Comertul Electronic

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul Electronic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

“e” – Viitorul prefix al vietii noastre. Într-o lume dominată de micul e, într-o lume care nu conteneşte a vorbi despre e-business (afaceri electronice, e-commerce, o lume care devine practic e-everything) există un concept interesant care pune în evidenţă una dintre cele mai importante facilităţi oferite de reţeaua Internet omenirii: capacitatea de comunicare dincolo de graniţe, de timp şi spaţiu. Impactul extraordinar al tehnologiilor noi, revoluţionare, deci tot ceea ce este sau devine „e”, îşi pune amprenta asupra întregii vieţi economice, sociale, culturale a omenirii şi guvernează practic toată lumea modernă.

Cel mai probabil, pieţele aşa cum le ştim noi astăzi vor suferii schimbări majore în urmatoarea perioada. Formatul unic al Internetului este acela care are potenţialul ca pentru totdeauna, într-o manieră nu foarte subtilă, să schimbe mijloacele tradiţionale prin care tranzacţiile cumpărător – vânzător şi interacţiunile dintre aceştia au avut loc în trecut.

Având în vedere că domeniul comerţului electronic are o vastitate foarte mare este necesară în această fază de început o scurtă definire a cea ce termenul de comerţ electronic va presupune în cadrul acestei lucrări. Există câteva definiţii disponibile. Comisia Europeana menţionează următoarele despre comerţul electronic şi formele pe care le ia: „O posibilă definiţie a comerţului electronic ar putea fii: „orice formă de tranzacţie de afaceri în care părţile interacţionează electronic în loc de schimb fizic sau contact fizic direct”. „Un caz special al comerţului electronic este vânzarea electronică (electronic trading) în care un distribuitor oferă bunuri sau serviciu unui consumator în schimbul unei plăţi”. „Un caz special al vânzării electronice este vânzarea electronică cu amânuntul (electronic retailing) în care clientul este un consumator obişnuit în loc de o altă companie.” Conform acestei largi definiţii comerţul electronic nu cuprinde numai tranzacţia comercială în sine, dar şi toate interacţiunile şi schimburile de informaţie dintre vânzător şi cumpărător care apar înainte şi după tranzacţia în sine. ( ex: publicitate, acordarea de suport tehnic la produsul cumpărat)

Comerţul electronic nu este nici pe departe un aspect nou. Mediul electronic a fost folosit în scopuri comerciale şi în trecut, dar cu evoluţia fulgerătoare a Internetului, oportunităţile dar şi incertitudinile cu care comercianţii trebuie să se confrunte sunt din ce în ce mai copleşitoare şi complexe decât au fost în trecut.

În ultimi şapte ani un număr considerabil de companii au site-uri de comerţ electronic pe Internet. În cele mai multe cazuri acestea au fost create fără nici un alt scop decât acela de a asigura o prezenţă pe Internet (net-presence) a companiei respective, puţini cutezători au încercat conştiincios să exploateze Internetul ca o posibilă piaţă. Conform unui recent studiu al Ernst & Young, companiile ce conduc atât comerţ tradiţional cât şi comerţ electronic se aşteaptă la o creştere de la 3% astăzi la 9% a produselor vândute on-line în totalul vânzărilor. Pentru a face comerţul electronic să aibă un impact puternic şi hotărâtor pe piaţă, este necesar ca el să devină o parte naturală a vieţii de zi cu zi, un instrument ce poate fi folosit fără dificultăţi de oricine. Oricum, astăzi viitorul investiţilor asociate de Internet este încă nesigur şi din acest motiv firmele se confruntă cu o nevoie din ce în ce mai mare de a înţelege mai bine factorii care determină rezultatul investiţilor lor on-line. Întrebările care se nasc în acest context sunt: Ce formă va lua piaţa viitorului? Care sunt abilităţile pe care o firmă trebuie să le cultive pentru a putea concura cu succes pe această piaţă? şi Care sunt strategiile de marketing fezabile pe această piaţă?

1. 1 Ce este comerţul electronic?

Brusca apariţie şi avântul comerţului electronic schimbă lumea afacerilor, ameninţând existenţa nu mai a unor firme ci a întregi industrii. Unele industrii au fost obligate la restructurări puternice în timp ce alte noi afaceri şi alte căi de a conduce vechile afaceri se dezvoltă. Acest nou mediu de afaceri este în acelaşi timp înspăimântător ca şi ofertant de noi oportunităţi.

O multitudine de firme utilizează Internetul pentru publicitate. Marketingul prin Internet este o oportunitate pentru a crea imaginea unei firme şi pentru a atrage clienţii. Firmele furnizează informaţii tehnice şi utilizează pagina de Web ca o platformă pentru mediatizarea noutăţilor ce apar în cadrul firmei. Folosind propriul Website ca pe un magazin, ele oferă produse şi preiau comenzi.

Poate din cauza incertitudini şi vitezei cu care se schimbă aceste mediu, există foarte puţină îndrumare strategică disponibilă oamenilor de afaceri pentru ai ajuta să se descurce în acest teritoriu neexplorat. Există puţine lucrări de relevanţă şi o mulţime de teorii şi curente cu privire la acest nou mediu de afacerii.

Din acest punct de vedere încercarea de a defini comerţul electronic nu ar avea un rezultat concret. Primele intenţii de a definii comerţul electronic au fost făcute din nevoia de a legifera comerţul electronic, cum ar fi de exemplu definiţia elaborată de Parlamentul European şi publicată în Directiva 31/2000 a Comisiei Europene cunoscute şi sub numele de „Directiva asupra comerţului electronic”. În afară de aceasta la ora actuală există o multitudine de definiţii ale comerţului electronic:

„În definiţia sa simplă comerţul electronic este un mijloc electronic folosit pentru a face tranzacţii de afaceri… Pe măsura dezvoltării tehnologiei şi a folosirii Internetului pe scară largă, comerţul electronic a ajuns să se refere la o gamă mai largă de mijloace de afaceri cum ar fi: e-mail, Web-situri informaţionale, cataloage on-line comenzi de bunuri şi serviciu prin Internet, livrarea directă de produse şi alegerea caracteristicilor produsului… Cele mai răspândite forme de comerţ electronic sunt:

- Business to Business – o afacere vinde către altă afacere;

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Electronic.doc

Alte informatii

¨Piata de comert electronic din Romania