Vopsele nitrocelulozice

Imagine preview
(10/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Vopsele nitrocelulozice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf.Dr.Ing.Cristian Boscornea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Organica

Cuprins

1.Introducere 2
2.Lacurile nitrocelulozice 3
2.1.Nitroceluloza 5
2.1.1.Metodă de obținere 5
2.1.2.Proprietăți 6
2.2.Plastifianți 7
2.3.Rășini 8
2.4.Solvenți 8
2.5.Pigmenți 9
3.Modalități de aplicare și utilizări 9
4.Norme de protecție 10
5.Bibliografie 11

Extras din document

Produsele nitrocelulozice, au fost cel mai mult folosite în industria mobilei, deoarece au un mod de aplicare simplu și remedierea eventualelor greseli este foarte simplă, prin spălarea cu diluant a suprafeței finisate.Au dezavantajul că au cele mai slabe calități superficiale.

Vopselele nitrocelulozice sau nitro au ca și caracteristici principale timpul de uscare scurt și o mare versatilitate, mai ales datorită faptului că sunt extrem de ușor de aplicat, datorită naturii monocomponente al acestui tip de vopsea.Utilizarea vopselelor nitrocelulozice sau nitro este recomandata în urmatoarele situații:

- Mobila de uz general din locuințe, neexpusă unei uzuri deosebite. Vopselele nitrocelulozice permit realizarea mobilierului în anumite stiluri, cum ar fi Arte Povera, finisaje tratate cu ceară sau cu Shellac. Aceste stiluri tradiționale, usor antichizate, nu pot fi realizate cu alte vopsele decît cele nitrocelulozice.

- Obiecte de decor, placări cu rol strict estetic - datorită facilității de aplicare, atât manual, cât și cu ajutorul uneltelor specifice decoratorilor. Vopseaua nitro este apreciată și datorită versatilității și posibilității de a crea combinații infinite de culori și nuanțe, împreună cu efectele particulare și plăcute la atingere.

Au ca bază rășina nitrocelulozică dizolvată într-un amestec de solvenți, care se evaporă în timp (timpul de uscare menționat în fișa tehnică), formînd pelicula de lac.Dacă, după uscare, se acționează asupra peliculei de lac cu un solvent, aceasta se înmoaie, putand fi îndepătată. Acest lucru este un avantaj pentru remedierea defectelor, dar un dezavantaj deoarece arată slaba rezistență a peliculei de lac nitro la acțiuna diverșilor agenți.Sistemul de finisare nitro cuprinde grundul și lacul nitrocelulozic. Există și sisteme de finisare universale (fondo-finitura) cu un singur produs având atât caracteristicile grundului, cât și cele ale lacului. Acest sistem se folosește când se dorește un finisaj economic (când parametrii de calitate nu sunt o cerință primordială).

2.Lacurile nitrocelulozice

Lacurile de nitroceluloza (nitrat de celuloza) sunt un amestec de lianți (nitroceluloză și rășini), plastifianți și opțional pigmenți dizolvați sau dispersați într-un solvent organic. Componentele nevolatile ale lacurilor nitrocelulozice sunt nitroceluloza,rășinile,plastifianți și pigmenți iar componentele volatile sunt solvenți activi,solvenți latenți și diluanți.

Evaporarea fizică a solvenților duce la formarea filmului solid dorit pe suprafața substratului pe care a fost aplicat lacul.Aceste filme pot fi obținute și cu ajutorul emulsiilor sau dispersiilor nitrocelulozice apoase,cu conținut scăzut de solvent sau fără solvent[1].

Materialele nitrocelulozice pot fi folosite atat pentru finisajul transparent, cat si pentru finisajul opac (pigmentat).In cazul finisajului pigmentat, pentru cantitati mici într-o paletă variată de culori, se poate folosi ca bază lacul transparent în proporție de 65% la care se adaugă paste pigmentate universale în proporție de 35%.Modul de pregatire, precum si cel de aplicare sunt mentionate in fisa tehnica a fiecarui produs in parte.

Fisiere in arhiva (1):

  • Vopsele nitrocelulozice.docx

Bibliografie

[1] Dieter Stoye (editor); Werner Freitag (editor);Paints,Coatings and Solvents;Wiley-VCH,Weinheim,1998
[2] Franco Bulian;Jon A. Graystone; Industrial Wood Coatings; Elsevier B.V.; Amsterdam,2009
[3] Philip A. Schweitzer; Paints and Coatings: Applications and Corrosion Resistance; Taylor&Francis Group,2006
[4] Arthur A. Tracton (editor); Daniel M.Zavisza;Coatings Technical Handbook 3rd Ed.; Taylor&Francis Group,2006