Regenerarea Uleiurilor Minerale Uzate

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Regenerarea Uleiurilor Minerale Uzate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof.dr.ing Vasilescu Elisabeta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Chimie Organica

Extras din document

Generalităţi

Regenerarea uleiurilor uzate a luat o amploare deosebită în ultimii ani, datorată necesităţii de conservare a resurselor de hidrocarburi cât şi pentru evitarea poluării mediului ambiant, În numeroase ţări se pune accentul pe colectarea masivă şi sistematică a uleiurilor uzate, în vederea prelucrării adecvate a acestora pentru obţinerea unor produse comerciabile, în condiţii cât mai economice. Începând cu anul 1974 s-au ţinut în Europa şi S.U.A. congrese speciale pentru regenerarea uleiurilor uzate. Evaluări prudente au estimat că anual ar exista în Europa Occidentală 3,0 – 3,5 milioane tone uleiuri uzate, din care se recuperează circa 50%. Trebuie însă accentuat de la început că regenerarea uleiurilor uzate considerată numai sub aspect economic, nu constituie întotdeauna o operaţie atrăgătoare.

Deoarece uleiurile de motoare reprezintă categoria cea mai importantă prin volumul şi prin valoarea producţiei, uleiurile uzate corespunzătoare vin practic primele în considerare pentru regenerare.

Regenerarea uleiurilor uzate întâmpină dificultăţi mari de ordin organizatoric şi economic. Dificultatea majoră este colectarea, depozitarea, transportul şi prelucrarea pe categorii corespunzătoare în vederea aplicării tehnologiilor adecvate, pentru obţinerea în condiţii economice a unor uleiuri de bază de calitate superioară. Pentru a reduce la minimum aceste dificultăţi, se preconizează colectarea uleiurilor uzate pe trei categorii: uleiuri de motoare (inclusiv de turbine, hidraulice şi pentru transmisiile autovehiculelor), uleiuri de transformatoare electrice şi restul uleiurilor.

1. Principalele proprietăţi ale lubrifianţilor lichizi. Tipuri de uleiuri utilizate pentru ungere şi acţionări.

Proprietăţile lubrifianţilor lichizi depind de compoziţia chimică a ţiţeiului brut din care se obţin, de tratamentele de rafinare utilizate pentru obţinerea uleiului de bază, precum şi de tipul şi cantitatea aditivilor folosiţi.

Principalele caracteristici sunt:

NR. CLASA DE PROPRIETĂŢI PROPRIETĂŢI

1. Caracteristici de ungere şi reologie Vâscozitatea

Onctuozitatea

2. Caracteristici de stabilitate şi puritate Stabilitate la oxidare

Aciditatea şi efectul corosiv

Conţinutul de impurităţi mecanice, apă

Cifra de cocs Conradson

Conţinutul de cenuşă şi asfalt tare

3. Caracteristici generale şi de identificare Densitatea

Culoarea şi transparenţa

Fluorescenţa

Comportarea faţă de materialele de etanşare

4. Caracteristici termice Căldură specifică

Conductivitate termică

Căldură latentă de vaporizare

Uleiurile utilizate la ungere sau acţionări industrie pot fi:

- uleiuri TIN – uleiuri pentru transmisii industriale, obţinute din uleiuri neparafinoase cu adaos de aditivi de extremă presiune, antioxidanţi, anticorozivi, antiuzură şi antispumanţi. Se utilizează la ungerea angrenajelor industriale. Sunt utilizate uleiuri: TIN 82/EP/90, TIN 125/EP/140,…, până la TIN 320 EP;

- uleiuri L – uleiuri pentru lagăre: L150, L235, L 460. Sunt utilizate la ungerea lagărelor în laminoare şi a altor utilaje industriale, după prescripţii;

- uleiuri H – uleiuri hidraulice folosite ca fluide pentru acţionarea instalaţiilor hidraulice, la presiuni de lucru cuprinse între 50 şi 300 bari. Se folosesc uleiuri H 46A, H 60A, H 32EP, H 46E.

Fisiere in arhiva (1):

  • Regenerarea Uleiurilor Minerale Uzate.doc

Alte informatii

Lucrarea prezinta cateva aspecte tehnice referitoare la procesele de regenerare a uleiurilor minerale uzate, din diferite domenii industriale.