Comert Traditional vs Comert Modern

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Comert Traditional vs Comert Modern.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Adina Catana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

1. Comerţul tradiţional
2. Comerţul modern
3. Principii de bază în comerţul tradiţional
4. Comerţul tradiţional vs. Comerţul modern
4.1. Retail traditional vs. modern: cine, de unde si de ce cumpără?

Extras din document

Comerţul tradiţional

- Sub denumirea de comert traditional se intelege oferta unor marfuri, in schimbul unor mijloace de plata (bani) sau alte marfuri de schimb, pretul acestor marfuri fiind stabilit dupa raportul pe piata dintre "cerere" si "oferta".

Comertul se limiteaza deci pe cumpararea, transportul si vanzarea marfurilor. Cu cat societatea unde are loc comertul este mai diferentiata si mai complexa, apare necesitatea expertilor in acest schimb de produse.

Comert in sensul strict al cuvantului, exista numai acolo unde al treilea participant (comerciantul) este implicat, participa activ si realizeaza un profit prin schimbul de marfuri.

Acest schimb a determinat necesitatea unor intelegeri sau acorduri comerciale, prin care se stabilesc anumite reguli dintre parteneri, fiind acorduri regionale sau mai extinse. In cadrul comertului se mai poate aminti exportul si importul de marfuri, precum si taxele vamale, acestea din urma avand o tendinta de disparitie prin procesul de globalizare.

“Magazinul este un sistem constructiv, proiectat a prezenta, a depozita si a vinde marfuri consumatorilor finali, respectiv clientelei sale”.

Comerţul modern

- Comertul modern se constituie de la o perioada la alta, si din ce in ce mai mult, ca un sistem integrat atat din punct de vedere al relatiilor cu producatorii, cat si in ceea ce priveste relatiile sale cu consumatorii. Crearea unei asemenea situatii are implicatii asupra localizarii campului de realizare a serviciilor si a obligatiilor partenerilor, cat si asupra dificultatilor privind perceperea sau stabilirea marjelor comerciale in raport cu operatiunile efectuate de catre fiecare partener.

Comerţul modern, în special hipermarketurile şi magazinele de tip discount, au convins, anul trecut, din ce în ce mai mulţi cumpărători să le calce pragul.

Principii de bază în comerţul tradiţional:

- Prezentare atractiva si comerciala

- Personal si servicii de calitate

- Promotii atractive

- Autoservire

- Sortiment echilibrat

- Marcaje clare si merchandising controlat

- Lay-out adaptat clientilor

- Echipamente adecvate

Comertul modern castiga teren in fata celui traditional

- Consumul casnic de bunuri de larg consum a crescut in moneda nationala cu 19% in 2008 fata de anul precedent. Cel mai important factor ce a dus la aceasta evolutie este cresterea in valoare a cosului de cumparaturi, influentata de cresterea preturilor si sustinuta de o frecventa de cumparare usor mai redusa.

- Spre deosebire de comertul traditional, formatele comertului modern, in special hipermarketuri si discounteri, au convins cumparatorii sa le calce pragul mai des in 2008.

- La nivel national, comertul modern joaca un rol din ce in ce mai important, acoperind in 2008 41% din valoarea bunurilor de larg consum fata de 38% in 2007. Cea mai spectaculoasa crestere au avut-o hipermarketurile de la aproape 15% in 2007 la 18% in 2008, dintre retaileri evidentiindu-se in acest an Real, Kaufland ramanand in continuare pe primul loc. Aceasta performanta a fost sustinuta si de deschiderea a noi magazine, fiind astfel printre cele mai dinamice retele de retail de pe piata locala.

- Mai mult de jumatate din familiile din Romania au trecut pragul hipermarketurilor pentru achizitionarea bunurilor de larg consum. Acestea au cumparat mai des si cu 25% mai mult in 2008 fata de 2007.

- Supermarketurile continua sa joace un rol important, cu o cota de aproximativ 14% din piata, in scadere cu un punct procentual fata de 2007. Magazinele tip discount urmeaza trendul ascendent inceput in urma cu trei ani, crescand la aproximativ 6%. Toti cei trei factori (numarul de cumparatori, frecventa de cumpare si valoarea achizitionata) au contribuind la aceasta evolutie.

- Formele de comert traditional se afla in continuare pe un trend descendent. Aceasta tendinta este mai accentuata la nivelul intregii tari si mai putin in Bucuresti (unde ponderea acestor tipuri de magazine este relativ constanta).

Fisiere in arhiva (1):

  • Comert Traditional vs Comert Modern.doc