Comertul Electronic in Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul Electronic in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marieta Vancea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Comert, Economie

Extras din document

Comertul reprezinta schimbul de produse prin cumpararea si vânzarea lor; ramura a economiei in cadrul careia se desfasoara circulatia marfurilor . Primele manifestari ale schimbului au aparut odata cu ideea de proprietate.Pentru satisfacerea trebuintelor existentei, oamenii au început sa schimbe între ei produse agonisite din mediul înconjurator ori facute prin munca lor. Trocul reprezinta cea mai primitiva forma de schimb. Cresterea nevoilor oamenilor si amplificarea relatiilor dintre ei au impus anumite forme de organizare, prin care se asigurau conditiile pentru a se putea întâlni un numar mare de indivizi la anumite perioade de timp si in locuri determinate. Asa au aparut târgurile, care au jucat un rol însemnat în nasterea si îmflorirea comertului.

Evolutia de ansamblu a economiei mondiale, scoate în evidenta ca, peste tot în lume, comertul, în special, a devenit, în mod progresiv, un sector economic foarte dinamic, aparatul comercial cunoscând profunde mutatii pe toate planurile: metode de vânzare, forme de distributie, repartitie geografica a managementului întreprinderilor. De asemenea, se constata ca respectiva activitate – comertul cu amanuntul – ca ultima veriga a lantului care duce pe producator spre consumatori, este foarte sensibil si vulnerabil la evolutia mediului ambiant, dovedind însa o mare capacitate de a se adapta la noile conditii ale pietei.

În cadrul circuitului comercial al produselor, un rol important revine comertului cu amanuntul, ca veriga intermediara în fluxul relatiilor producator – consumator. Cunoasterea multiplelor aspecte pe care le ridica ansamblul proceselor ce dau profilul acestei activitati, ofera atât orientarea , cât si instrumentul de actiune de care au nevoie întreprinderile din domeniul circulatiei marfurilor.

Comertul cu amanuntul reprezinta o forma a circulatiei marfurilor a carei functie consta în a cumpara marfuri pentru a le revinde consumatorilor sau utilizatorilor finali, în cantitati mici si în stare de a fi întrebuintate.

Economia moderna a generat însa noi exigente fata de comertul cu amanuntul, determinându-l ca fata si alaturi de vânzarea propriu-zisa, sa includa în preocuparile sale ti realizarea unor servicii care sa conduca la îmbunatatirea sistemului de satisfacere a nevoilor consumatorilor sau utilizatorilor finali si implicit la cresterea gradului de satisfactie a acestora. Este vorba atât de servicii pe care le pot realiza însasi comerciantii cu amanuntul, cum ar fi cele de consulting, ajustajul unor produse, cât si de o serie de servicii ce sunt asigurate împreuna cu alte unitati de specialitate cum sunt cele privind asigurarea transportului marfurilor la domiciliul consumatorului, instalarea si garantie postcumparare, asistenta sociala, diverse servicii personale.

Un studiu realizat în anul 1987, de catre o comisie de specialitate a ONU, preciza, cu privire la activitatile de comert, câteva aspecte deosebit de importante care pot reprezenta adevaratele elemente cadru pentru urmarirea evolutiei comertului cu amanuntul în preajma anilor 2000. Dintre acestea, un interes deosebit, prezinta: - recunoastere rolului comertului ca determinant în evolutia economica a diferitelor tari; - dinamizarea puternica a comertului de catre tehnica electronica si îndeosebi de cea informativa, ce va favoriza modalitati rapide de informare si plata, în raporturile sale cu cumparatorii; - penetrarea informaticii va modifica gestiunea functiilor vânzarii; - cartile de credit vor modifica sistemul de raporturi atât cu cumparatorii cât si cu sistemele bancare; - comertul cu amanuntul va cunoaste puternice influente din partea unor revolutii geografice atât de ordin tehnologic cât si de ordin politic; - influente care vor modifica concomitent, circuitele economice si fluxurile de cumparatori; - formele de organizare ale ansamblului de activitati ce dau profilul de organizare ale comertului cu amanuntul se vor caracteriza prin ritmuri rapide, atât sub aspectul evolutiei, cât si sub aspectul conducerii acestora; - atributiile asa-zise “generaliste” vor cunoaste un ritm mai slab de dezvoltare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Electronic in Romania.docx

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN ORADEA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE