Ambalarea si etichetarea marfurilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Ambalarea si etichetarea marfurilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

1. Introducere .pag. 2
2. Partea 1. Definirea, rolul și funcțiile ambalajelor ..pag. 2
3. Partea 2. Clasificarea ambalajelor. Principalele tipuri de ambalaje ...pag. 4
4. Partea 3. Calitatea ambalajului- integritate, aspect pag. 5
5. Concluzii pag. 6
6. Bibliografie pag. 7

Extras din document

INTRODUCERE:

Am ales aceasta temă, “Ambalarea și etichetarea mărfurilor” deoarece cele două au o foarte mare importanță în protecția produselor, informarea consumatorilor dar și promovarea produselor. Alimentele sunt ambalate deoarece creează o barieră igienică între produs și mediul exterior, reducând riscul de alterare și prelungind durata de valabilitate a produsului; este necesară pentru un transport sigur și eficient și pentru furnizarea de informații și instrucțiuni prin etichetare. Etichetarea are rolul de a oferi informatii despre produs. Etichetarea modernă a produselor alimentare presupune existența unui mesaj ce contine informații utile atât pentru agenții economici cât și pentru consumatori, un rol important avându-l informațiile de ordin nutrițional. În acest sens, etichetarea corectă și cuprinzătoare a produselor alimentare reprezintă o bază utilă de date pentru consumator, ajutându-l în alegerea corectă a unui produs în funcție de necesitățile sale, în educarea lui în calitate de cumpărător, respectiv în conștientizarea efectului pe care alimentul îl are asupra sănătății organismului său.

PARTEA 1. Definirea, rolul și funcțiile ambalajelor

Ambalajul mărfurilor poate fi definit din punct de vedere tehnic șo economic. Din punct de vedere tehnic - Conform STAS 5845/1-1986, ambalajul este “un mijloc (sau ansamblul de mijloace) destinat să cuprindă sau să înveselească un produs sau un ansamblu de produse, pentru a le asigura protecția temporară din punct de vedere fizic, chimic, mecanic, biologic, în scopul menținerii calității și integrității acestora în starea de livrare, în decursul manipulării, transportului, dpozitării și desfacerii - până la consumator sau până la expirarea termenului de garanție”. Din punct de vedere economic

- Ambalajul poate fi considerat un produs finit oarecare, cu o anumită destinație, la fabricarea căruia s-au efectuat cheltuieli cu materii prime, materiale si de obținere.

Termenul de ambalare provine din francezul emballage, cu sensul de “a strânge în balot”. Termenul “condiționare” derivă din latinescul “condere”, care are sensul de a stabiliza, a prezenta în condiții stabile. În engleză termenul este “packaging”,care se referă nu numai la ambalarea mărfurilor, ci și la informarea consumatorilor prin etichetă, marcă.

Ambalarea mărfurilor a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în timp, ca urmare a tehnologiilor avansate folosite atât în producția de mărfuri, cât și în obținerea de noi materiale pentru ambalaje, denoi tipuri de ambalaje și metode de ambalare din ce în ce mai perfecționate, care să mențină calitatea produselor și a mediului înconjurător la un nivel ridicat.

Rolul ambalajului este acela de a proteja produsele alimentare și nealimentare (menținând integritatea și calitatea acestora), de a înlesni operațiunile de manipulare, transport, depozitare, desfacere (permite circulația produselor de la producător până la consumatorul final).

Comercializarea produselor este de neconceput în cele mai multe cazuri, fără existența ambalajelor. Lipsa ambalajului ar face schimbul de mărfuri costisitor, ineficient și chiar imposibil.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ambalarea si etichetarea marfurilor.doc

Bibliografie

-Tănțica Petre, Gabriele Iordache, Valentina Capotă, Viorica Dorin, Gabriela Simionescu, Marius Ciurtin, Georgiana Dorin, COMERȚ, editura CD PRESS, București, 2010.
- http://www.scribd.com/doc/58254038/Ambalarea-Si-Etichetarea-Nutritional-A-a-Alimentelor-Ciocolata#
-http://www.creeaza.com/afaceri/comert/merceologie/AMBALAREA-ETICHETAREA-SI-MARCA428.php
- http://ambalaje.net/tipuri-ambalaje.php