Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 12414
Mărime: 320.34KB (arhivat)
Publicat de: Raul Vasilache
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: SORIN IONESCU
UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI

Cuprins

  1. Prezentarea generala a sistemului HACCP.
  2. - Introducere
  3. - Programe de masuri preliminare (practici bune de lucru si de igiena- GMP/GHP).
  4. - Metoda HACCP
  5. - Etapele HACCP
  6. - Principiile HACCP
  7. Bibliografie selectiva
  8. PREZENTARE DENERALA A SISTEMULUI HACCP

Extras din referat

Introducere

Conceptul HACCP permite o abordare sistematică în identificarea riscurilor şi evaluarea potenţialului de apariţie a acestora în timpul procesului tehnologic, distribuiţiei şi utilizării produselor la consumator şi stabilileşte măsurile de control a acestor riscuri. Planul HACCP poate fi integrat în sistemul general de asigurare a calităţii şi siguranţei în consum într-o întreprindere.

Sistemele curente HACCP au la bază cele 7 principii definite de FAO/WHO şi Comisia Codex Alimentarius (CAC), care a introdus principiile HACCP într-un document ce furnizează linii directoare pentru stabilirea şi menţinerea planurilor HACCP în toate ramurile industriei alimentare (CAC/RCP 1-1969, Rev. 4, 2003), care a fost adoptat în ţara noastră sub forma standarului SR 13462-2: Igiena agroalimentară. Sistemul de analiza riscului şi punctele critice de control (HACCP) şi ghidul de aplicare al acestuia.

HACCP este definit drept „sistemul proiectat într-o manieră logică în vederea identificării pericolelor şi/sau a situaţiilor critice pentru a se stabili un plan structurat de control al acestora”. „HACCP este o activitate dezvoltată în scopul identificării şi controlului pericolelor potenţiale care pot fi critice pentru sănătatea consumatorului”. „HACCP reprezintă o metodă de abordare sistematică a asigurării inocuităţii alimentelor, bazată pe identificarea, evaluarea şi ţinerea sub control a tuturor pericolelor ce ar putea interveni în procesul de fabricare, manipulare şi distribuţie a acestora” (Rotaru şi Moraru, 1997).

Multe dintre procesele tehnologice includ o multitudine de etape, pornind de la materia primă până la produsul finit. Un plan HACCP corect întocmit şi implementat identifică şi ţine sub control toţi factorii care influenţează în mod direct siguranţa în consum a produsului finit. Aceasta permite producătorului să-şi orienteze eficient resursele tehnice. Identificarea şi monitorizarea CCP reprezintă o metodă mult mai eficientă şi mai puţin costisitoare de asigurare a inocuităţii produselor comparativ cu metodele tradiţionale de testare a produselor finite. Înregistrările şi documentaţia furnizează o evidenţă excelentă cu privire la aplicarea şi corectitudinea acţiunilor preventive, deosebit de importante în cazuri litigioase.

Un studiu HACCP nu va rezulta întotdeauna în eliminarea în totalitate a riscurilor, dar va permite luarea celor mai eficiente decizii pentru reducerea la un nivel acceptabil a celor identificate. În continuare, decizia de a utiliza corect informaţiile furnizate de studiul HACCP aparţine managerului.

HACCP poate îmbunătăţi relaţiile dintre producători şi inspectori. Dacă măsurile de control respectă regulile stabilite, auditorii şi implicit consumatori capătă încredere în producători şi în calitatea produselor pe care le obţin. În plus, datele înregistrate de-alungul procesului tehnologic facilitează sarcina auditorilor prin furnizarea unei imagini complete şi adecvate a întregului proces tehnologic.

Deoarece aplicarea principiilor HACCP este recomandată de Codex Alimentarius, sistemului este utilizat pentru toate produsele alimentare obţinute în UE şi pentru câteva produse obţinute în SUA.

Aplicarea celor 7 principii HACCP este esenţială pentru obţinerea de produse sigure pentru consum. Întreprinderile mici şi mijlocii pot aplica aceste principii, dar avantaje considerabile derivă din elaborarea unui plan HACCP dezvoltat pentru produse şi procese specifice. Un astfel de plan conţine punctele critice de control tipice, limitele de control asociate şi procedurile de monitorizare care vor asigura, atunci când sunt implementate, inocuitatea produselor obţinute. Acest plan HACCP poate fi utilizat doar ca linii directoare; de cele mai multe ori acesta trebuie supervizat de un expert care poate sugera diferite modificări sau adaptări la situaţii particulare.

Programe de măsuri preliminare (practici bune de lucru şi de igienă – GMP/GHP)

Normele de igienă a produselor alimentare, aprobate prin HG 924/2005, care a intrat în vigoare de la 1 oc. 2006, prevăd ca prepararea, prelucrarea, fabricarea, ambalarea, depozitarea, transportul, manipularea, comercializarea şi servirea produselor alimentare să se desfăşoare în condiţii igienice, iar la art. 4 că producătorii trebuie să garanteze că procedurile de securitate corespunzătoare pentru siguranţa alimentară sunt stabilite, implementate, menţinute şi revizuite pe baza principiilor utilizate în sistemul de analiză a riscurilor şi a punctelor critice de control - HACCP.

