Comertul Mondial cu Fructe si Legume

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul Mondial cu Fructe si Legume.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Comert, Economie

Extras din document

Productia de fructe si leguminoase a crescut semnificativ dupa 1980. Totusi, cea mai mare parte a cresterii a avut loc intr-o singura tara (China). Cât timp consumul pe cap de locuitor în multe tari este sub limita minima recomandata. Comertul mondial cu fructe este în crestere datorita dezvoltarii pietei si a tehnologiilor de transport /depozitare, cresterii cererii pentru o gama variata de fructe si legume de-a lungul întregului an, precum si schimbarii preferintelor consumatorilor.

Sectorul fructelor si leguminoaselor la nivel mondial.

De-a lungul ultimului sfert de secol (1980-2004), piata fructelor si leguminoaselor a cunoscut una dintre cele mai rapide cresteri de pe piata produselor agricole.

Consumul global a crescut în medie cu 4,5% pe an între 1980 si 2004. Aceasta crestere a fost mai ridicata decât rata cresterii populatiei la nivel mondial, ceea ce înseamna ca consumul de fructe si vegetale pe cap de locuitor a crescut deasemenea.

Dupa rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru prevenirea bolilor cronince precum boli de inima, cancer, diabet, obezitate consumul de fructe si legume ar trebui sa fie cel putin 400g pe zi de persoana. Daca în 1992-1994 doar 40% din tari au atins acest nivel, între 2002-2004 apoape jumatate dintre acestea respecta recomandarea.

China sta în spatele cresterii impresionante a acestui sector. Productia a crescut de la o medie de 88 mil. t în 1982-1984 la 486 mil t doua decenii mai târziu. Contribuind în proportie de 61% la cresterea totala de legume si fructe din acea perioada.

Fara China, cresterea productiei mondiale ar scadea de la 94% la doar 42% în ultimele doua decenii.

Productia globala a reflectat cresterea consumului. Productia de fructe si vegetale a cunoscut o medie de 1,35 bil t. În 2002-2004 din care 0,5 bil t fructe si 0,85 bil t legume. Cresterea medie anuala a legumelor (4,2 % anual) a fost aproape dubla comparativ cu cea a fructelor (2.2%) între anii 1980-2004.

Cantitatea de fructe si leguminoase înregistrata în comertul cu produse proaspete (inclusiv comertul între tarile membre ale Uniunii Europene) este mai mult de 5% din totalul productiei (10% la fructe si 5% la legume). Între 2002 si 2004 exportul de fructe si legume proaspete a atins o medie de 73 mil t în timp ce alte produse de fructe si legume (suc, fructe uscate, conserve, etc) au înregistrat 30 mil t.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Mondial cu Fructe si Legume.doc