Procedee de Captare a Dioxidului de Carbon

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Procedee de Captare a Dioxidului de Carbon.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 35 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Chimie Organica, Alte Domenii

Cuprins

1. Introducere 1
2. Tehnologii preconizate de captare a Dioxidului de Carbon 7
3. Stocarea Dioxidului de Carbon 15
4. Legislatie privind procedeele de captare a Dioxidului de Carbon 23
4.1. Subiect, scop, definitii 25
4.2. Alegerea amplasamentului si autorizatia de exploatare 26
4.3. Autorizatiile de stocare 27
4.4. Obligatiile aferente exploatarii, inchiderii si post-inchiderii 27
4.5 Accesul partilor terte 29
4.6. Dispozitii generale 30
4.7. Modificari aduse Directivelor existente 30
5. Concluzii 33
CAPTAREA ŞI STOCAREA CO2 ÎN VEDEREA REDUCERII EMISIEI DE GAZE CU EFECT DE SERA

Extras din document

1. Introducere

Industria energetică, industria chimică, metalurgia, fabricarea cimentului, transporturile, arderea deşeurilor, sunt cele mai importante surse de emisie a gazelor cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală. În prezent, la nivel global sunt emise în atmosferă 22 mld. tone de CO2, din care 8 mld. tone provin din arderea cărbunelui.

Sistemul energetic bazat pe cărbune este responsabil în mare parte de emisiile poluante. În acelaşi timp, însă rămânem dependenţi de cărbune în următorii ani: cărbunele este mai ieftin şi la îndemână.

Combustibilii fosili sunt deosebit de importanţi pentru producerea de energie. Peste 50% din producţia de energie a Uniunii Europene provine în prezent din combustibili fosili (mai ales din cărbune şi gaze naturale).

Cu toate acestea, toate tipurile de întrebuinţări ale combustibililor fosili produc emisii de dioxid de carbon (CO2), care reprezintă în prezent sursa principală de încălzire globală. Pentru a întreţine rolul important al combustibililor fosili în amestecul energetic, trebuie găsite soluţii care să reducă impactul folosirii lor la niveluri compatibile cu obiectivele legate de un climat durabil.

Emisiile de CO2 corespunzătoare activităţilor umane actuale se datorează: 35% producţiei si distribuţiei de energie (incluzând arderea combustibililor fosili - cărbune, gaz si petrol, cat si extragerea lor, rafinarea si transportul), 30% industriilor, 20% transporturilor şi 15% sectorului rezidenţial si altor activităţi.

Recunoscând că activităţile umane contribuie semnificativ la schimbările climatice, Uniunea Europeană a adoptat obiective ambiţioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în deceniile care vor urma. Aceste obiective nu pot fi realizate fără o reducere semnificativă a emisiilor de CO2 produse de sectorul energetic, prin utilizarea combustibililor fosili, în principal cărbune şi gaz, pentru generarea de energie electrică.

Generarea de energie bazată pe cărbune în statele UE-27 (cele 27 state membre ale Uniunii Europene) a produs circa 950 milioane de tone de emisii de CO2 în 2005, ceea ce reprezintă 24% din totalul emisiilor de CO2 din UE. Emisiile provenind din energia generată pe bază de cărbune la nivel global se ridică la aproximativ 8 miliarde de tone de CO2 anual.

Deoarece combustibilii fosili rămân o parte importantă a producţiei de energie electrică la nivelul UE şi la nivel mondial, strategiile de abordare a schimbărilor climatice trebuie să cuprindă soluţii de generare a energiei electrice din combustibili fosili, cu o emisie de CO2 redusă. În acest context, tehnologiile de captare şi stocare a CO2 (CSC) reprezintă un element de o importanţă crucială în spectrul tehnologiilor existente şi emergente cu potenţial de reducere a emisiilor de CO2 la nivelul obiectivelor stabilite pentru perioada următoare anului 2020

Fisiere in arhiva (1):

  • Procedee de Captare a Dioxidului de Carbon.doc

Alte informatii

Universitatea Politehnica Bucuresti Facultatea de Energetica Master Managementul Mediului si Dezvoltare Durabila