Analiza Costurilor la SC Fermele Murfatlar SA

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Analiza Costurilor la SC Fermele Murfatlar SA.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

I. Parte introductiva 3
II. Identificarea si cuantificarea costurilor 3
III. Cai de rationalizare a costurilor 9
Bibliografie 11

Extras din document

Analiza costurilor la intreprinderea SC. FERMELE MURFATLAR S.A

I.Parte introductiva

- Date de identificare a firmei

Denumire: SC. FERMELE MURFATLAR S.A

An infiintare: 2002

- Date de caracterizare a intreprinderii

Activitate predonderenta (cod si denumire clasa CAEN) : 0113- Cultivarea fructelor, nucilor si a plantelor pentru bauturi si mirodenii

Numar personal: 145 (2007)

Capital social: 6.041.180 lei(31.12.2007)

Cifra de afaceri neta : 26.089.261 lei (31.12.2007)

II.Identificarea si cuantificarea costurilor

Identificarea si evaluarea costurilor si a cheltuielilor din cadrul intreprinderii FERMELE MURFATLAR SA Murfatlar a fost facuta pe baza situatiilor financiare in confirmitate cu Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1752/2005 pentru exercitiul financiar incheiat la data de 31 decembrie 2007. Situatiile financiare cuprind : bilantul, contul de profit si pierdere, situatia modificarilor capitalului propriu, situatia fluxurilor de trezorerie, note explicative la situatiile financiare.

Costul este o categorie universal acceptata si are la origine verbul latin “constare”, care inseamna a stabili, a fixa, pentru a exprima cat s-a consumat sau s-a platit pentru un lucru sau obiect. Ulterior de la aceasta notiune s-a ajuns la notiunea de cost, al carui continut este legat de un consum de valori care l-a ocazionat si care pentru a putea fi reflectat, trebuie sa aiba la baza o expresie valorica. Costurile sunt expresia valorică a cheltuielilor efectuate de catre o intreprindere in vedere realizarii si a desfacerii productiei si cantitatea de bunuri, lucrari si servicii prestate.

Derularea unui proces de productie prin utilizarea factorilor de productie da nastere la inregistrari de cheltuieli.

Cheltuiala reprezinta consumul de munca veche vie si materializata ca urmare a derularii anumitor procese sau activitati socio-culturale.

O cheltuiala poate constiutui sau nu un element de cost, in functie de legatura cu activitatea de productie, de tipologia costurilor.

Consumurile de valori fiind efectuate in scopul obtinerii unui produs, unei lucrari sau prestarii unui serviciu conduc la efectuarea unei calculatii pentru a fi posibila insumarea lor, iar rezultatul obtinut constituie un indicator sintetic cunoscut sub denumirea de cost de productie. Asadar costul de productie reprezinta expresia valorica a tuturor factorilor de productie consumati pentru producerea si desfacerea bunurilor materiale, executarea de lucrari si prestarea de servicii.

Din punct de vedere practic, consumurile de valori, in majoritatea intreprinderilor nu se efectueaza pentru obtinerea unei singure unitati de produs, lucrari sau serviciu, ci pentru o cantitate determinate in functie de specificul procesului tehnologic si modului de organizare a procesului de productie.

In acest context costul unitar al produsului constituie un indicator determinat pe baza unui calcul matematic, ca raport intre expresia valorica a consumurilor de valori(cheltuielile) pe care le efectueaza o intreprindere cu obtinerea si desfacerea productiei sale, pe o anumita perioada de gestiune si cantitatea de produse, lucrari, servicii.

Costul de productie este definit de economia politica ca fiind acea parte a pretului de vanzare a unui bun economic care compenseaza cheltuielile suportate de unitatile economice pentru producerea si vanzarea acelui bun.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Costurilor la SC Fermele Murfatlar SA.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT