Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7679
Mărime: 44.55KB (arhivat)
Publicat de: Darius Fabian Duma
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Iulia
UNIVERSITATEA “1 DECEMBRIE 1918” ALBA IULIA FACULTATEA DE STIINTE

Cuprins

  1. 1. Necesitatea cumpararii unei asigurari de viata 2
  2. 2. Termeni folositi 3
  3. 3. Contractul de asigurare de viata 5
  4. 4. Legislatia asigurarilor în România 8
  5. 5. Principalele asigurari de viata la „GENERALII Asigurari S.A.” 9
  6. 6. Principalele asigurari de viata la „ING Asigurari de Viata S.A.” 13
  7. 7. Alegerea politei si a companiei 21

Extras din referat

1. Necesitatea cumpararii unei asigurari de viata

Necesitatea cumpararii unei asigurari de viata reiese din nevoia de protectie a oamenilor. Pe lânga toate bunurile detinute, viata si sanatatea unui individ, integritatea lui fizica, capacitatea de munca sunt bunurile cele mai de pret si pot fi afectate de diferite evenimente nesigure viitoare, ducând la imposibilitatea desfasurarii unei activitati si deci a obtinerii unui venit. Necesitatea incheierii unei asigurari de viata provine dintr-o nevoie absoluta a fiecaruia, de a oferi protectia financiara a familiei, a dependentilor sau a celor apropiati in cazul decesului, in paralel cu alte avantaje pe care asiguratorii le pot oferi: economisire, pensie, investitii.

Dintotdeauna vietile oamenilor au fost amenintate de cele mai variate si distructive forte ale naturii, trasnetele, incendiile, furtunile, inundatiile, seismele si eruptiile vulcanice provocând moartea, accidentarea sau imbolnavirea oamenilor. Perfectionarea continua a tehnicii si tehnologiilor, organizarea de intreprinderi care concentreaza mii de salariati, crearea de aglomerari urbane care numara sute de mii si milioane de locuitori, sporirea parcului mijloacelor de transport si a vitezei cu care acestea circula, folosirea energiei atomice in diverse scopuri etc, toate acestea au dus la sporirea numarului accidentelor de munca si de circulatie, al incendiilor si exploziilor.

Oamenii nu au stat insa pasivi in fata vitregiilor naturii si au cautat sa se apere, sa prevada, sa previna si sa micsoreze efectele acestor evenimente dar, in cazul acoperirii riscului de deces sau de invaliditate permanenta, modalitatea cea mai sigura si cea mai eficienta este incheierea unei asigurari de viata.

Pe lânga aceste cauze de natura externa, ponderea cea mai mare intre cauzele decesului o au bolile. Cele mai importante dintre acestea sunt bolile aparatului circulator, ale aparatului respirator, tumorile, traumatismele si bolile aparatului digestiv.

Tinând cont de aspectele prezentate anterior si de situatia economica instabila existenta in România, incheierea unei asigurari care sa acopere riscul de deces este o problema la care ar trebui sa se gândeasca orice persoana, pentru a nu crea un dezechilibru in situatia financiara a urmasilor dependenti.

Populatia “varstei a treia”, in continua crestere numerica, este o categorie sociala vulnerabila, cu probleme specifice fata de celelalte segmente sociale. Asigurarea necesitatilor populatiei vârstnice pentru un trai decent, trebuie sa acopere o gama larga de preocupari, nu numai in plan economic, dar si social si psihosocial.

De aceea acest proces de imbatrânire va duce la un moment dat la imposibilitatea statului de a intretine partea inactiva a populatiei si astfel devine un lucru esential incheierea unei asigurari de viata care sa ofere atât protectia financiara a urmasilor in caz de deces, cât si asigurarea unui trai linistit la vârsta pensionarii.

2. Termeni folositi

Asigurarea de viata poate fi definita ca o intelegere prin care asiguratul plateste o anumita suma de bani (prima de asigurare), in schimbul careia asiguratorul va plati o anumita suma de bani (suma asigurata) in caz de deces sau de supravietuire.

