Comertul electronic in Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul electronic in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

I. Ce este comertul electronic?
II. Avantaje si dezavantaje ale comertului electronic
III. Dezvoltarea comertului electronic
IV. Comertul electronic. E-business. Amazon.com

Extras din document

I. Ce este comertul electronic?

Dezvoltarea simultana a telecomunicatiilor si utilizarii calculatoarelor a facut posibila cresterea exploziva a Internet-ului si crearea unor tehnologii specifice care vor influenta esential activitatile economico-sociale.In asemenea conditii ,se va dezvolta extensiv comertul electronic,care va revolutiona conducerea afacerilor si va dinamiza comertul international.Asemenea schimbari vor oferi consumatorilor noi posibilitati de alegere si de cautare a celor mai competitive produse pe piata mondiala.

Comertul electronic reprezinta o forma maturizata a comertului clasic si este in stransa legatura cu evolutia Internet-ului si gradul lui de penetrare in societate.

Comertul electronic reprezinta multitudinea proceselor software si comerciale necesare proceselor de afaceri sa functioneze, numai sau in primul rand, utilizand fluxuri digitale de date. Comertul electronic presupune utilizarea Internetului, a comunicatiilor digitale si a aplicatii software in cadrul proceselor de vanzare/cumparare, el fiind o componenta a procesului de e-business.

In sens larg, comertul electronic este un concept care desemneaza procesul de cumparare si vanzare sau schimb de produse, servicii, informatii, utilizand o retea de calculatoare, inclusiv Internet-ul.

In sens restrans, comertul electronic poate fi analizat din patru puncte de vedere, si anume:

o din punctul de vedere al comunicatiilor - reprezinta furnizarea de informatii, produse, servicii, plati, utilizand linii telefonice, retele de calculatoare sau alte mijloace electronice;

o din punctul de vedere al proceselor de afaceri - reprezinta o aplicatie tehnologica indreptata spre automatizarea proceselor de afaceri si a fluxului de lucru;

o din punctul de vedere al serviciilor - este un instrument care se adreseaza dorintelor firmelor, consumatorilor si managementului in vederea reducerii costurilor si cresterii calitatii bunurilor si a vitezei de servire.

o din punctul de vedere al accesibilitatii in timp real (online) - reprezinta capacitatea de a cumpara si de a vinde produse, informatii pe Internet sau utilizand alte servicii accesibile in timp real.

O grupare a definitiilor comertului electronic,corespunzator largimii sensurilor ce le sunt atribuite,este prezentat in figura urmatoare:

Gruparea definitiilor comertului electronic

Asa cum se observa din figura comertul electronic,in cel mai larg sens,include toate activitatile economice bazate pe tranzactii electronice si infrastructura asociata.Intr-un sens mai restrans,comertul electronic cuprinde doar comertul intre organizatii si cel cu consumatorii desfasurat prin intermediul mediilor electronice. Cea mai ingusta acceptiune este aceea care limiteaza comertul electronic la tranzactiile cu consumatorii finali si care presupune un sistem electronic de plati.

Fiecare dintre definitiile prezentate este expansiva,incluzand nu numai tranzactiile comerciale dintre vanzator si cumparator,dar si activitatile adiacente care fac posibile aceste tranzactii.

Necesitatea unor astfel de definitii reflecta starea embrionara a comertului electronic din zilele noastre.Studiile efectuate releva faptul ca mai mult de jumatate din utilizatorii Internet-ului din SUA si Canada l-au folosit pentru cumparaturi on-line,dar,de fapt,doar 15% au achizitionat efectiv produsele sau serviciile,precum si faptul ca,in majoritatea cazurilor,plata s-a bazat pe transmiterea prin fax sau prin telefon a numarului cartii de credit.

Toate acestea reprezinta aplicatii ale comertului electronic,care necesita sustinere informationala,sisteme si infrastructuri organizationale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul electronic in Romania.docx

Bibliografie

1. Ion Gh. Rosca, Bogdan Ghilic-Micu si Marian Stoica - << INFORMATICA, SOCIETATEA INFORMATIONALA, eSERVICIILE >> -Editura Economica, Bucuresti 2006
2. Ion Gh. Rosca si colab. -<< COMERTUL ELECTRONIC >> -Editura Economica, Bucuresti 2004
3. http://www.ecursuri.ro/cursuri/comertul-electronic-in-romania.php
4. http://www.afaceri.net/articole/Comert_electronic/Cuprins_comert_electronic.htm
5. http://www.scribd.com/doc/2326181/Comertul-electronic