Ciclul de Viata al Produsului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Ciclul de Viata al Produsului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Tarnu Marius

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Ciclul de viata al produsului este un concept de marketing care reflecta evolutia in timp pe piata a unui produs prin prisma vanzarilor si a profiturilor .

Asa cum fiintele au un ciclu biologic care trece prin cateva etape pana acestea ies ,si tot asa evolueaza produsele . In acceptiunea cea mai intreaga , ciclul de viata al unui produs este format din trei elemente distincte :

* perioada dintre momentul aparitiei ideii si pana in momentul lansarii produsului pe piata .

* perioada cat si produsul aste comercializat pe piata .

* perioada in care produsul exista inca in consum , desi nu mai este produs si comercializat .

Deoarece cele mai multe informatii certe pot fi obtinute si folosite in intervalul de timp cat produsul este comercializat si aceasta perioada prezinta cea mai mare importanta pentru interesele interprinderilor , aceasta perioada este numita ciclul de viata commercial sau mai pe scurt , ciclul de viata al produsului .

CVP este format din patru etape (E1 _ E4 ) , si anume : introducerea sau cresterea , maturitatea si declinul isi ia forma grafica a literei S .

Pe masura ce vanzarile , costurile , profiturile , atitudinea cumparatorilor si situatia concurentiala se modifica , produsul trece dintr_o etapa inalta a ciclului sau de viata .

- E1 :Introducerea ( lansarea ) .Aceasta este etapa care incepe o data cu prima aparitie a produsului pe piata , cand vanzarile sunt zero si profiturile sunt negative din cauza cheltuielilor mari effectuate cu conceperea , dezvoltarea produsului .Treptat , vanzarile cresc lent , iar prfiturile tind spre zero .

> E 2 : Cresterea .Este o perioada in care vanzarile cresc rapid si profitul atinge nivelul maxim spre sfarsit si incepe sa scada . Profitul incepe sa scada pe masura ce tot mai multi concurenti intra pe piata , fortand scaderea preturilor si determinand cresterea masiva a cheltuielilor cu promovare .

In etapa de crestere , intreprinderea incearca sa obtina o cota de piata cat mai mare si sa contracareze concurenta cat mai eficient .

> E 3 : Maturizarea .Este o perioada in care curba vanzarilor atinge nivelul maxim si incepe sa scada , produsul fiind acceptat de majoritatea cumparatorilor potentiali .Profiturile continua sa scada ca urmare a cheltuielilor de marketing tot mai mari efectuate pentru apararea produsului fata de concurenta puternica .

Drept urmare , concurentii mai slabi sunt scosi de pe piata sau isi pierd interesul fata de produs .

> E 4 : Declinul . In aceasta etapa , vanzarile si profiturile scad rapid . intreprinderea este obligate sa elimine sortimentele neprofitabile , poate micsora efortul promotional , elimina partenerii de distributie mai putin importanti si , In final , renunta la produs .

CARACTERISTICILE CICLULUI DE VIATA IN CELE PATRU ETAPE

caracteristica introducere crestere maturitate declin

vanzari scazute cresc rapid ating nivelul maxim scad

costuri ridicate medii relative scazute scazute

profit negativ in crestere atinge nivelul maxim scade

cuparatori Inovatorii ( putini ) acceptantii timpuri majoritatea Acceptantii tarzii ( putini )

concurenti putini in crestere ca numar si intensitate constant sau in scadere ca numar si intensitate Numar in scadere

Particulatitati ale CVP :

1 . Etapele CVP pot san u aiba aceeiasi lungime . De cele mai multe ori , lansarea si cresterea sunt mai scurte , maturitatea mai lunga , iar declinul poate fi de la lent pana la accelerat .

2 . Nu toate produsele urmeaza curba in forma de S a CVP . Unele sunt introduce si ,, cad ,, rapid ( exemplu , articolele de moda ) ,altele stationeaza in faza de maturitate foarte mult timp ( confectii clasice , materii prime conventionale ) .

3 . Exista si produse care intra in faza de decline si sunt revigorate , fiind readuse in faza de crestere printr_o promovare sustinuta .

Fisiere in arhiva (1):

  • Ciclul de Viata al Produsului.doc