Astfel asigurarea de viata se bazeaza pe incheierea unui contract de asigurare - polita de asigurare - prin care asiguratorul se obliga sa plateasca beneficiarului asigurarii o anumita suma la producerea riscului asigurat -suma asigurata-, in schimbul platii de catre contractantul asigurarii a unei prime de asigurare, respectiv pretul protectiei oferite asiguratului de asigurator.

Persoanele implicate intr-un contract de asigurare sunt:

Asiguratorul - societatea de asigurare, care convine sa plateasca suma de bani stabilita, la producerea riscului asigurat.

Asiguratul - persoana a carei viata se asigura.

Contractantul asigurarii - persoana care incheie contractul de asigurare si care plateste prima de asigurare. De cele mai multe ori contractantul este aceeasi persoana cu asiguratul, in caz contrar fiind necesar acordul asiguratului pentru incheierea contractului.

Beneficiarul - partea (persoana individuala, trust, organizatie caritabila sau societate comerciala) care va incasa suma asigurata in cazul decesului asiguratului.

De asemenea este necesara si cunoasterea catorva termeni financiari:

Rezerva matematica. Rezerva matematica este caracteristica asigurarilor de viata si reprezinta o parte din primele de asigurare constituite ca rezerva, pe care asiguratorul o constituie pentru a putea plati sumele asigurate, indiferent de momentul producerii evenimentului asigurat.

Valoarea de rascumparare. Valoarea de rascumparare este valoarea care se va rambursa asiguratului, in cazul in care acesta, datorita incapacitatii de continuare a platii primelor sau din alt motiv, cere intreruperea contractului inaintea expirarii acestuia. Aceasta valoare se calculeaza doar pentru contractele cu plata esalonata, prin aplicarea unei cote procentuale (in functie de momentul rezilierii contractului) asupra rezervei matematice. Cu cât rezilierile sunt facute la un interval mai redus fata de data incheierii contractului, cu atât valoarea de rascumparare va fi mai mica, si aceasta datorita cheltuielilor mari efectuate de asigurator in aceasta perioada.

Preview document

Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 1
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 2
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 3
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 4
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 5
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 6
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 7
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 8
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 9
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 10
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 11
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 12
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 13
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 14
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 15
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 16
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 17
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 18
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 19
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 20
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 21
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 22
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 23
Asigurări comerciale - studiu privind asigurările de viață - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Asigurari Comerciale - Studiu privind Asigurarile de Viata.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu de Marketing privind Promovarea unui Produs de Asigurare

Capitolul I CONCEPTUL ŞI EMERGENŢA MARKETINGULUI 1.1 Emergenţa marketingului În teoria şi practica economică a zilelor noastre termenul de...

Studiu Comparativ pe Piața Asigurărilor intre Produsele AIG Life și Asirom Vienna Insurance Group

Capitolul 1. Piaţa asigurărilor de viaţă în România 1.1 Aspecte generale privind asigurările de viaţă din România 1.1.1. Scurt istoric al...

Asigurarea Bunurilor în România

Introducere Trăim zi de zi, procurându-ne bunuri şi servicii sau suntem angrenaţi în cadrul societăţilor, a organizaţiilor care furnizează aceste...

Regimul Juridic al Societăților de Asigurări

CAPITOLUL I. NOŢIUNI INTRODUCTIVE ÎN ASIGURĂRI Secţiunea I. Scurtă privire istorică asupra comerţului cu asigurări 1. Necesitatea şi condiţiile...

Piața Asigurărilor din Austria

Capitolul 1. Asigurările de viaţă în Austria 1.1. Caracteristicile pieţei asigurărilor de viaţă Piaţa europeană asigurărilor se manifestă în...

Sectorul asigurărilor în economia de piață

CAPITOLUL 1 NECESITATEA, CONTINUTUL, EVOLUTIA SI ROLUL ASIGURARILOR ÎN ECONOMIA DE PIATA 1.1 Necesitatea si rolul asigurarilor Asigurarile au...

Studiu de caz privind activitatea societății de asigurare Asirom

Scurt istoric al asigurarilor in Romania Istoria asigurărilor în România, a început să fie scrisă anterior anului 1871, prin manifestări ale...

Băncile de credit ipotecar

Introducere Creditul ipotecar este o sintagmă din ce în ce mai întâlnită pe buzele majorității românilor, cu precădere a celor tineri. Acesta a...

Ai nevoie de altceva?