Comertul International al Finlandei

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2452
Mărime: 11.47KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Extras din document

Finlanda are o economie industrială avansată: industriile metalurgică, constructoare de maşini şi electronica creează 50% din veniturile obţinute prin export, iar industria forestieră 30%. Se spune că Finlanda este cea mai „concretă” ţară din lume, fiindcă, în raport cu numărul de locuitori, nici o altă ţară din nu are atât de multe telefoane mobile sau conexiuni de internet.

Din suprafaţa de 338.000 km² a ţării, trei sferturi este acoperită de păduri. O altă caracteristică extraordinară a peisajului finlandez o constituie cele 190.000 de lacuri şi, aproximativ, tot atât de multe insule. Arhipelagul principal şi Insulele Åland (provincie autonomă) sunt situate în partea de sud-vest a ţării, în timp ce principala regiune lacustră, având în centru lacul Saimaa, se află în partea de est a Finlandei. Conform aprecierilor „Institutului de Cercetare a Economiei din Finlanda“ (ETLA), creşterea PIB va atinge, în Finlanda, în anul 2006 nivelul 4,6%.Creşterea preţului la petrol, a evaluării monedei europene (euro) faţă de dolarul american, importul masiv de surse energetice (pe primul loc se situază importurile din Federaţia Rusă) şi materii prime şi, respectiv, dependenţa economiei finlandeze de eficenţa exportului, va acţiona, în mod direct asupra ritmului creşterii economice a Finlandei.Pentru 2006 se estimează o creştere a volumului exportului finlandez de peste 10%, a investiţiilor cu aproximativ 6% şi a consumului privat cu mai mult de 3% (datele finale nu au fost date publicităţii).În conformitate cu datele Oficiului Central al Vamii din Finlanda (National Board of Customs), valoarea exportului finlandez a crescut în prima parte a anului 2006 cu aproape 20% faţă de aceaşi perioada a anului precedent. Numai în mică masură se explică creşterea volumului exportului finlandez pe seama reluării exporturilor din industria prelucrării lemnului şi hârtiei (în cursul anului 2005 această industire a fost oprit, în repetate rânduri, din cauza grevelor pe perioade lungi de timp), creşterea rapidă fiind pusă, în special , pe exporturile masive de produse industriale (echipamente electronice, unde creşterea a fost in jurul a 14% ).

Datorită ritmului mai redus al creşterii economice mondiale, exportul finlandez va creşte în anul 2007 şi 2008 într-un ritm mult mai lent decât cel din anul 2006. Chiar şi în aceste condiţii se aşteaptă o majorare a exporturilor cu 7,5%, creştere pusă, în special, pe exportul de tehnologii. Exportul restului ramurilor industriale va fi întru-un ritm mult mai mic. Exportul produselor din industria lemnului, a pastei din lemn şi hârtie, va ajunge la nivelul normal al anilor precedenţi, înregistrând o uşoară creştere de 3% în anul 2007. Restul exportul de bunuri finlandeze, cu exeptia celor electronice, va inregistra o crestere de 3,5 % în anul 2007.

Pentru anul 2008 se estimează o creştere a exportului cu mai puţin de 4,5%. Cel mai mult va creşte exportul de tehnologii, cu exepţia produselor manufacturate şi a mijloacelor de transport, care vor inregistra ritmuri mult mai reduse. Exportul produselor din cadrul industriei chimce va cunoaşte, în anul 2008, o evoluţie pozitivă, iar a restului produselor finlandeze, cu excepţia produselor electronice, o creştere de peste 2%.

Vânzările din reţele comeciale au crescut în cursul anului 2006 peste prognozele anticipate, fapt care a avut o influienţă pozitivă asupra climatului economic.

ETLA nu estimează pentru viitorul apropiat schimari majore în cadrul economiei finlandeze.

Se estimează că producţia totală a Finlandei să crească în anul 2007 cu 2,7%, iar în anul 2008 cu 2,3%.

Prognozele pentru viitoarea perioadă arată că, creşterea PIB va depinde în principal de cererea internă. Exportul va contribui numai într-o masură moderată la creşterea economică. Înfiinţarea de locuri de munca va fi într-un ritm mult mai redus. În ideia menţinerii numărului locurilor de muncă, ETLA a recomandat, încă din primavara anului 2006, reducerea taxelor si impozitelor in anul 2008 care se aplica in prezent atat la persoanele fizice cat si cele juridice, fapt menit să contribuie la majorarea puterii de cumpărare a populaţiei pentru bunuri de larg consum.

Volumul investiţiilor urmează să crească în perioada 2007 -2008 cu peste 5%, acest lucru fiind determinat în principal de dezvoltarea infrastructurii finlandeze (menţionăm dezvoltarea portului Vuosaari din Helsinki, precum şi derularea construcţiei unei noi centrale atomice, la Olkiluoto- regiunea Rauma, investiţie care se ridică la peste 10 miliarde euro, autostrăzi, poduri şi drumuri naţionale).

Preview document

Comertul International al Finlandei - Pagina 1
Comertul International al Finlandei - Pagina 2
Comertul International al Finlandei - Pagina 3
Comertul International al Finlandei - Pagina 4
Comertul International al Finlandei - Pagina 5
Comertul International al Finlandei - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Comertul International al Finlandei.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Celor Patru Procese de Integrare a Pietei Bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Exportul si Importul in Republica Moldova

Dacă să analizăm relaţiile economice a Republicii Moldova cu alte ţări, putem spune că ele sunt bazate pe schimbul de marfă şi produse alimentare....

Protectionismul Tarifar si Netarifar al UE

Instrumentele politicii comerciale natarifare Politica comerciala netarifara este o suma de masuri si reglementari prin care se...

Ai nevoie de altceva?