Comertul cu Ridicata

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul cu Ridicata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ruxandra Ciulu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

COMERTUL CU RIDICATA

O mare parte din bunurile destinate consumului final sau intermediare parcurg o veriga apartinând comertului cu ridicata, careia îi revine un rol important atât în circulatia marfurilor, cât si în realizarea productiei si în satisfacerea nevoilor.

CONTINUTUL ACTIVITATII DE COMERT CU RIDICATA

Comertul cu ridicata se refera la activitati de vânzare a marfurilor (fara ca acestea sa sufere transformari esentiale fata de starea în care ele au fost cumparate) în cantitati mari catre comercianti cu amanuntul, utilizatori industriali si comerciali, colectivitati si utilizatori profesionali, alti comercianti cu ridicata sau intermediari de comert cu ridicata si nu catre consumatorii finali.

Comertul cu ridicata reprezinta un stadiu al circulatiei marfurilor în cadrul caruia au loc operatiuni de vânzare  cumparare a marfurilor în scopul revânzarii ulterioare. În consecinta, continutul activitatii de comert cu ridicata consta în achizitii de marfuri în partizi mari si desfacerea acestora în partizi mici, dar asortate, catre comerciantul cu amanuntul si în unele cazuri, catre unitati care cumpara diferite produse în vederea prelucrarii lor ulterioare.

.În conceptul de distributie a marfurilor, comertul cu ridicata include toate activitatile implicate în vânzarea de bunuri sau servicii catre cei care le cumpara pentru a le revinde sau pentru a le folosi în scopuri comerciale.

În comertul cu ridicata se includ si activitatile de comert prestate de intermediarii de comert cu ridicata (activitatile comisionarilor, intermediarilor de marfuri, precum si toate intermedierile care se realizeaza în numele sau în contul tertilor) indiferent daca vânzarea se face pe piata interna sau pentru export

Comertul cu ridicata are menirea de a oferi servicii si siguranta partenerilor de afaceri antrenati în circulatia marfurilor si de a asigura sistemul de facilitati pentru realizarea unui înalt grad de profitabilitate pentru toti agentii presupusi de un circuit comercial care sa cuprinda producatorul, comerciantul cu ridicata, comerciantul cu amanuntul si utilizatorul sau consumatorul final.

Valoarea vânzarilor cu ridicata reprezinta volumul veniturilor rezultate din vânzarea marfurilor cu ridicata si/sau comisionul încasat de comisionari din activitatea de intermediere a comertului cu ridicata.

În valoarea comertului cu ridicata nu se includ:

" Vânzarile de produse proprii efectuate de unitatile producatoare direct catre unitatile comerciale sau alti producatori;

" Activitatea de bursa a marfurilor

" Exporturile de produse proprii realizate direct de catre unitatile producatoare.

Tinând seama de locul pe care îl ocupa comertul cu ridicata în procesul miscarii marfurilor, activitatea ce se desfasoara în cadrul acestei verigi prezinta câteva trasaturi specifice, între care mai importante sunt:

v actele de vânzare  cumparare au loc între întreprinderi economice spre deosebire de activitatile ce se desfasoara în cadrul comertului cu amanuntul, unde cumparatorul marfurilor este consumatorul sau reprezentantul acestuia; în cadrul activitatii de comert cu ridicata, atât cumparatorul, cât si vânzatorul marfurilor sunt întreprinzatori sau diferite organizatii economice, sociale sau din administratia publica;

v in cadrul activitatii de comert cu ridicata, atât cumpararile, cât si vânzarile de marfuri cu partizi mici;

v activitatile de comert cu ridicata nu încheie circuitul economic al marfurilor ci mijloceste doar legatura dintre productie si veriga comerciala cu amanuntul; marfurile nu se vând deci de catre întreprinderile cu ridicata direct consumatorului, activitatea comerciala a comerciantilor cu ridicata fiind cea de intermediari între producatori si comercianti cu amanuntul.

Pentru a reda întreaga imagine a activitatii de comert cu ridicata, trebuie mentionat faptul ca, interpunându-se în drumul marfurilor de la productie la consum, veriga comerciala cu ridicata genereaza o serie de imobilizari de fonduri, cheltuieli materiale si banesti necesare întretinerii retelei de depozite, plati personal etc.

Trecând prin veriga comerciala cu ridicata, marfurile ramân o perioada mai îndelungata în sfera circulatiei, având astfel o viteza de circulatie mai lenta, ceea ce influenteaza atât relatiile economice din cadrul pietei bunurilor si serviciilor, cât si relatiile financiar  bancare de pe piata capitalurilor.

Purtând amprenta activitatii pe care o desfasoara întreprinderile ce actioneaza în cadrul verigii comertului cu ridicata se caracterizeaza si ele printr-o serie de trasaturi distincte, trasaturi care le situeaza în sfera intereselor agentilor economici din cadrul tuturor celor patru componente ale pietei  piata marfurilor si serviciilor, piata fortei de munca, piata capitalurilor si piata schimburilor monetare.

a) O prima caracteristica a întreprinderilor de comert cu amanuntul se refera la faptul ca acestea trebuie sa fie firme cu o mare acoperire financiara. Tinând seama ca întregul volum de tranzactii comerciale se refera la partizi mari de marfuri, iar esalonarea comenzilor are în vedere si perioadele afectate de sezonalitate, când o parte din marfurile care formeaza obiectul tranzactiilor trebuie stocate un timp mai îndelungat, intermediarul cu ridicata trebuie sa dispuna atât de fonduri proprii, cât si de capacitatea de a contracta credite bancare pe termene mai mari, prin care sa acopere platile catre productie si multiplele cheltuieli de depozitare si stocare.

b) A doua caracteristica este data de specializarea activitatii de comert cu ridicata pe familii de produse. Specializarea respectiva este generata de natura produselor ce formeaza obiectul tranzactiilor realizate de întreprinderi, stiut fiind ca orice familie de produse ridica probleme specifice de stocaj, depozitare si conservare a valorilor de întrebuintare.

c) A treia caracteristica este generata de interventia întreprinderilor de comert cu ridicata atât în cadrul produselor realizate de producatori indigeni, cât si de cei externi. În conditiile în care producatorul este situat în alta tara, întreprinzatorul cu ridicata poate deveni importator direct, sub aspectul achizitiilor marfurilor necesare aprovizionarii comertului cu amanuntul. Într-o asemenea ipostaza, el intra în relatii comerciale cu agentii economici de pe piata bunurilor si serviciilor din cadrul tertelor piete externe, cât si cu agentii economici care actioneaza în cadrul pietei schimburilor monetare. Aceasta întrucât pentru realizarea diferitelor tranzactii comerciale se utilizeaza valuta sau alte instrumente de plata specifice schimburilor respective.

d) A patra caracteristica este reprezentata de existenta unor servicii comerciale bine puse la punct si încadrate cu personal de înalta calificare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul cu Ridicata.doc

Alte informatii

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Al. I. Cuza  Iasi