Cartelul Mondial al Gazelor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cartelul Mondial al Gazelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

1. Ce este un cartel?

Conform dictionarului economic, cartelul reprezinta intelegerea formala de cooperare intre mai multe companii, pe o piata oligopolista, prin care se convin procedurile in privinta unor variabile cum ar fi pretul sau cantitatea produsa. Consecinta incheierii de carteluri este o micsorare a concurentei si o intensificare a cooperarii pentru indeplinirea anumitor obiective, cum ar fi, maximizarea profitului sau impiedicarea intrarii pe piata a unor noi firme.

Analiza economica a cartelurilor s-a concentrat asupra conditiilor care pot induce instabilitatea acestor organizatii. O atentie considerabila a fost acordata problemei incalcarii acordurilor incheiate intre membrii cartelului.

2. Marii jucatori pe piata mondiala a gazelor

Pe 9 aprilie, la Doha (in Qatar) s-a desfasurat Forumul tarilor exportatoare de gaze naturale, iar cu aceasta ocazie s-a anuntat infiintarea unui cartel al gazelor, dupa modelul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Cartelul, ce ar reuni cele mai importante tari exportatoare de gaze naturale, include pentru inceput Rusia, Iran, Algeria, Qatar si Venezuela.

Cel mai important sustinator al planului de constituire a unui cartel al gazelor este Iranul (al doilea mare detinator de rezerve mondiale) care - din motive politice, intai de toate - isi doreste crearea unui mecanism de control pe piata resurselor.

Acesta nu lua insa in calcul ca in acest moment Iranul exporta doar o mica parte din productia sa de resurse energetice si ar urma sa devina un actor significant pe piata europeana doar dupa realizarea conductei Nabucco, adica cel mai devreme in prima jumatate a urmatorului deceniu.

Un alt mare sustinator al ideii de OPEC al gazelor este Venezuela (tara care iarasi aproape ca nu exporta gaze naturale, deoarece ii lipseste infrastructura), si al carei lider, Hugo Chavez, a mai gasit astfel o ocazie de a milita politic impotriva Statelor Unite.

3. OPEC vs UE

Securitatea energetica a Europei e un subiect la ordinea zilei. El a devenit o preocupare chiar si pentru NATO, potrivit declaratiilor secretarul general al organizatiei transatlantice, Jaap de Hoop Scheffer, aflat in vizita la Bucuresti la sfirsitul anului trecut.

Un raport confidential al NATO, avertiza asupra intentiilor Rusiei de a constitui un cartel al gazelor naturale, in care sa implice Algeria si alti mari producatori.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cartelul Mondial al Gazelor.doc