Carrefour - Primul Hyermarket din România

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 2014
Mărime: 11.50KB (arhivat)
Publicat de: Caius Bogdan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Andrei

Extras din referat

Primul hypermarket Carrefour din Romania a fost deschis la Bucuresti in anul 2001.

Cu o activitate mondiala de un foarte mare succes, pe primul loc in Europa si al doilea in lume, grupul de distributie european Carrefour a fost cel dintai care a exportat conceptul de hypermarket in Romania. Prezent in 30 de tari de pe 3 continente (Europa, America si Asia), grupul Carrefour avea la sfarsitul lunii decembrie 2007 aproape 15.000 de magazine (inclusiv francize si parteneri).

Cu peste 456.000 de colaboratori la nivel mondial, grupul Carrefour este intre cei mai mari 11 angajatori din lume (intre primii 9 angajatori companii private).

In Romania, grupul are deschise pana la aceasta ora 11 magazine (5 in Bucuresti si cate unul in Brasov, Ploiesti, Constanta, Iasi, Cluj si Braila) si are peste 7.000 de angajati. Cifra de afaceri (TTI) a Carrefour Romania a fost in anul 2007 de 866 milioane de euro, in crestere cu 42,2% fata de 2006.

Unul din factorii – cheie pentru dezvoltarea noastra viitoare ramane capitalul uman. Politica de resurse umane a Carrefour se bazeaza pe: impartasirea valorilor grupului, egalitatea de sanse la angajare, pachete avantajoase de beneficii, conditii de munca la standarde internationale, o gestiune a carierei personalizata, formare si promovare interna.

Investim foarte mult in tineri, pe care ii integram in programe locale de formare, si facem periodic evaluari in interiorul companiei, pentru a detecta oamenii cu potential evolutiv. In acest fel, fiecaruia dintre angajatii nostri i se ofera sansa de a-si dezvolta o cariera in marea distributie.

Ce schimbari a adus integrarea europeana?

Pe piata noastra au intervenit multe schimbari. In primul rand, reducerea si eliminarea taxelor vamale in special la produsele electronice, care au generat o scadere evidenta a preturilor. Apoi, integrarea in UE garanteaza siguranta si stabilitate pentru investitorii straini, inclusiv retelele de retail care vor veni sa investeasca, respectiv sa se extinda aici. Astfel va creste competitia pe piata interna, ceea ce va genera in mod direct scaderea preturilor, lucru de care vor beneficia in ultima instanta consumatorii..

Cum vedeti retailul din Romania in urmatorii ani?

Acest sector se misca foarte rapid, sunt anuntate multe deschideri de magazine, intrari de jucatori noi pe piata. Din acest motiv, in urmatorii doi ani vom asista la miscari, la concentrari in piata.

Daca ne uitam pe segmentul supermarketurilor, in prezent sunt foarte multe marci active pe piata. Cred ca in urmatorii ani nu vor supravietui mai mult de trei-patru retele. Acest lucru se va intampla si in cazul hipermarketurilor. Nu vor fi active in piata mai mult de trei lanturi, restul vor fi achizitionate.

Acum piata este in crestere si este loc pentru toata lumea, dar daca ne uitam la restul tarilor din Europa, acolo unde pietele sunt mature, in fiecare dintre ele au avut loc achizitii, acestea devenind mai concentrate. Este un fenomen care cu siguranta se va petrece si in Romania in urmatorii ani, pe masura ce piata de profil se va maturiza si stabiliza. Cred ca se va petrece mai repede decat estimam initial, atunci cand dadeam ca Orizont de timp 2010-2011.

Pornind de la acest scenariu, care este strategia Carrefour pe termen mediu si lung?

Carrefour va fi, cu siguranta, unul dintre marii jucatorii care vor ramane prezenti in piata. Ca strategie de dezvoltare urmarim cresterea organica, dar nu excludem achizitiile de alte retele. In prezent, nu avem un plan clar pe aceasta directie si nici nu putem estima cand se va intampla o astfel de miscare. Daca vor aparea oportunitati, cu siguranta le vom lua in calcul. Ca si grup, la nivel international suntem foarte activi ca si achizitii de lanturi. In Turcia am cumparat Gima, in Polonia - Ahold, in Spania - Plus Discount. Piata din Romania este una dintre cele mai atragatoare pentru grup, datorita potentialului de crestere pe care il are. Din acest motiv am si anuntat o extindere cu cel putin cinci magazine anul viitor, fapt pe care il tintim si in 2009. O alta latura a strategiei noastre a fost lansata deja prin deschiderea unui magazin de dimensiuni reduse Carrefour Unirii (jumatate din dimensiunea unui hipermarket obisnuit). Este un test, o noutate, iar daca estimarile noastre in privinta succesului acestui format de magazin se vor adeveri, vom continua extinderea si pe acest format de 3.500-4.000 metri patrati.

Care sunt sursele de finantare ale companiei?

O parte din banii necesari investitiilor si activitatilor curente vine de la grup, iar alta de la bancile din tara. La nivel de grup avem o intelegere cu diferite banci. In Romania, de exemplu, lucram cu ING si cu BRD.

In acest moment, avem suficiente surse de finantare pentru a ne sustine toate investitiile propuse in Romania. Nu avem o limita stabilita pentru bani. Avem resurse sa investim in extinderea retelei autohtone oriunde vom considera oportun. Bugetul pentru investitiile din Romania este nelimitat.

Veti cumpara terenuri sau veti inchiria spatii pentru viitoarele magazine?

In prezent, suntem proprietari pe cele sapte hipermarketuri ale retelei, cel de-al optulea, deschis recent in Piata Unirii, fiind primul magazin in regim de inchiriere.

Anul viitor, toate cele cinci proiecte anuntate pentru deschidere vor fi pe suprafete inchiriate. Pretul foarte mare al terenurilor ne face sa ne orientam mai mult pe inchiriere de spatii comerciale. In urmatorii ani vrem sa ajungem la o pondere egala de magazine inchiriate si magazine proprietate, de aceea 80-90% din noile proiecte anuntate vor fi in regim de inchiriere.

Preview document

Carrefour - Primul Hyermarket din România - Pagina 1
Carrefour - Primul Hyermarket din România - Pagina 2
Carrefour - Primul Hyermarket din România - Pagina 3
Carrefour - Primul Hyermarket din România - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Carrefour - Primul Hyermarket din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Lanțuri magazine Carrefour

CARREFOUR Compania Carrefour a fost fondată în anul 1959 în Franţa de către familiile Fournier şi Defforey. În anul 1960 se deschide primul...

Extinderea Carrefour - Referat Tehnologii Comerciale

Carrefour Express relanseaza lupta pentru magazinele de cartier Ce ascunde decizia Carrefour de a relansa in luna mai sau iunie reteaua Artima sub...

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Ai nevoie de altceva?