Comertul Electronic de la Provocare la Succes

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul Electronic de la Provocare la Succes.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lect.univ.dr. Dinu Gabriel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

I. Noţiuni Introductive

1.1. Introducere

Obiectivul principal al lucrării îl reprezintă analiza evoluţiei comerţului electronic (e-commerce) la nivel mondial, dar mai ales la nivelul României.

Obiectivele specifice sunt: analiza evoluţiei comerţului electronic , a evoluţiei importurilor şi exporturilor, relaţiilor diplomatice ale Uniunii Europene cu principalele ţări dezvoltate, tendinţe şi perspective ale globalizării.

Metodologia cercetării este definită prin studiu bibliografic, documentarea directă, consultarea specialiştilor care realizează studii şi analize, observarea ştiinţifică, observarea faptelor economice, aşa cum se desfăşoară ele în practică, realizarea cercetării de caz şi cercetării multidisciplinare.

Prima etapă a constat din percepţia analizei evoluţiei comerţului electronic la nivel mondial, dar mai ales în România, în etapa a doua s-a realizat documentarea, pentru a putea realiza explicarea apariţiei şi evoluţiei comerţului electronic atât la nivel mondial, cât şi la nivel naţional. În ultima etapă s-a, realizat, prin observare directă, o radiografiere a evoluţiei comerţului electronic în România în perioada 2007 - 2010; cu aplicabilitate la magazinul online, OKazii.ro, emiţând unele concluzii şi recomandării.

1.2. Concepte teoretice

Comerţul are un conţinut complex, determinând o funcţie economică ce constă în a cumpăra materii prime sau produse finite pentru a le revinde consumatorilor în acelaşi stadiu fizic dar în condiţii convenabile cu privire la locul, timpul, cantitatea, calitatea, sortimentul şi preţul dorit de aceştia.

Comerţul electronic este procesul de cumpărare, vânzare sau schimb de produse, servicii sau informaţii prin intermediul reţelelor de calculatoare.

Tipuri de comerţ electronic

Business-to-business (B2B) - model de comerţ electronic în care toţi participanţii sunt companii sau alte organizaţii;

Business-to-consumer (B2C) - model de comerţ electronic în care companiile vând la cumpărători individuali – persoane fizice;

Consumer-to-business(C2B) - persoane fizice (consumatori) care utilizează Internetul pentru a-şi vinde produsele sau serviciile firmelor şi/sau caută vânzatori să liciteze pentru produsele sau serviciile de care au nevoie;

Consumer-to-consumer (C2C) - consumatori care vând direct la alţi consumatori;

Comerţ mobil (m-commerce) – tranzacţii şi activităţi de comerţ electronic conduse prin mediu electromagnetic;

E-government: Government-to-business (G2B) - model de comerţ electronic în care o instituţie guvernamentală cumpără sau vinde bunuri, servicii sau informaţii de la persoanele juridice;

Government-to-consumer (G2C) - acoperă relaţii guvern-cetăţeni la nivel de informare şi prestare servicii publice ( ex. plătirea taxelor online)

Avantajele si dezavantajele comerţului electronic

Fără îndoială, internetul are în prezent un impact extraordinar asupra lumii afacerilor. Aceasta se datorează avantajelor evidente pe care le prezintă atât comercianţilor, cât si cumpărătorilor, in comparaţie cu mijloacele tradiţionale de desfăsurare a activităţilor comerciale cum ar fi:

1. Posibilitatea firmelor mici de a concura cu firmele mari

Prin costurile reduse pe care le implică deschiderea unui magazin virtual, firmele mici se confruntă cu o barieră mai puţin în calea intrării pe pieţele dominate până acum de firmele mari. Mai mult, o firmă mică, prin flexibilitatea si deschiderea la nou de care poate da dovadă, se bucură de un mare avantaj, faţă de o firmă mare, dominată de birocraţie si conservatorism.

2. Contact cu clienţii 24 ore din 24, 7 zile din 7

Spre deosebire de angajaţii obisnuiţi, care au nevoie de salarii, un program de lucru, concediu, a căror productivitate variază si sunt subiectivi, un web site oferă informaţii despre firmă si produsele sale sau preia si procesează comenzi 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu costuri minime. Aceasta mai aduce un avantaj si în cazul extinderii pe pieţele externe, când diferenţa de fus orar ar fi putut îngreuna contactele dintre firme. De asemenea, îmbunătăţeşte comunicarea cu clienţii, care nu mai sunt obligaţi să respecte un anume program, putând obţine informaţii sau lansa comenzi oricând doresc.

3 Facilitatea intrării pe pieţele internaţionale

Reţeaua mondială nu este îngrădită de graniţe, nu este în posesia nimănui, iar accesul si costurile de publicare sunt extrem de reduse. Comunicarea cu un client din alt colţ al globului este mult uşurată. O firmă producătoare îşi poate vinde acum produsele în orice ţară prin intermediul unui web site, fără a mai fi nevoie să stabilească contacte cu firme locale sau să facă investiţii foarte mari.

4 Scăderea costurilor de funcţionare

Aceste costuri pot fi reduse drastic prin automatizarea procesului de comandă. De asemenea există posibilitatea automatizării complete printr-o integrare cu sistemul de gestiune, ceea ce poate duce la o creştere a productivităţii generale a firmei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Electronic de la Provocare la Succes.doc

Alte informatii

Specializarea Marketing, anul III Universitatea „Eftimie Murgu” Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative