functie de domeniul de lucru si de scopul urmarit, pun de asemenea la incercare pe experimentator si pe chimist.

In multe procese de productie se folosesc solutii de apa din diferite substante care au o reactie neutra, acida sau alcalina. Gradul de aciditate sau alcalinitate a acestor solutii se caracterizeaza prin marimea curentului numit indicator de concentratie activa a ionilor de hidrogen, notat pH.

Gradul de aciditate sau alcalinitate reprezinta unul dintre indicii cei mai importanti ai solutiilor ce intervin in procesele de fabricatie cu caracter chimic, masura sa fiind data de concentratia ionilor de hidrogen.

Prin definitie, potentialul de hidrogen este

pH= -log CH+

unde CH+ este activitatea ionilor de hidrogen,

CH+= H+ fH

H+ fiind concentratia ionilor de hidrogen exprimata in moli/litru, iar fH este coeficientul lor de activitate.

Pentru apa pura, la temperatura de 25C, pH= 7. Gama uzuala de valori pentru pH este 1…14, valorile 1…7 corespund solutiilor acide, iar valorile 7…14 corespund solutiilor bazice.

Valoarea pH-ului este utilizata, in general, pentru a indica proprietatile acide sau bazice ale unor medii lichide.

La concentratii mari a ionilor de hidrogen solutia are proprietatile acidului, iar la concentratii mici solutia are proprietati alcaline. La variatia concentratiei ionilor de hidrogen de la proprietati minimale la proprietati maximale, solutia se schimba de la un caracter puternic alcalin pana la un caracter puternic acid.

Pentru notarea marimi concentratiei marimilor de hidrogen care caracterizeaza proprietatile solutiilor exista o scala speciala si anume scala pH. Fiecare numar al acestei scale se determina din numarul ionilor de hidrogen continuti in solutie, cifrele scalei sunt logaritm zecimal negativ a concentratiei ionilor activi de hidrogen.

Punctul central al scalei este pH=7, acest numar corespunde reactiei neutre si proprietatilor neutre ale solutiei. In practica pH=7 este apa chimic pura.

Punctele scalei cu valori mai mari de 7 corespund solutiei care are proprietati alcaline, iar cele mai mici de 7 corespund solutieiilor cu caracter acid.

Cresterea pH-ului intr-o solutie, corespunde micsorari concentratie ionilor de didrogen in ea, intrucat la variatia pH-ului cu o unitate ionii de hidrogen se schimba de 10 ori, cu doua unitati de 100 de ori, etc.

Preview document

Măsurarea pH-ului - Pagina 1
Măsurarea pH-ului - Pagina 2
Măsurarea pH-ului - Pagina 3
Măsurarea pH-ului - Pagina 4
Măsurarea pH-ului - Pagina 5
Măsurarea pH-ului - Pagina 6
Măsurarea pH-ului - Pagina 7
Măsurarea pH-ului - Pagina 8
Măsurarea pH-ului - Pagina 9
Măsurarea pH-ului - Pagina 10
Măsurarea pH-ului - Pagina 11
Măsurarea pH-ului - Pagina 12
Măsurarea pH-ului - Pagina 13
Măsurarea pH-ului - Pagina 14
Măsurarea pH-ului - Pagina 15
Măsurarea pH-ului - Pagina 16
Măsurarea pH-ului - Pagina 17
Măsurarea pH-ului - Pagina 18
Măsurarea pH-ului - Pagina 19
Măsurarea pH-ului - Pagina 20
Măsurarea pH-ului - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Masurarea pH-ului.doc

Alții au mai descărcat și

Analize de coloranți organici

Identificarea unui colorant în substanta se poate face pe baza urmatoarelor criterii: a. solubilitate; b. nuanta si proprietati coloristice ale...

Structura benzenului și starea aromatică

IV. REACTII DE ADITIE ALE BENZENULUI. 1) Benzenul aditioneaza sase atomi de hidrogen, în prezenta catalizatorilor de hidrogenare, dând...

Zahărul

Aproape 85 milioane de tone anual de zahãr cristalizat se produc in prezent pe glob . Aceasta cantitate , raportatã la cele peste 4 miliarde de...

Lignină

1. Dezincrustarea prin procedeul sulfit Pentru dezincrustarea lemnului prin procedeul sulfit se utilizeaza solutii apoase de bisulfit de calciu,...

Te-ar putea interesa și

Rolul programelor kinetice în reeducarea mersului la persoanele diagnosticate cu ruptură de ligament încrucișat

PARTEA I CAPITOLUL I INTRODUCERE ÎN PROBLEMATICA TEMEI ABORDATE 1.1. Actualitatea temei Aparatul locomotor este expus unor afecțiuni de natură...

Comerțul Electronic în Noua Societate Informațională

1.Introducere „Orice afacere în ziua de astăzi concurează în două lumi: o lume fizică cu resurse pe care managerii pot să le vadă şi să le atingă...

Procesul tehnologic de obținere a cazeinei și cazeinaților din lapte

CAP. 1. GENERALITĂŢI DESPRE LAPTE Laptele, din punct de vedere organoleptic şi fizico-chimic se prezintă sub forma unui lichid fiziologic de...

Tendințe Actuale în Comerțul Electronic

1. Componentele comerţului electronic 1.1. Aspecte generale Termenul de „comerţ electronic” (e-comerţ) este din ce în ce mai mult discutat pe...

Tehnici de Minimizare a Erorilor Înregistrate la Măsurări cu Impedanță Mare și Mică

Memoriu justificativ Comunicarea si acţiunea sunt două laturi fundamentale ale oricărei activităţi umane. Comunicarea vehiculează în special...

Organizarea Informațiilor pe Web

Capitolul 1. Introducere 1.1 Istoric World Wide Web Web (World Wide Web sau, pe scurt, WWW) reprezintă un sistem de distribuţie locală sau...

Controlul calității SC Medica Farmimpex SRL

CAPITOLUL I. PREZENTAREA ORGANIZAŢIEI S.C. MEDICA FARMIMPEX S.R.L. 1.1. Domeniul de activitate şi misiunea companiei Medica Group este un brand...

Codificatoare

Argument Electronica digitala este un domeniu de studiu si aplicatii cu o foarte pronuntata dinamica. Aceasta pronuntata dinamica este determinata...

Ai nevoie de altceva?