Sinteza proteinelor în organismele vii și in vitro

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1061
Mărime: 8.79KB (arhivat)
Publicat de: Dumitrana Ciobotaru
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ursache Florin

Extras din referat

1.Asimilatia si sinteza proteinelor

Se gasesc proteine in fiecare celula vie.Pentru sinteza lor, respective a amino-acizilor care le compun, plantele se folosesc de combinatii anorganice ale azotului, ammoniac si azotati, pe care le extrag din sol. Unele vietuitore inferioare, bacteriile de sol, pot folosi chiar azotul molecular.

Continutul in proteine al unor produse animale si vegetale este foarte variat. De exemplu:

-carne de vita - 19%;

-coarne, par, matase - 90-100%;

-sange – 20%;

-lapte – 3%;

-oua de pasare – 12%;

-faina de grau – 10-14%;

-porumb – 8%;

-fasole soia – 36%;

-ciuperci uscate – 30%.

Animalele nu au facultatea de a asimila combinatiile anorganice ale azotului, ci sunt nevoite sa utilizeze proteinele de origine animala sau vegetala , continute in hrana lor. Proteinele nu pot fi insa intrebuintate ca atare, ci sunt hidrolizate, in timpul digestiei, dupa cum s-a aratat in alt loc, pana la amino-acizi. Acestia difuzeaza prin peretele intestinului in sange si servesc apoi celulelor pentru sinteza proteinelor proprii ale organismului.

Numai datorita acestui mecanism fiecare celula isi poate construi proteina ei specifica.

Organismul animal nu are putinta de a-si constitui reserve de proteine, cum depune reserve de grasimi sau hidrati de carbon. Excesul de amino-acizi, continut in hrana, este degradat prin acelasi mecanism care serveste si la dagradarea normala a unei parti din proteina proprie, anume prin desaminarea in ficat; amoniacul rezultat este eliminat ca uree, prin urina.

2.Organismul animal nu poate sintetiza

decat anumiti amino-acizi

Altii provin din proteinele hranei; de aceea nu este sufficient ca hrana animalelor sa contina o anumita cantitate de proteine, ci acestea trebuie sa cuprinda o cantitate suficienta din fiecare amino-acid essential.

Proteinele din lapte, oua, peste, carne, creier, serum, fibrina, soia si din embrionul de grau contin amino-acizii esentiali in proportie adecvata; aceste proteine pot fi inlocuite unele prin altele fara nici-un inconvenient. In schimb hemoglobina, gelatina si multe proteine din vegetale sunt deficiente in unul sau altul dintre amino-acizii esentiali. Folosirea exclusiva in alimentatie a acestor proteine duce la tulburari grave. Lipsa amino-acizilor esentiali din proteinele hranei se manifesta spectaculos la animalele tinera a caror crestere inceteaza sau este intrerupta.

Proteine mai importante. S-a schitat mai sus o clasificare a proteinelor in proteine solubile si proteine insolubile sau proteine fibroase.

O a treia clasa a este aceea a proteidelor care sunt combinatii intre o proteina si o componenta neproteica, asa-numita grupa prostetica. Acestea sunt mai apropiate prin proprietatile lor de proteinele solubile.

Preview document

Sinteza proteinelor în organismele vii și in vitro - Pagina 1
Sinteza proteinelor în organismele vii și in vitro - Pagina 2
Sinteza proteinelor în organismele vii și in vitro - Pagina 3
Sinteza proteinelor în organismele vii și in vitro - Pagina 4
Sinteza proteinelor în organismele vii și in vitro - Pagina 5
Sinteza proteinelor în organismele vii și in vitro - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Sinteza Proteinelor in Organismele Vii si in Vitro.doc

Te-ar putea interesa și

Generalități asupra Enzimelor

1. GENERALITĂŢI ASUPRA ENZIMELOR Enzimele definite drept componente de natură proteică, produse de celu¬lele vii care catalizează reacţii de...

Inginerie genetică

Introducere Cu exceptia fizicii nucleare, nici una dintre stiintele secolului XX n-a generat, poate, discutii mai contradictorii, temeri mai...

Aminoacizi, Proteine

1.1 Scurt istoric Biochimia este disciplina care studiazã materia vie din punct de vedere al organizãrii moleculare, pune în evidenţã...

Compoziția Chimică și Organizarea Materiei Vii

1. Compoziţia chimică şi organizarea materiei vii 1.1. Compoziţia chimica generală a organismelor Compuşii chimici care se găsesc în organismele...

Ai nevoie de altceva?