Comertul Electronic - Un Impuls pentru Globalizare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul Electronic - Un Impuls pentru Globalizare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

In ultimul deceniu, Internetul s-a dezvoltat intr-un ritm foarte rapid, avand un impact foarte mare asupra vietii economice si sociale, la nivel global. In acest sector, la fiecare sase luni apar schimbari foarte importante care fac dificile previziunile privind evolutia acestui domeniu. In prezent se poate vorbi de o revolutie care are loc in comert si in telecomunicatii. Dezvoltarea Internetului, in toate segmentele societatii, a dus la o tendinta tot mai evidenta a comerciantilor de a folosi acest canal, care sa apeleze, pe langa aplicatiile traditionale de tipul transferului de documente si informatii, si altele noi, specifice acestui mediu www (world wide web).

Comertul electronic (E-Commerce) inseamna, in acceptiunea Organizatiei Economice de Cooperare si Dezvoltare (OECD), desfasurarea unei afaceri prin intermediul retelei Internet, vanzarea de bunuri sau servicii avand loc offline sau online.

In cadrul comertul electronic pot participa atat a persoanelor fizice şi juridice, cat şi a statului sau a institutiilor acestuia. Relatiile dintre participanti au determinat mai multe categorii de comerţ electronic.

Business – to – Business ( B2B) este reprezentat de tranzactiile comerciale in care participantii sunt companii si alte organizatii. In Romania, modelul este aplicat cu succes, iar domeniul se prezinta ca o afacere promitatoare. Studii privind acest sector arata ca in Romania exista mai mult de 1,1 milioane de utilizatori care intra pe Internet de la locul lor de munca (inclusiv scoli si universităti), şi peste 42.000 de domenii de nivel inalt sunt inregistrate.

Business – to – Consumer (B2C) este modelul tranzactiilor desfasurate intre companii si cumparatorii individuali (persoane fizice). Probleme legate de securitatea tranzactiilor, protectia clientilor, viteza de transfer in retea sau chiar accesului la Internet, reprezinta obstacole care aduc reticenta clientilor din Romania, motiv pentru care acest sector fiind inca in dezvoltare.

Consumer – to – Business (C2B) desemneaza tipul tranzactiilor desfasurate intre consumatori (persoane fizice) si firme. Consumatorul doreste sa vanda produse sau servicii firmelor sau cauta vanzatori care sa liciteze pentru produsele sau serviciile de care au nevoie.

Consumer – to – Consumer (C2C) este modelul prin care consumatorii vand direct altor consumatori. eBay este un exeplu din acst domeniu, avand succes in multe parti ale lumii.

E – government este o forma de comert care se intaneste in trei forme: Business – to – Government (B2G), Government – to - Business (G2B), Government – to – Consumer (G2C). Aici prin "government" se intelege administratia statului respectiv.

Beneficiile comerţului electronic

Comertul electronic are avantaje pentru toti utilizatorii acestuia, care au acces la Internet si eventual pachete de programe software specifice. Printre beneficii amintim:

- Tranzactii realizare cu costuri mici: daca website-ul este bine realizat, costurile pot fi mult mai mici, atat la preluarea comenzii cat si dupa vanzare, multe operatiuni fiind automatizate;

- Cresterea valorilor tranzactiilor prin stimularea cumparatorilor (la vizualizarea/cumpararea unui produs se fac unele recomandari recomandari – “te-ar putea interesa ”, “cei care au cumparat produsul, au mai cumparat si ” etc.);

- Posibilitatea de a pregati comanda timp de cateva zile;

- Posibilitatea de a configura produse;

- Posibilitatea de a compara preturile mai multor vanzatori ai aceluias produs;

- Timpul in care se poate realiza o astfel de tranzactie este redus in comparatie cu tranzactiile comerciale traditionale.

Impactul economic al comertului electronic

Procesul de globalizare este puternic impulsionat de dezvoltarea rapida a comertului electronic, acesta depasind barierele comertului traditional. Evolutia care a avut loc in ultimele decenii in domeniul tehnologiei informatiilor a avut un impact major asupra tuturor actorilor economici, la nivel mondial. De asemenea aceasta evolutie inluenteaza economiile, in ceea ce priveste crearea uneor noi intreprinderi, diversificarea celor existente si, mai mult, in ceea ce priveste potentialul pietei fortei de munca si a gradului de ocupare a acesteia in viitor.

Comertul electronic transformã piata. E-commerce va schimba radical modul de a conduce o afacere: functiile traditionale intermediare vor fi înlocuite, se vor dezvolta noi produse si piete, apar noi tipuri de relatii între furnizori si consumatori.

Se va schimba, de asemenea, organizarea muncii: se vor deschide noi canale de diseminare a cunostintelor si de comunicare inter-umanã interactivã la locul de muncã, vor fi necesare o mai mare flexibilitate si adaptabilitate, iar functiile si competentele angajatilor vor trebui redefinite.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Electronic - Un Impuls pentru Globalizare.doc