Vitamina C si Vitamina P

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Vitamina C si Vitamina P.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Avramiuc

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Organica

Extras din document

Acestea se gasesc in majoritatea alimentelor de provenienta naturala si sunt absolut necesare pentru cresterea, mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru.

Acestea pot fi obtinute din ratia zilnica alimentara sau din ratiile suplimentare de nutrienti. Aceste suplimente, care se pot prezenta sub diverse forme - pilule, tablete, etc, sunt de obicei extrase din surse naturale. Este important de retinut ca vitaminele nu pot fi inlocuitori ai hranei zilnice si nu trebuiesc confundate cu medicamentele clasice.

Acestea ajuta la buna functionare a mecanismelor organismului, in stransa legatura cu alte elemte nutritive precum minerale, grasimi, carbohidrati, apa.

Vitamina C

 Proprietati fizice si chimice

Acidul ascorbic sau vitamina C este o pulbere incolora si inodora ce se gaseste in fructe si legume.

Acidul ascorbic are masa molara de 176,13 g•mol−1 si se gaseste in stare de agregare solida cu punctul de topire 190-192o C, acesta are o sulubilitate buna in apa de 330g/l la 220 C.

 Resurse

Plante

Fructele citrice (lămâie verde, lămâie, portocală, grepfrut), tomatele şi cartofii sunt surse comune şi foarte bune de vitamina C. Alte alimente care sunt bune surse de vitamina C includ papaya, broccoli, varză de Bruxelles, coacăze, căpşuni, conopidă, spanac, pepene galben şi kiwi. De asemenea, merişoarele şi ardeii iuţi sunt surse bogate în vitamina C.

Cantitatea de vitamina C din alimente provenite din plante depind de:

• varietatea exactă a plantei,

• condiţiile solului

• climatul în care s-a dezvoltat,

• perioada de timp dintre recoltare şi consumare,

• condiţiile de păstrare,

• metoda de preparare. Gătitul în general, se presupune, distruge vitamina C.

Următorul tabel arată abundenţa relativă a vitaminei C în plantele crude. Cantitatea este exprimată în mg la 100 grame de fruct sau legumă:

Fisiere in arhiva (1):

  • Vitamina C si Vitamina P.doc