Comertul Mondial

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Comertul Mondial.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Comert

Extras din document

Economia mondiala a fost rezultatul unui îndelungat proces istoric al dezvoltarii schimbului de activitati, de la nivel microeconomic, la nivel macroeconomic si apoi la scara internationala, regionala si universala, pe baza adîncirii diviziunii muncii. Desi schimburi economice între diferite zone ale globului au existat înca din cele mai vechi timpuri, nici la începutul epocii moderne si cu atât mai putin în antichitate si evul mediu, nu se putea vorbi de o economie mondiala în sensul pe care îl dam astazi acestui concept.

Conceptul de economie mondiala desemneaza o realitate obiectiva a lumii contemporane, reprezentata prin ansamblul economiilor nationale si a altor entitati economiceprivite an complexitatea legaturilor si interdependentelor dintre ele.

Sistemul pe care îl numim economie mondiala a aparut initial ca economie europeana si s-a nascut spre sfîrsitul secolului al XV-lea si începutul secolului al XVI-lea. era un sistem mondial, nu pentru ca cuprindea întreaga lume, ci pentru ca era mai larg decât oricare entitate politica juridic definita (Immanuel Wallerstein  Sistemul mondial modern).

Procesul de formare a economiei mondiale s-a desfasurat de-a lungul mai multor secole si a cuprins mai multe etape de evolutie. O prima etapa o reprezinta etapa în care sa-u creat premisele economiei internationale. Aceasta etapa dureaza pâna spre sfârsitul secolului al XVI-lea, aici economia avea un caracter închis, scopul urmarit fiind autoconsumul. Prin extinderea sferei spatiale a schimbului de marfuri, secolul XVI este considerat secolul aparitiei pietei mondiale. A doua etapa, etapa formarii economiei internationale s-a desfasurat pe parcursul secolelor XVII- XIX si a coincis cu procesul de atragere în circuitul economic mondial si a celorlalte zone ale globului. În aceasta perioada a avut loc revolutia industriala bazata pe marea productie masinista, care a avut drept principal rezultat, saltul la nivelul mondo  economic, dezvoltarea pietei interne. Etapa formarii si dezvoltarii economiei mondiale a fost cea de-a treia etapa an acest proces de formare a economiei mondiale. S-a conturat înca de la sfârsitul secolului al XIX-lea si anceputul secolului al XX-lea, când practic structurile de baza ale economiei mondiale erau în linii generale create. Transformarea economiei internationale în economie mondiala a fost în primul rând rezultatul unor mari descoperiri, investitii si creatii tehnice care sa-u rîspândit repede în Europa si America de Nord.

Procesul de mondializare a sistemului economiei internationale a detrminat schimbarea modului de percepere a realitatilor lumii contemporane, optica economiei internationale a facut treptat loc opticii sistemice a economiei mondiale, care s-a impus în literatura economica a ultimilor decenii. Drept urmare, economia mondiala de astazi nu mai este o simpla suma de economii si piete nationale puse în contact. Ea reprezinta un sistem global, universal si unitar prin interdependentele dintre subsistemele componente, dar extrem de eterogen si contradictoriu prin structura sa.

Fenomenul studiat fiind complex si în continua schimbare, în literatura economica, nu exista în prezent unanimitate în ce priveste definirea sa.

Potrivit conceptului de dezvoltare durabila a societatii, comertul are o importanta strategica pentru dezvoltarea echilibrata si viabila a sistemelor economice si sociale din orice tara. Respectivul comert este un sector de activitate precisa, cu un ridicat grad de complexitate, structurat pe domenii interioare multiple, în cadrul carora roluri importante revin distributiei cu amanuntul, depozitarii marfurilor si aprovizionarii cu ridicata, precum si activitatilor de import-export. Într-o asemenea acceptiune, comertul reprezinta una dintre cele mai importante laturi ale economiei moderne, devenind elementul principal al economiei de piata, indiferent de forma acesteia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Mondial.doc