Eficienţa sistemului HACCP depinde de funcţionalitatea programelor preliminare (Rotaru şi Borda, 2005). FDA recomandă că înaintea implementării sistemului HACCP este absolut necesară proiectarea şi implementarea unor programe de măsuri preliminare (PP), fără de care HACCP nu poate funcţiona. De asemeni, schema de amplasare a spaţiilor trebuie să asigure separarea spaţiilor de pregătire a alimentelor cu cele de depozitare şi să evite contaminarea încrucişată.

PP se referă la practici bune de lucru în spaţiile de procesare a alimentelor, conformitatea cu specificaţiile a produselor şi ingredientelor, programe de instruire a personalului, proceduri de curăţire şi igienizare, proiectarea igienică a facilităţilor, programe de mentenenţă a echipamentelor, selectarea furnizorilor şi programele specifice (controlul contaminării încrucişate), etc. Manipularea produselor şi practicile de igienă, prevenirea contaminării încrucişate, chiar şi igiena personalului şi a spaţiilor sunt considerate CCP.

Trebuie subliniat faptul că nici cel mai eficient plan HACCP nu va asigura inocuitatea 100% a produselor, deoarece o serie de factori cum ar fi starea de sănătate şi igiena personalului, spălarea mâinilor, etc. nu pot fi întotdeauna monitorizaţi şi corectaţi efectiv şi eficient. Pentru a minimiza aceste aspecte referitoare la personal sunt impuse o serie de reguli obligatorii (Legea 90/96 republicată prin HG 23/2001), şi anume:

- efectuarea analizelor medicale înainte de angajare;

- monitorizarea stării de sănătate prin efectuarea periodică a examenului medical;

- elaborarea unor reguli stricte de igienă personală;

- igiena mâinilor.

De asemeni, pentru monitorizarea eficienţei procedurilor de curăţire şi igienizare este necesară efectuarea periodică a testelor de sanitaţie.

PP reprezintă fundaţia unui plan HACCP eficient. NACMCF (1997) specifică următoarele cu rpivire la PP: „obţinerea unor produse sigure prentru consum necesită ca sistemul HACCP să fie proiectat pe baza unei fundaţii solide, reprezentată de PP. „PP furnizează mediul de bază şi condiţiile operaţionale necesare pentru obţinerea unor produse sigure”.

Identificarea PP necesare este unică pentru fiecare operaţie în parte şi pentru fiecare plan HACCP.

Preview document

Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 1
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 2
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 3
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 4
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 5
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 6
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 7
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 8
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 9
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 10
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 11
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 12
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 13
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 14
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 15
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 16
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 17
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 18
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 19
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 20
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 21
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 22
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 23
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 24
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 25
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 26
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 27
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 28
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 29
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 30
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 31
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 32
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 33
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 34
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 35
Asigurarea calității produselor alimentare - standardul HACCP - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Asigurarea Calitatii Produselor Alimentare - Standardul HACCP.doc

Alții au mai descărcat și

Referat HACCP

Sistemul HACCP este recunoscut peste tot in industria alimentara ca o abordare eficienta in obtinerea unor produse bune , in asigurarea unei igiene...

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Studiul Efectelor de Contaminare a Alimentelor cu Micotoxine

Justificarea alegerii temei de cercetare Micotoxinele prezente în mod natural în diverse produse alimentare constituie o problemă serioasă de...

Economia întreprinderii - studiu de caz Billa

INTRODUCERE Obiectul lucrarii de fata il constituie prezentarea importantei marfurilor si ambalajelor in unitatile de desfacere cu amanuntul,...

Studiu de Caz - Implementare HACCP

1. SISTEME DE MANAGAMENT A CALITĂŢII 1.1. H.A.C.C.P. – Scurt istoric Deschiderea Romaniei către pietele exterioare in cadrul Organizaţiei...

Secție de prelucrare a laptelui în vederea obținerii de brânza Camembert, cu o capacitate de 150 tone pe an

Cap. 1 Caracteristicile materiilor prime si auxiliare 1.1 Compoziţia chimică a laptelui Compoziţia chimică a laptelui este, în general,...

Implementarea sistemului de siguranță a alimentelor conform principiilor HACCP într-o unitate de fabricare a brânzeturilor

1. SISTEME DE MANAGAMENT A CALITATII Sistemul de management a siguranţei recunoscut pe plan internaţional, care şi-a dovedit eficienţa în toate...

Contaminanți agroalimentari

1.INTRODUCERE Alimentele reprezinta sursa noastra de hrana si de energie. Conform normelor recomandate de Institutul de Igiena si Sanatate...

Simularea decizională privind managementul strategic al SC Caroli Foods Group SRL

Capitolul I. Prezentarea firmei I.1. Scurt istoric și localizare geografică Caroli Foods Group este una dintre cele mai mari companii...

Implementare Sistem HACCP - Studiu de Caz - Bomboane Fondante Umplute

1. Sistemul HACCP – scurt istoric. HACCP este abrevierea “Hazard Analysis Critical Control Point” care se poate traduce prin: “Analiza riscurilor...

Ai nevoie de altceva?