Comertul din Mexic

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul din Mexic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 45 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Prezentarea generală a Mexicului

Mexic este o ţară situată în America de Nord, fiind cea mai nordică ţară din America Latină şi cea mai populată ţară vorbitoare de limba spaniolă din întreaga lume. Întrucât Mexic este de fapt o republică federală, denumirea oficială completă este Statele Unite Mexicane (Estados Unidos Mexicanos).

Republica federală Mexic este împărţită în 31 de state şi un district federal, fiecare stat având constituţia şi legislativul propriu, iar districtul federal conţine capitala Mexicului, Ciudad de Mexico.

Din punct de vedere geografic, Mexic face parte din America de Nord, deşi de multe ori este considerată ca parte din America Centrală din cauze cultural-economice. Forma teritoriului este aproximativ triunghiulară, având peste 3000 km de la extremitatea nord-vestică la cea sud-estică. Ţara are graniţe cu Statele Unite ale Americii la nord şi cu Belize şi Guatemala la sud. Peninsula Baja California, cu o lungime de 1250 km, este situată în vestul ţării şi formează Golful Californiei, iar în estul ţării este situat Golful Mexicului, format de cealaltă peninsulă mexicană, Yucatán.

Denumire oficială: Statele Unite Mexicane

Capitala: Ciudad de Mexico

Limba oficială: spaniolă

Suprafaţa: 1.964.382 km²

Populaţie: 109.955.400 locuitori (estimată în 2008)

Moneda: peso mexican

Forma de guvernământ: republică

Ziua naţională: 16 septembrie

Formarea şi evoluţia Mexicului

Istoria Mexicului cuprinde mai multe culturi impresionante şi misterioase în acelaşi timp.

Olmecii, un popor misterios despre care nu se ştie nici de unde au venit, nici cum au dispărut, dar au influenţat culturile ulterioare.

Toltecii, aşezaţi în nordul Văii Mexicului, au ridicat oraşul Tula. În jurul anului 600 Î.H. cultura toltecă a influenţat puternic cultura maya şi cultura aztecă.

Mayaşii au avut cea mai puternică şi influentă cultură. Ei sunt cei care au inventat sistemul numeric şi au fost maeştrii ai ingineriei şi arhitecturii, au folosit scrierea hieroglifică, au controlat un mare imperiu şi aveau mari calităţi de comercianţi. Complexele de la Palenque (Palatul construit în mijlocul oraşului pe un deal artificial înconjurat de galerii şi curţi, Templul Soarelui construit de Chan – Bahlum), Tikal, Tulum, Chichén Itzá, Copán si Uxmal (Piramida Magicianului despre care legenda spune că a fost construită într-o noapte de un copil minune, devenit ulterior conducătorul mayaşilor, însă în realitate construcţia a durat 300 de ani) sunt mărturii vii a culturii maiaşe.

Zapotecii şi Mixtecii au fost excelenţi constructori şi artişti în metal şi ceramică. Descendenţii lor locuiesc în statul Oxaca de astăzi.

Aztecii sunt ultimul trib sosit din nord în jurul anului 1200 Î.H., pe Valea Mexicului. Nu au avut o istorie scrisă, informaţiile păstrându-se din generaţie în generaţie, în formă orală. Legenda spune că au sosit din insula numită Aztlan, aşezată în mijlocul lacului Chicomoztoc. Pentru o lungă perioadă de timp, aztecii au avut un stil de viaţă nomad şi abia în 1325 marele trib al aztecilor se stabileşte în sudul lacului Texcoco, la Tenochtitlan, localitate devenită astăzi Mexico. Cunoscuţi mai ales pentru numărul mare de sacrificii umane făcute zeilor, aztecii credeau că bunăvoinţa zilnică a zeilor poate fi dobândită prin sacrificarea unui sclav, astfel că sacrificau anual între 20.000 - 50.000 de sclavi, crezând că sunt singurii responsabili de fericirea zeilor. La sosirea spaniolilor, aztecii erau cea mai mare putere în zona. Aztecii şi Montezuma, conducătorul imperiului, au fost cuceriţi de Cortez (1520-1538), încheidu-se astfel istoria marelui imperiu Aztec.

Steag

Steagul Statelor Unite Mexicane se prezintă sub forma a trei benzi verticale egale (verde – alb – roşu), având în centrul benzii albe stema statului (blazonul). Conform ”Enciclopediei Steagurilor Lumii”, în prezent, simbolistica celor trei culori este următoarea: verde – speranţă, alb – puritate, roşu – credinţă. Stema Mexicului îşi are originea într-o legendă aztecă referitoare la descoperirea statului Tenochtitlán, capitala Imperiului Aztec. În prezent, aceasta înfăţişează un vultur auriu mexican aflat pe un cactus, imediat după capturarea unui şarpe. Conform legendei, poporul aztec se ocupa cu vânătoarea, trăind o viaţă nomadă într-unul din deşerturile din nordul sau centrul Mexicului de astăzi. Conform acestei legende, zeul Huitzilopochtli le-ar fi spus să se stabilească acolo unde vor întâlni un semn deosebit, adică acolo unde vor întâlni un vultur care stă pe un cactus având un şarpe în gheare. În jurul anului 1325, aztecii au găsit acel loc, iar oraşul pe care l-au construit l-au numit Tenochtitlan.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul din Mexic.doc