Sulfametin

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sulfametin.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Balaure

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Organica

Extras din document

Sulfametin

2-Sulfanilamido-5-metoxipirimidina, sulfamida cu actiune retard este cunoscuta sub denumirea de Sulfametin, sinonim cu Bayerna, Bayer (RFG), Durenat, Schering (RFG) si Dulana (RSC),cu urmatoareaformula de structura:

Produsul se prezinta ca o pulbere cristalina, de culoare alba sau alb-galbuie, fara miros, practic insolubila in apa, putin solubila in etalon de 95% , putin solubila in acetona, usor solubila in hidroxizi si carbonati alcalini.Punct de topire 209-213 C.

Sulfamida cu actiune prelungita deosebit de eficace, este indicata in infectii urinare acute si cronice ; infectii respiratorii; infectii intestinale si hepatobiliare; meningite , profilaxia doua interventii chirurgicale, sau dupa tratament prelungit cu corticosterozi.

Se prezinta sub forma de comnprimate de 0,50 g substanta activa; fiole a 5 ml solutie sare de sodiu 10%; sirop solutie 10%; picaturi solutie 20%. Administrarea se individualizeaza de catre medic in functie de varsta pacientului si gravitatea bolii.

Obtinerea sulfametinului comporta10 faze si anume:

-sinteza monocloracetatului de metil;

-sinteza metoxiacetatului de metil;

-sinteza formilmetoxiacetatului de metil;

-sinteza 2-mercapto-4-hidroxi-5-metoxipirimidinei;

-sinteza 2-metilmercapto-4-hidroxi-5-metoxopirimidinei;

-sinteza 2-metilmercapto-4-clor-5-metoxipirimidinei;

-sinteza 2-metilmercapto-5-metoxipirimidinei;

-sinteza 2-metilsulfonil-5-metoxipirimidinei;

-sinteza 2-sulfanilamido-5-metoxipirimidinei;

-purificarea 2-sulfanilamido-5-metoxipirimidinei;

Descrierea procesului tehnologic

Monocloracetatul de metil (CIAM) seobtine prin esterificarea acidului monocloracetic cu metanol,in prezenta acidului sulfuric drept catalizator, in mediu de metanol.In vasul de reactie din OL emailat, se incarca alcoolul metilic si acidul monocloracetic si se agita pana la completa dizolvare a acestuia, adugandu-se in continuare acidul sulfuric cu un debit mic la temperatura de de 35-40 C .Se incalzeste apoi masa de reactie la temperatura de 90-96 C , temperatura de regim, la care se mentine 3 ore, dupa care se raceste la 20-25 C si se transvaseaza in vasul de descompunere din OL emailat, peste un amestec de gheata si apa. Se separa cele doua straturi formate,stratul inferior continanad CIAM cu putin metanol,apa si acid sulfuric colectandu-se in blazul de distilare, iar stratul superior apos,se neutaralizeaza si se arunca lacanal. Stratul organic din blaz se supune distilarii in vid.Initial distila azeotropul CIAM-apa,care se arunca imediat in componente in vas,iar stratul superior se arunca la canal. Se continua distilarea azeotropa pana la eliminarea completa a apei din sistem, urmata de distilarea CIAM la temperatura de 65-60 C, si la un vid de 60-70 mm Hg. Continut in CIAM ; minim 97%,umiditate 0,20%. Randamentul fazei: 83%.

Metoxiacetatul de metil ( MAM) se obtine prin metoxilarea monocloracetatului de metil obtinut anterior,cu metoxid de sodiu inmediu de metanol. In vasul de reactie din V2A, se introduc metanolul si CIAM ,iar la temperatura de 65-70 C se adauga metoxidul de sodiu, sub agitare,cu debit de 131/h perfectandu-se apoi reactia timp de30 de min la temperatura de reflux. Dupa racirea masei la temperatura de 20 C se neutralizeaza cu solutie metanolica de acid clorhidiric la ph 6,5-7. Suspensia obtinuta se filtreaza de sulfat de sodiu pe filtrul lentila , iar solutia metanolica de metoxilat de metil impreuna cu metanolul de spalare, se prind in blazul de distilare, din V2A , unde se suspun rectificarii pe coloana. Se colecteaza initial alcoolul metiliccare mai contine cantitatireduse de MAM , in vasul colector,iar in continuare se distila invid metoiacetatul de metil, la 70-80 C in vapori si 80mm Hg.Continutul in metoxiacetat de metil , minim:95%. Randamentul fazei: 78%.

Formilmetoxiacetatul de metil se obtine printr-o reactie de condensare de esteri de tip Claisen, in prezenta metoxidului de sodiu ca agent alcalin.In vasul de reactie din V2A,se introduce solutia de metoxid de sodiu din care se indeparteaza metanolul initial prin distilare la presiunea atmosferica si la temperatura de 63-65 C,iar apoi in vid de80-100 mm Hg, pana la temperatura de 40-50 C in vapori. Peste metoxidul de sodiu aflat in forma cristalina, se adauga formiatul de etil in 5-10 minuta, sub racire la 20-30 C,si agitare, iar apoi la temperatura de 5-10 C,metoxilatul de metil in descurs de 1h,dupa care se mentinemasa de reactie la aceeasi temperatura inca 6h, apoi se continua perfectionarea 4-5h la temperatura ambianta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sulfametin.doc

Alte informatii

Sulfametin face parte din clasa sulfamidelor. Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor Universitatea Politehnica Bucuresti