Calitatea Marfurilor Alimentare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Calitatea Marfurilor Alimentare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

I Obiectul de studiu al merceologiei

Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor marfurilor, în strânsa legatura cu calitatea, determinata de acestea. Etimologic, denumirea de merceologie provine din latinescul mercis, „marfa” si grecescul logos, „stiinta” formându-se cuvântul compus „merciologie”

Cresterea productiei de bunuri de larg consum a determinat, din vremuri îndepartate, aparitia unei activitati de comert a carei organizare si desfasurare a justificat necesitatea crearii de scoli comerciale capabile sa pregateasca elevii în probleme legate de „studiul marfurilor”, asa cum a fost denumita aceasta disciplina în trecut .

Marfa, ca produs al muncii si obiect al activitatii de comert, reprezinta unitatea a doi factori, valoarea de întrebuintare si valoarea.

Merceologia studiaza numai valoarea de întrebuintare a marfurilor, adica gradul sau nivelul în care o marfa satisface nevoile de consum. Ea studiaza astfel, atât factorii care influenteaza aceasta valoare cât si posibilitatile de crestere a nivelului calitativ al acestora .

II Notiuni generale despre marfa.

Clasificarea marfurilor

Marfa, ca produs al muncii, are o anumita valoare a carei marime este determinata de valoarea materiilor prime si auxiliare introduse în fabricare, de uzura aparatelor si a instalatiilor tehnologice folosite, de timpul de munca necesar pentru producerea ei, de valoarea ambalajelor folosite etc. Toate acestea, însumate, determina valoarea marfii si se exprima prin pret.

Marimea valorii exprimata prin pret este însa stabilita si în functie de modul cum marfa satisface o anumita necesitate a omului, adica în functie de valoarea de întrebuintare.

Marfurile sunt grupate dupa anumite criterii:

- dupa felul materialelor utilizate, pot fi naturale si sintetice;

- dupa stadiul de prelucrare si folosire, pot fi: materii prime, produse semifabricate si produse finite;

- dupa destinatie pot fi: îmbracaminte, materiale sportive, de uz casnic, etc.

Clasificarea marfurilor cuprinde:

- sectorul – alcatuit din produse cu caracteristici similare (de exemplu, sectorul „produse alimentare”)

- grupa – o parte din sector (de exemplu, grupa „carne si produse din carne”)

- subgrupa – o parte din grupa (de exemplu, subgrupa „produselor din carne” o formeaza „preparatele din carne”).

III Calitatea marfurilor si factorii care o influenteaza

Calitatea produselor este definita prin totalitatea însusirilor concrete ti a caracteristicilor care determina utilizarea lor în raport cu scopul pentru care au fost create, precum si eficienta lor economica. De pilda, însusirile concrete care definesc calitatea unui produs alimentar în functie de natura lui, sunt: organoleptice, fizico-chimice, microbiologice, starea produsului din punct de vedere igienico-sanitar.

Calitatea unei marfi, asa cum rezulta din definitia de mai sus, este determinata de: parametrii tehnici (functionalitate, rezistenta la uzura, etc.), parametrii economici (consum de energie, de materii prime), parametrii estetici (aspect, culoare, forma).

Calitatea produselor prezinta o deosebita însemnatate pentru întreaga societate, deoarece are efecte favorabile în toate domeniile activitatii economice. De aceea aceasta notiune care exprima unitatea însusirilor esentiale ale marfurilor a capatat importanta majora fiind reglementata prin legea calitatii.

La nivelul comertului, s-au înfiintat, în cadrul întreprinderilor comerciale laboratoare de control a calitatii produselor, servicii de calitate si comisii de receptie pe grupe de marfuri, care au obligatia sa stabileasca calitatea marfurilor la primire, precum si sa urmareasca modul cum produsele îsi mentin calitatea pe parcursul perioadei de pastrare garantata de producator.

Calitatea marfurilor este determinata de o serie de factori ca: materia prima, procesul tehnologic, ambalajul, marcarea, transportul, pastrarea. Toti acesti factori formeaza continutul unor documente, elaborate la nivel central si denumite standarde de stat. Ele prescriu conditiile de calitate a marfurilor.

Întrucât marfurile îsi pot modifica, calitatea si pe parcursul comercializarii este necesar sa întregim grupa factorilor specifici etapei productive cu factori, ca: pastrarea, conditiile de ambalare si gradul de calificare a lucratorului din comert.

Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea Marfurilor Alimentare.doc