Comert Exterior

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comert Exterior.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Competitia e un element esential al economiei de piata si are un rol cheie in implementarea pietei europene unice.UE lupta pentru a mentine concurenta loiala si activa pe piata, astfel incat consumatorii sa beneficieze de preturi mici si de o gama mai larga de produse si servicii.

Politica concurentei este esentiala pentru buna desfasurare pe piata interna.Ea incurajeaza eficienta economica prin crearea unui climat favorabil inoarii si progresului tehnic.Protejeaza interesele consumatorilor prin faptul ca permite acestora sa cumpere bunuri si servicii in cele mai bune conditii.

De asemenea, politica concurentei asigura faptul ca practicile anti-concurentiale efectuate de companii sau autoritati nationale nu vor submina concurenta loiala si corecta.

I.OBIECTIVELE POLITICII CONCURENTEI

Politica concurentei in cadrul UE trebuie sa garanteze unitatea pietei interne si sa previna monopolizarea pe anumite piete, prin prevenirea impartirii pietei de catre firme prin acorduri, intelegeri protectioniste.Pietele pot fi monopolizate ca rezultat al acordurilor restrictive sau al fuziunii companiilor.

Politica concurentei incearca sa previna ca unele firme sa-si exploateze puterea economica asupra firmelor mai slabe (abuz de pozitie dominanta).Trebuie sa impiedice ca guvernele statelor membre sa distorsioneze regulile prin discriminare in favoarea intreprinderilor publice.

ACORDURI PROTECTIONISTE SI PRACTICILE CONCERTATE

Articolul 81(1) din Tratatul EC interzice acordurile si practicile intre firme care pot afecta comertul intre statele membre si care au ca obiectiv prevenirea, restrictionarea sau distorsionarea concurentei pe piata comuna.Aceasta interdictie se aplica atat asupra acordurilor orizontale (la acelasi nivel de productie) cat si asupra acordurilor verticale (firmele care opereaza la diferite nivele ale procesului economic si comercial si care nu sunt in competitie cu nici o alta firma).

Acordul restrictionist reprezinta un acord intre doua sau mai multe firme care presupune ca una sau mai multe din partile contractuale sa adopte o anumita conduita, un anumit comportament.

O practica concertata reprezinta un pas inapoi fata de acordul restrictionist.Ea presupune o coordonare intre firme care urmeaza un acord potrivit, indicat.

S-a stabilit o politica completa cu privire la acordurile restrictive si practicile conceratate.Animite tipuri de acorduri sunt interzise, aproape fara nici o exceptie.Acestea sunt:

"acorduri orizontale si verticale care fixeaza pretul direct sau indirect

"acorduri sau conditii de vanzare

"acorduri care izoleaza segmentele pietei, ca cele ce presupun reduceri de pret

"acorduri asupra investitiilor

"acorduri care duc la discriminare

"boicotarea colectiva

"restrictii voluntare

Decizia Comisiei din 1998 in cazul Volkswagen reprezinta o parte din acesta politica completa.Comisia a amendat Volkswagen AG pentru restrictionarea comertului cu automobile in afara granitelor.Volkswagen AG impreuna cu filialele Audu AG si Autogerme SpA au incalcat Art.81(1) prin faptul ca au incheiat acorduri cu comercianti italieni legat de reteaua lor de distributie care presupunea restrictionarea vanzarilor catre consumatori finali.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comert Exterior.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE RELATII ECONOMICE INTERNATIONALE