Aplicatiile retelei internet in domeniul comertului electronic

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Aplicatiile retelei internet in domeniul comertului electronic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Comertul electronic si aplicatiile retelei internet in domeniul acestuia s-au devoltat in secolul XX odata cu dezvoltatea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, si odata cu aparitia internetului.

Internetul poate fi definit ca: multimea tuturor retelelor IP interconectate, colectia a milioane de calculatoare gazda atasata, comunitatea mai multor zeci de milioane de utilizatori. Internetul este considerat domeniul protocoalelor si a sistemelor de operare.

Internetul are in structura sa : furnizori de servicii internet; furnizori de servicii de retea; puncte de acces retea.

Aplicatiile principale ale internetului sunt:

Posta electronica (e-mail-ul): este una dintre cele mai importante aplicatii ale internetului ce faciliteaza schimbul de informatie la nivel global. Inregistreaza un numar foarte mare de utilizatori si este foarte des intalnita in comertul electronic.

Din punct de vedere al arhitecturii, sistemul este alcatuit din doua subsisteme : agentii utilizator si agentii de transfer de mesaje.

Functiile de baza ale postei electronice sunt: functia de compunere a mesajelor, functia de transfer a mesajelor, functia de raportare a mesajelor, functia de afisare, functia de dispozitie.

Pentru a transmite un e-mail este necesara adresa destinatarului. Acesta este compus din nume calculator gazda si un nume cont utilizator e-mail. Spre exemplu: mariana@gmail,com.

Mesajele sunt compuse din doua parti: antet si corp al mesajului. Antetul contine date de control cum ar fi: adresele expeditorului si a destinatarului, ora si data transmiterii mesajului. Corpul mesajului contine un text sau o informatie binara codificata.

Grupuri de stiri: reprezinta colectivitati specializate pe un anumit domeniu, iar utilizatorii cu anumite interese comune pot comunica prin mesaje. Exista mii de grupuri de stiri organizate pe diferite subiecte tematice din domenii diferite ( tehnic, stiinta, divertisment, arta, etc.)

Inscrierea intr-un grup are doua etape:

- Descarcarea de pe server a listei de grupuri de discutii;

- Inscrierea in grupurile dorite.

Conectarea la distanta: este o aplicatie oferita de internet prin care utilizatori aflati oriunde pe internet se pot conecta pe orice gazda din retea cu gestiunea unui cont propriu. Unul dintre programele folosite in acest scop este Telnet.

Pentru a accesa datele dintr-un calculator prin Telnet este necesar sa se tina cont de anumite aspecte: cunoasterea numelui calculatorului pe care dorim conectarea; comanda telnet <nume_server> este necesara pentru conectarea la server.

Transfer de fisiere: reprezinta in fapt o copiere a fisierelor de pe un calculator din retea, in altul. Utilizand aplicatia FTP (File Transfer Protocol) orice utilizator isi poate transfera in propriul calculator un volum de articole, baze de date, informatii de orice tip. FTP are posibilitatea de a-si crea/sterge directoare sau de a redenumi/sterge fisiere pe calculatoare implicate in transfer. FTP este un program client-server. Clientul se poate conecta la server prin nume de acces si parola.

Sisteme informatice in comertul electronic:

WEB (World Wide Web) este o aplicatie ce permite accesul la site-uri care pun la dispozitie un numar de pagini interconectate la informatii ce contin text, grafica audio sau video. Fiind disponibile in numar extrem de mare, internetul pune la dispozitie pentru accesul acestora motoarele de cautare (printre cele mai cunoscute motoare de cautare se numara Internet Explorer, Google, Firefox,Yahoo, Safari, Opera, etc.). Resursele sunt puse la dispozitia utilizatorului sub forma de documente realizate in limbaj HTML (HiperText Markup Language). Pe langa functia de baza, motoarele de cautare au si alte proprietati: utilizarea postei electronice; discutii pe diverse grupuri; realizarea de conferinte pe internet.

Arhitectura unui sistem de comert electronic:

Arhitectura sistemului de comert electronic acopera componentele care alcatuiesc sistemul, structura si legaturile ce se stabilesc intre acestea. Arhitectura trebuie sa raspunda urmatoarelor cerinte de baza: performanta; disponibilitate si mentenabilitate; scalabilitate.

Performanta se refera la modul in care sistemul raspunde nevoilor clientilor si solicitarilor la care este supus. Lipsa performantei poate duce la pierderea clientilor.

Disponibilitatea si mentenabilitatea se refera la modalitatea in care magazinul virtual este disponibil clientilor. Lipsa disponibilitatii duce la pierderi masive de venituri pentru magazinul virtual. Mentenabilitatea este strans legata de disponibilitate. Cu cat mentenabilitatea este mai ridicata, cu atat timpul de repunere in serviciu a magazinului este mai scurt și astfel, disponibilitatea mai ridicata.

Scalabilitatea se refera la masura in care sistemul asigura servicii adecvate atunci cand apar suprasolicitari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicatiile retelei internet in domeniul comertului electronic.docx